Με φόντο την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, αλλά και στη «μικρή Ειδομένη» τον Πειραιά, στον απόηχο και του τηλεφωνήματος Τσίπρα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας στον έλεγχο των ροών, συνεδριάζει το Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Είναι η πρώτη συνεδρίαση, μετά την έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη συγκρότησή του, και η πρώτη φορά που ο Γιάννης Μουζάλας και ο Πάνος Καμμένος θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι μετά και τη δήλωση του πρώτου για τη «Μακεδονία» και την ενδοκυβερνητική κρίση που δημιουργήθηκε.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα συζητηθούν τα αναγκαία βήματα και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την υλοποίηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Μεταξύ άλλων, έργο του Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ο συντονισμός της διαλειτουργικότητας των συναρμόδιων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και υπηρεσιών.
Mετανάστες και πρόσφυγες στο hotspot στη Μόρια της Μυτιλήνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
Το τελευταίο 24ωρο οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι μηδενικές, κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Συνολικά οι πιστοποιημένοι με το παλιό καθεστώς, που περιμένουν να αναχωρήσουν από τα νησιά, φτάνουν τους 1.766.
Μέσα στα hotspot βρίσκονται υπό περιορισμό όσοι μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20ή Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Στη Μόρια υπάρχουν 1.340 άτομα, στη Χίο 1.245 και στη Σάμο 111. Η μετατροπή των hotspot σε κέντρα υποχρεωτικής κράτησης είναι η αιτία που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποφάσισε να αναστείλει μέρος των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει στα ελληνικά νησιά.
Τη δράση τους σε ό,τι έχει να κάνει με τα hotspot σε Λέσβο και Σάμο σταματούν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους.