Οι συναντήσεις που θα έχουν από το πρωί της Παρασκευής οι Ντόναλντ Τούσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και οι «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, (που δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί να γίνει η Τουρκία ανοικτή φυλακή) είναι καθοριστικές για την επόμενη μέρα.
Όπως όλα δείχνουν, το θρίλερ που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες θα συνεχιστεί και σήμερα, με τη χώρα μας να βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες.
Ο λόγος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα οδηγήσει αυτό το παζάρι και το παιχνίδι με τους… αστερίσκους στην κοινή πρόταση προς την Τουρκία στην οποία κατέληξαν οι «28»
Οι «σκληροί» φαίνονται να έχουν το πάνω χέρι μια και δεν δέχονται να χαρακτηρίσουν την Τουρκία «ασφαλή χώρα» (ζητώντας να το κάνει μόνο η Ελλάδα) ενώ δεν αποδέχονται και την «υποχρεωτική» κατανομή προσφύγων στις χώρες τους! Αυτό φέρνει την Ελλάδα σε δυσμενή θέση μια και πλέον όλα θα εξαρτηθούν από το εάν η Τουρκία δεχτεί να σταματήσει την «εξαγωγή» προς τα ελληνικά νησιά προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά και, το κυριότερο, με ποια ανταλλάγματα.
Αν η Τουρκία αρνηθεί, η Ελλάδα, όπως παρατήρησε Ευρωπαίος ηγέτης που μετέχει στη Σύνοδο, θα «γεμίσει» όχι με μία αλλά με πολλές Ειδομένες!
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η χώρα μας μαζί με την Κύπρο θα δεχτούν πιέσεις για παραχωρήσεις στην Τουρκία και κυρίως για ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και μη χρήση του βέτο. Πάντως χθες, όταν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ρωτήθηκε αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε: «Αν χρειαστεί, ναι»
«Καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας του δείπνου εργασίας των «28», χθες. Όπως σημείωσε, βασικό στοιχείο είναι να περιορίσει η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά.
«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση προσφύγων», υπογράμμισε. Εξήγησε επίσης ότι κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.
(Φωτ.: EPA / European Council / Enzo Zucchi)
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας, δεν θα ανοίξει ξανά η «βαλκανική οδός» και δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στις χώρες που προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες.
Φαίνεται πως η απόφαση που έχουν πάρει οι εταίροι είναι να μετατρέψουν το προσφυγικό σε ελληνοτουρκικό πρόβλημα και το μόνο που επί της ουσίας σκοπεύουν να πράξουν είναι να μοιράσουν ευρώ σε Αθήνα και Άγκυρα (έξι δισ. λένε οι πληροφορίες, και δώρο τη χαλάρωση της βίζας) για να κρατήσουν τους πρόσφυγες στα δικά τους εδάφη, μακριά από αυτούς!
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε πως θα πρέπει να γίνουν νομικές προσαρμογές, ώστε η Αθήνα να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα προέλευσης και να ισχύσει το καθεστώς της επανεισδοχής και επιστροφής μεταναστών. Και η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε νομικές τροποποιήσεις, ώστε να ενσωματώσει στο δίκαιό της την Συνθήκη της Γενεύης, κάτι το οποίο μέχρι χθες δεν δεχόταν.
Σύμφωνα με αξιωματούχους -εφόσον εγκριθεί η συμφωνία- στα σχέδια περιλαμβάνεται η αποστολή στην Ελλάδα «δεκάδων» δικαστών και «εκατοντάδων υπαλλήλων υπηρεσιών χορήγησης ασύλου», καθώς και άλλο προσωπικό, όπως διερμηνείς και προσωπικό ασφαλείας.
Το στίγμα της σημερινής ημέρας, με τη γλώσσα που χαρακτηρίζει τους πολιτικούς, έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με τον Νταβούτογλου σήμερα είπε: «Θα είναι μια δύσκολη ημέρα».