Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά του Βελγίου, η κατάσταση με το προσφυγικό παραμένει οξυμένη καθώς η εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών μοιάζει έργο δύσκολο, που γίνεται ακόμα δυσκολότερο από απρόβλεπτους παράγοντες.
Στην Ειδομένη η καθημερινότητα είναι εκρηκτική και η υπομονή των προσφύγων και των μεταναστών αρχίζει να εξαντλείται.
Ορισμένες ΜΚΟ αποφάσισαν να αποσύρουν προσωρινά το προσωπικό τους από τον καταυλισμό όταν χθες η κατάσταση έμοιαζε να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων.
Σήμερα, περίπου 500 άτομα που φιλοξενούνται στη Νέα Καβάλα Κιλκίς έκαναν πορεία διαμαρτυρίας φτάνοντας μέχρι το Πολύκαστρο. Ζητούν να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και δηλώνουν πως θα απέχουν από φαγητό και νερό.
Πρόσφυγες έκαναν πορεία από τη Νέα Καβάλα μέχρι το Πολύκαστρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Η βροχή που πέφτει από το πρωί στην Ειδομένη κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαβίωση στον άτυπο καταυλισμό, και έτσι κάποιες από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αποφάσισαν να επιστρέψουν και να διανείμουν σάντουιτς και συσσίτιο. Μεταξύ αυτών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις.
Χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας πρότεινε ο στρατός να αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών.
Η πρόταση Τόσκα βρίσκει κάθετα αντίθετο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε πως ο στρατός δεν θα εμπλακεί στο θέμα της τροφοδοσίας στην Ειδομένη. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ούτε κέτερινγκ ούτε υπηρεσία ασύλου προσφύγων», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, και διευκρίνισε ότι ο στρατός ανέλαβε την τροφοδοσία, μέσω εταιρειών, σε συγκεκριμένα κέντρα φιλοξενίας. «Κάτι που δεν είναι η Ειδομένη», κατέληξε.
Ξανθός και Κουίκ στον καταυλισμό της Ειδομένης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
Στην περιοχή βρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Ανδρέας Ξανθός περιέγραψε τον καταυλισμό ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης», και υπογράμμισε ότι σταδιακά πρέπει να σταματήσει να υπάρχει. Δήλωσε ακόμα ότι, με επικεφαλής το ΕΚΕΠΥ, υπάρχει σχέδιο «για μια διακριτική υγειονομική παρουσία από πλευράς του κράτους».