pontosnews.gr
Σάββατο, 27/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξαναζώντας την αγωνία της Γενοκτονίας και της εξορίας από την Τρίπολη του Πόντου (φωτο, βίντεο)

14/03/2016 - 2:14μμ
Ξαναζώντας την αγωνία της Γενοκτονίας και της εξορίας από την Τρίπολη του Πόντου (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την αγωνία και τον φόβο των 13.000 Ποντίων της Τρίπολης του Πόντου κατά τον εκτοπισμό τους το 1916 θέλησε να μεταδώσει στο κοινό της η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στην παράσταση Η Έξοδος, στο πλαίσιο της θεατρικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού.

Κάθε αφήγηση και μαρτυρία για τα δεινά των αδικοχαμένων εκείνης της περιόδου έφερε δάκρυα και θλιβερές αναμνήσεις σε πολλούς Ποντίους 2ης και 3ης γενιάς που παρακολουθούσαν την παράσταση.

Για να μπει το κοινό στο κλίμα παρουσιάστηκαν μερικά βίντεο αφιερωμένα στον Πόντο, εκ των οποίων πρώτο και εισαγωγικό ήταν το τραγούδι «Πάρθεν η Ρωμανία». Δειλά-δειλά ξεπρόβαλαν φωνές γεμάτες λυγμό τραγουδώντας τους γεμάτους νόημα και μνήμες στίχους του τραγουδιού.

Η έξοδος των Ποντίων από την Τρίπολη του Πόντου έχει αναλυθεί από αρκετούς ιστορικούς μελετητές και ερευνητές. Όμως κάθε αυτόπτης μάρτυρας που βίωσε με τον χειρότερο τρόπο αυτά τα γεγονότα, για να  καταφέρει να μιλήσει γι’ αυτά έπρεπε να τα «ξαναζήσει».

«Μέσα στα σπίτια ζούσαν οι άνθρωποι μαζί με τους νεκρούς, κι ήτανε πιο ευτυχισμένοι κείνοι που είχανε κλείσει τα μάτια από τους αποθαμένους ζωντανούς.

»Τρεις μήνες είχανε περάσει από την μαύρη ώρα που μπήκαμε στο Πιρκ, έμπαινε ο Μάρτης μήνας κι από τις 13.000 που είχαμε ξεκινήσει, δεν μένανε πια παρά 800, αδύναμοι κι ανίκανοι για κάθε δουλειά» εξιστόρησαν οι Χατζηγιώργης Δημητριάδης και Μιλτιάδης Λαγγίδης, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο Η Τρίπολη του Πόντου της Τατιάνας Γκρίτση-Μιλλιέξ.

Βαρύ και φορτισμένο ήταν το κλίμα για όλους στο τέλος της παράστασης, έχοντας παρακολουθήσει αυτά που άκουγαν σε όλη τους τη ζωή να τους διηγούνται από πάππου προς πάππου.

Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδάλλού απένειμε στη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» τιμητική πλακέτα για το ανέβασμα της παράστασης Η Έξοδος στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πειραιά. Την πλακέτα παρέλαβε ο πρόεδρος των «Αργοναυτών-Κομνηνών», Θεόφιλος Καστανίδης, από τον πρόεδρο των ΤΕΙ Πειραιά και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού Λάζαρο Βρυζίδη, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης της παράστασης. 


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», Θεόφιλος Καστανίδης

Στη συνέχεια, για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα μετά την παράσταση, ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Κοπαλάς, κάλεσε να μη φύγει κανείς και να συνεχίσουν την εκδήλωση με λύρες και γλέντι.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, στο άκουσμα της λύρας σηκώθηκαν κι άρχισαν να χορεύουν ασταμάτητα μέχρι αργά τη νύχτα.

  • Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λέσχη Ποντίων ν. Καβάλας: Χριστουγεννιάτικες στιγμές με ποντιακή λύρα και νταούλι

26/12/2025 - 5:34μμ
Εικόνα από το βιβλίο του Θάνου Βελλουδίου «Αερικά-Ξωτικά και Καλικάντζαροι» (εκδ. Τσιβεριώτης)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα Καλαντόφωτα, ή αλλιώς το Δωδεκαήμερο στον Πόντο, οι μάγισσες κινούνταν ανάμεσα στους ανθρώπους

26/12/2025 - 5:06μμ
Ο Νικηφόρος Β΄ Φωκάς σε χειρόγραφο του 15ου αιώνα. Το πορτρέτο είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί φανταστική απεικόνιση. Δεξιά, γραμματόσημο του 1961 για την 1.000ή επέτειο από την ανακατάληψη της Κρήτης. Στο κέντρο δύο νομίσματα, στο ένα είναι με τη Θεοτόκο και στο άλλο με τον γιο του Βασίλειο (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικηφόρος Β’ Φωκάς: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας που κυνηγούσε το φως και τον κατάπιε το σκοτάδι

26/12/2025 - 10:35πμ
Πιστοποιητικό της Ένωσης Ποντίων Καλλιθέας με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1923, του Πόντιου πρόσφυγα Παναγιώτη Ασατίδη από την Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Trabzondan Esintiler)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Παπαδόπουλου: Χριστούγεννα στο δρόμο! Αξιοθρήνητος ο κόσμος

25/12/2025 - 9:46μμ
Μυστηριακοί, πανέμορφοι και χειμωνιάτικοι Μωμόγεροι στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, με το φακό του Αθανάσιου Γκάντου. Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Αθανάσιος Γκάντος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη σημαίνει Μωμόγεροι – Χριστούγεννα στον Άγιο Δημήτριο και στον Τετράλοφο με το ποντιακό δρώμενο

25/12/2025 - 7:24μμ
Μωμόγεροι στα Αλωνάκια Κοζάνης, το 1954
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μωμόγεροι – Μια ζωντανή μαρτυρία της ποντιακής ψυχής

25/12/2025 - 2:12μμ
Στιγμιότυπο από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας (φωτ.: Facebook / Θεόδωρος Γαβράς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Σπόροι» της παράδοσης και της ποντιακής διαλέκτου στη γιορτή του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας

25/12/2025 - 11:57πμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα της Ελισάβετ Βάλβη «Η Πόντια μάνα», που κοσμεί την πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τα Χριστούγεννα της Ναζλούς Κυριακοπούλου, το 1922

25/12/2025 - 9:32πμ
Λίγο προτού... μπουκάρουν στο Κτήμα Αφροδίτη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι: Όταν ο Πόντος φέρνει γέλιο και καλοτυχία

24/12/2025 - 10:21μμ
Καλύβες στα βουνά της Κερασούντας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Ι, εφημερίδα «Καθημερινή»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρούλας Φυτοπούλου: Τα βάσανα που υποφέραμε να μην τα θυμάται ο άνθρωπος γιατί μπορεί και να τρελαθεί

24/12/2025 - 8:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Απέδρασε με το «διπλό» από την Μπολόνια ο Ολυμπιακός

7 ώρες πριν
Η σημαία της Σομαλιλάνδης (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Somaliland.svg?uselang=en#Licensing)

Το Ισραήλ αναγνώρισε το κράτος της Σομαλιλάνδης – Σφοδρή αντίδραση από Σομαλία, Αίγυπτο, Τουρκία και Τζιμπουτί

7 ώρες πριν
Χωρίς τις αισθήσεις τους ανασύρθηκαν δύο άνδρες από το διαμέρισμα στην Καλλιθέα (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Νεκροί δύο άνδρες σε φωτιά στην Καλλιθέα

7 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/Folk Dances)

Φλώρινα: 26 προπαγανδιστικά και αλυτρωτικά τραγούδια που ακούγονται σε πανηγύρια της κεντροδυτικής Μακεδονίας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ακρϊτες Νέας Κρώμνης)

Ποντιακό και γιορτινό κάλεσμα από τους «Ακρίτες» της Νέας Κρώμνης

9 ώρες πριν
Εικόνα από την Καλλιθέα, όπου παραδόθηκε στις φλόγες διπλοκατοικία (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

Φωτιά σε κατοικία στην Καλλιθέα – Πληροφορίες για νεκρούς

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign