Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για πολυάριθμες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη προς εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τα «θαλασσοδάνεια» των τραπεζών σε Μέσα Ενημέρωσης και κόμματα αλλά και την απόφασή του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τη Siemens.
Μίλησε επίσης για τρίγωνο της αμαρτίας. «Οι τράπεζες τάιζαν ΜΜΕ και κόμματα, τα κόμματα εξυπηρετούσαν και τα ΜΜΕ φρόντιζαν και φροντίζουν για τη διατήρηση της εξουσίας που τα τρέφει»!
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε 13 περιπτώσεις παρέμβασης στη Δικαιοσύνη με νομοθετικές πρωτοβουλίες και εξαπέλυσε μάλιστα σκληρή επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την αμνήστευση των τραπεζικών στελεχών που χορήγησαν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων στα δύο κόμματα τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Ο πρωθυπουργός επανήλθε, όμως, και στο θέμα της υπόθεσης του συνεργάτη του Σαμαρά (που απουσίαζε από τη Βουλή) Σταύρου Παπασταύρου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία που καταδεικνύουν ότι δεν ήταν διαχειριστής αλλά ιδιοκτήτης της λίστας Λαγκάρντ.
Κάλεσε, μάλιστα, τον Μητσοτάκη «να μην συγκαλύπτει τον Σαμαρά και τον Παπασταύρου» αφήνοντας υπονοούμενα για «προσωπικές σχέσεις» του Μητσοτάκη με την υπόθεση Παπασταύρου. Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση του συμβιβασμού με την Siemens. Προανήγγειλε μάλιστα τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διαπραγματευθεί το διακανονισμό του συμβιβασμού. Κάλεσε δε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν στην επιτροπή για να προσφέρουν με τις γνώσεις τους.