pontosnews.gr
Τετάρτη, 16/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στον «αέρα» η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά – Τι είπαν αρμόδιοι στο pontos-news.gr

1/04/2016 - 3:55μμ
Παναγία Σουμελά στον Πόντο: 140.000 επισκέπτες εν μέσω πανδημίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εξαιρετικά αβέβαιο είναι αν θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στον ιστορικό Πόντο, κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το φετινό καλοκαίρι. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκαναν στο pontos-news.gr στέλεχος της υπηρεσίας Αναστηλώσεων της Τουρκίας και τουριστικοί πράκτορες.

Η απόφαση για τέλεση της λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο θα εξαρτηθεί από την πορεία των εργασιών στήριξης των βράχων στο Όρος Μελά, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές του χειμώνα.

Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι οι εργασίες που εκτελούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τουρκίας πάνω από το μοναστήρι, προκειμένου να μην αποκολληθούν μεγάλοι όγκοι βράχων που απειλούν την ασφάλεια πιστών και επισκεπτών. Το «καμπανάκι» χτύπησε ένας μεγάλος βράχος, που αποκολλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο κι έπεσε στην περιοχή του μοναστηριού, χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί κάποιος ή να προκληθούν σοβαρές ζημιές στα κτίσματα.


Νερμίν Ουζούναλι

Μιλώντας στο pontos-news.gr από τη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβη για εκδήλωση, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Νερμίν Ουζούναλι, η οποία είναι από την Τραπεζούντα, είπε ότι γίνεται ό,τι δυνατόν προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέχρι το καλοκαίρι, όμως δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

«Το μοναστήρι της Σουμελά είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία, και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες. Όμως, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα το καταφέρουμε.

»Σε κάθε περίπτωση εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο από όλα, είναι η ασφάλεια των ανθρώπων. Σε αυτή τη φάση “καθαρίζουμε” τους επικίνδυνους βράχους και θα τοποθετήσουμε σκαλωσιές», μας είπε η Νερμίν Ουζούναλι.

Από την πλευρά του, τη βεβαιότητα ότι το μοναστήρι δεν θα ανοίξει για τον κόσμο πριν από το καλοκαίρι του 2017 εμφανίστηκε μιλώντας στο pontos-news.gr από τη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος τουριστικός πράκτορας Μπουράκ Κουγιούντσογλου (φωτ. αριστερά), ο οποίος δραστηριοποιείται στον Πόντο.

Το pontos-news.gr συνάντησε τους Τούρκους συνομιλητές του σε εκδήλωση για την προώθηση του τουρισμού της Ελλάδας στην Τουρκία, που έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία τουριστικοί πράκτορες από τη γείτονα συναντήθηκαν με Έλληνες. Τη διοργάνωση είχε η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα.

Από την Τραπεζούντα, την ίδια στιγμή, ο Μεχμέτ Κιουτσούκ, ο οποίος εργάζεται στον τουριστικό τομέα στην περιοχή του Πόντου, μετέφερε στο pontos-news.gr δήλωση του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου στη διεύθυνση Τουρισμού της Τραπεζούντας, του Μπάχρι Χαλίλογλου.

Ο Μπ. Χαλίλογλου είπε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να ανοίξει η Παναγία Σουμελά το καλοκαίρι για τη λειτουργία, για δύο ημέρες.

Τίποτα όμως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αφού η προσέλευση κάθε χρόνο στην Παναγία τη Σουμελιώτισσα είναι τεράστια και δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των επισκεπτών καθ’ όσο διάστημα συνεχίζονται οι επισκευαστικές εργασίες.

«Πράκτορες και άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό θέλουν να ανοίξει το μοναστήρι. Είναι σε διαρκή συζήτηση. Το κλείσιμο της μονής επηρεάζει τον τουρισμό. Γιατί στην Τραπεζούντα πού θα τους πάμε αν το μοναστήρι δεν είναι επισκέψιμο; Έτσι, αλλάζουν τα σημεία επίσκεψης. Πάμε στη Ριζούντα, στα παρχάρια και αλλού…».

«Στην κουβέντα μας με τον Μπάχρι Χαλίλογλου», συνεχίζει μιλώντας στο pontos-news.gr ο Μεχμέτ Κιουτσούκ, «ο ίδιος ανέφερε και το εξής: Το να λειτουργήσει το μοναστήρι φέτος, παρόλο που γίνονται εργασίες, εξαρτάται από τον Βαρθολομαίο». Πιστεύει ότι εάν ο Βαρθολομαίος ζητήσει από τις Αρχές της Τουρκίας να γίνει λειτουργία στη μονή, τότε θα ανοίξει έστω και για δύο μέρες.

Η καταγραφή των θρησκευτικών μνημείων στην Τουρκία
Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο παρουσίασης με θέμα «Οι θρησκευτικοί θησαυροί της Ανατολίας ως εναλλακτικό τουριστικό προϊόν» παρουσιάστηκαν τα χριστιανικά μνημεία στη σημερινή Τουρκία.

Όπως ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης η Νερμίν Ουζούναλι, στην Τουρκία έχουν καταγραφεί συνολικά 1.642 χριστιανικά θρησκευτικά μνημεία· στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται 153 εκκλησίες, 8 μοναστήρια και 6 ξωκκλήσια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα 1.178 εκκλησίες, 166 ξωκκλήσια, 103 μοναστήρια και 29 βασιλικές.


Η Παναγία Νικοπόλεως (της Γαράσαρης), μετά την αναστήλωσή της

Κατά τη Ν. Ουζούναλι, εδώ και χρόνια η τουρκική πολιτεία αναστηλώνει και αναδεικνύει χριστιανικά μνημεία. Από τα 210 μνημεία που βρίσκονται υπό την ευθύνη και επίβλεψη του υπουργείου, σε 29 εκκλησίες έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναστήλωσης, σε 8 συνεχίζονται –ανάμεσά τους και το γυναικείο μοναστήρι Κισλάρ της Τραπεζούντας–, ενώ προγραμματίζονται εργασίες σε άλλα 34.

Από το βήμα της εκδήλωσης ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Γιαλμάν Οκάν, υποστήριξε ότι μεταξύ των δύο χωρών, με συνολικό πληθυσμό 90 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης των εκατέρωθεν τουριστικών επισκέψεων, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για τον τουρισμό, Σπύρος Πέγκας, σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για προσέλκυση Τούρκων τουριστών στην πόλη.

Επιχειρώντας προφανώς να καθησυχάσει απέναντι στην ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, ως «ασφαλή χώρα με φιλικούς ανθρώπους» χαρακτήρισε την χώρα της η επικεφαλής της αποστολής των τουριστικών πρακτόρων, Έλα Ατακάν.

Τα χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Θράκης παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της περιοχής, Γιετκίν Εζέρ, ενώ για την αναγκαιότητα να ξεχαστούν τα όποια μίση και να συσφιχθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος του τουρισμού έκανε λόγο ο τουριστικός πράκτορας και αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, Στέφανος Χατζημανώλης. 

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πριγκίπισσα Όλγα βλέπει το άψυχο σώμα του συζύγου της πρίγκιπα Ιγκόρ σε σκίτσο του Vasily Surikov (1848–1916) που φιλοτεχνήθηκε το 1915 (πηγή: en.wikipedia.org/wiki)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Όλγα: Σήμερα τιμάται η μνήμη της ισαποστόλου που άνοιξε το δρόμο για τον εκχριστιανισμό των Ρώσων

11/07/2025 - 9:45πμ
(Πηγή: www.nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Φιλαδέλφεια: Υποδοχή ιερού λειψάνου εκ της χειρός του Αγίου Νεκταρίου από τα Βουρλά

8/07/2025 - 1:00μμ
Ο πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος και η αν. Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ Αμαλία Παππά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτ.: facebook/Γενικά Αρχεία Κράτους)
ΠΙΣΤΗ

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

6/07/2025 - 11:29πμ
(Φωτ.: EPA / Βατικανό)
ΠΙΣΤΗ

Ιταλία: Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βατικανό για τη γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου

28/06/2025 - 8:20μμ
Το λείψανο από το χέρι του Αγίου Ευγένιου του Τραπεζούντιου (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς)
ΠΙΣΤΗ

Το λείψανο του Αγίου Ευγένιου του Τραπεζούντιου στην Κάτω Ποταμιά

25/06/2025 - 11:40πμ
Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου  με τον πάπα Λέοντα ΙΔ', στο Βατικανό (φωτ.: Vatican Media)
ΠΙΣΤΗ

Την ευαρέσκειά του για την κοινή παρουσία με τον Βαρθολομαίο στη Νίκαια εξέφρασε ο πάπας Λέων

22/06/2025 - 10:12μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη υποδοχή της ιερής εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Τραπεζούντιου (φωτ.: facebook/Δέσποινα Στεφανίδου)
ΠΙΣΤΗ

Το Λάκκωμα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Άγιο Ιωάννη τον Τραπεζούντιο

22/06/2025 - 12:27μμ
Η υπό ανασύσταση ιερά μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης (φωτ.: bazelonas.blogspot.com)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα: Στις 23 και 24 Ιουνίου ο 1.755ος πανηγυρικός εορτασμός στην υπό ανασύσταση ιερά μονή Κοζάνης

22/06/2025 - 8:59πμ
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Επιστημονική εσπερίδα για τον Άγιο Γεώργιο στη Νεάπολη

18/06/2025 - 6:40μμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία (φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΠΙΣΤΗ

Το Άγιο Πνεύμα φώτισε και φέτος τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα

11/06/2025 - 1:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Το μαφιόζικο τηλεφώνημα του «Φραπέ» – Έβγαλα 500.000, αν την σκότωνα θα ήμουν έξω

3 ώρες πριν
O Φρανσουά Μπαϊρού ανακοινώνει τα μέτρα για τη διάσωση της γαλλικής οικονομίας (φωτ.: X / 
François Bayrou)

Γαλλία: Μέτρα-σοκ για τη μείωση του ελλείμματος – Περικοπές, μείωση του Δημοσίου, κατάργηση αργιών

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Τρομερή κίνηση των Ελλήνων διεθνών – Δίνουν μέρος του πριμ στην οικογένεια του Μπάλντοκ

4 ώρες πριν
Το αγόρι με την ποντιακή λύρα που κοιτάζει ψηλά αποτελεί μέρος της σύνθεσης που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης, στο μνημείο της Λαμίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)

«Πόντος, έν’ άστρον φωτεινόν» στο Δημοτικό Θέατρο Καρπάθου

4 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού της Αρμενίας)

Ο Πούτιν φίλιωσε δύο ορκισμένους εχθρούς – Πώς η Ρωσία «χάνει» τον Νότιο Καύκασο

5 ώρες πριν
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ζάππειο, 22 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Απάντηση του Ν. Παπανδρέου και ευρωβουλευτών στον Τούρκο πρέσβη

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign