pontosnews.gr
Σάββατο, 31/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όταν οι Πόντιοι συναντούν τους Αβορίγινες, Αυστραλούς ιθαγενείς (φωτο, βίντεο)

7/03/2016 - 8:02μμ
Όταν οι Πόντιοι συναντούν τους Αβορίγινες, Αυστραλούς ιθαγενείς (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο κόσμος στην Αυστραλία ακόμα συζητά για αυτήν την παράσταση που ένωσε στη σκηνή για πρώτη φορά στην ιστορία Πόντιους και Αβορίγινες. Έγινε στο πλαίσιο του 29ου Ελληνικού Φεστιβάλ του Λόνσντεϊλ και συγκίνησε, στέλνοντας μηνύματα αδελφοσύνης.

Δύο λαοί τόσο μακρινοί, οι Πόντιοι και οι Αβορίγινες, ιθαγενείς Αυστραλοί, με πολύ παλιά ιστορία ύπαρξης και πολιτισμού – και μια κοινή, τραγική μοίρα: υπέστησαν αμφότεροι γενοκτονία.

Πάνω στη σκηνή του φεστιβάλ αντάμωσαν οι μουσικές των δύο λαών και έδεσαν δύο πολιτισμοί με τα εκφραστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται χιλιετίες τώρα: τα μουσικά όργανα. Λύρα οι Πόντιοι, ντιντζεριντού (didgeridoo) οι Αβορίγινες, σε ένα ονειρικό αγκάλιασμα.

Ως «Ο φοίνικας του ονειρικού χρόνου» θα μπορούσε να μεταφραστεί ο τίτλος του πρότζεκτ του Συλλόγου Ποντίων «Οι Ακρίτες του Πόντου» Μελβούρνης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ με παρόντα τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ και με 40.000 θεατές!

Ο πρόεδρος των «Ακριτών» και πρόεδρος της ομοσπονδίας Παναγιώτης Στεφανίδης περιέγραφε σε ένα σημείωμά του με γλαφυρό τρόπο την έκπληξη του δρωμένου που ήταν ένα κορίτσι, το οποίο τραγούδησε συγκινώντας «Την πατρίδα μ’ έχασα». Όχι ένα οποιοδήποτε κορίτσι.


Η Θάλεια Σκοπέλου τραγουδά με τη λύρα του Ευθ. Αυγητίδη, το ντιντζεριντού του Άλαν Χάρις και το νταούλι
του Δημ. Τσομπανόπουλου

Η νεαρή Θάλεια Σκοπέλου είναι μισή Ελληνίδα και μισή ιθαγενής της Αυστραλίας. Ο μπαμπάς Καλύμνιος και η μαμά Αβορίγινας. Ο καλύτερος συνδυασμός για να εξυπηρετήσει την πρόθεση αυτού του πολιτιστικού ανταμώματος!

Το ελληνικό όνομα της Θάλειας ήταν που έφερε τους Πόντιους κοντά της, όταν ο Π. Στεφανίδης έψαχνε ποιος θα ερμηνεύσει το τραγούδι της απώλειας: «Την πατρίδα μ’ έχασα». Τη διδασκαλία του κοριτσιού –που δεν ξέρει ελληνικά γιατί μεγάλωσε στο περιβάλλον των Αβορίγινων, θυμάται όμως με νοσταλγία τη «γιαγιά και τον παππού»–, ανέλαβε ο λυράρης και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας για την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ευθύμης Αυγητίδης.

«Αν μια Αγγλίδα σοπράνο μπορεί να μάθει τρεις ώρες μιας ιταλικής όπερας, δεν θα έχεις πρόβλημα να μάθεις μια στροφή», είπε στη Θάλεια ο Π. Στεφανίδης. Και η Θάλεια έμαθε δύο!

Έκλαψαν οι Έλληνες όταν την άκουσαν… Ακολούθησε η παράσταση των Αβοριγίνων με έναν χορό-καλωσόρισμα των ξένων στη χώρα τους, που στην πορεία συνδέεται επί σκηνής με τον 18χρονο Χάρη Τσαΐρη, ο οποίος τραγουδά «Να έμνεν ένα πετούμενο», δίνοντας το σήμα για να αρχίσει το τίκ’ των «Ακριτών». Και έπειτα λέτσι, λετσίνα και χερανίτσα. Τα κορίτσια χόρεψαν τερς και τίκ’ Νικοπόλεως.

Έπειτα ξανά οι Αβορίγινες σε έναν τελετουργικό χορό που τιμά τον δημιουργό της γης, και μετά… τρία τη κότσαρι, λαφράγκα και κότσαρι, με το ντιντζεριντού να κρατά ρυθμό!

Το δρώμενο συνεχίστηκε με πολεμικό χορό των ιθαγενών που αποτυπώνει τον αγώνα τους για αναγνώριση και διατήρηση του πολιτισμού τους. Οι Πόντιοι ανέβηκαν στη σκηνή για να τον στηρίξουν χορεύοντας ατσαπάτ’ με νταούλι και ντιντζεριντού. Ο Ευθύμης τραγουδά τον μακρύ καϊτέν «Έλα πουλί μ’ ασά μακρά, έλα ασήν Αυστραλία». Το ατσαπάτ’ τελειώνει και η λύρα μπαίνει για να ξεκινήσει η σέρρα. Όλοι μαζί, Πόντιοι και Αβορίγινες, αποχωρούν.

Στα όργανα ήταν επίσης οι: Κατερίνα Στίβενς (βιολί), Γιώργος Αθανασόπουλος (ούτι), Νίκος Παπαευθυμίου (κρουστά), Γιώργος Σεβαστόπουλος (λύρα). Οι Αβορίγινες χορευτές ήταν οι Τρίστεν και Άζλαν Χάρις, γιοι του Άλαν, ο οποίος είναι δημοσιογράφος, εκπαιδευτικός, ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος.

Κατά την παράσταση, διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης από τα κέντρα κράτησης των αιτούντων ασύλου. Το δρώμενο διακόπηκε όταν δύο εξ αυτών ανέβηκαν στη σκηνή. Απομακρύνθηκαν, η παράσταση ολοκληρώθηκε και έμεινε στην ιστορία!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Greek Street Fair Burwood - Saturday 14 November 2026/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ποντοξενιτέας συμμετέχει δυναμικά στο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού στο Σίδνεϊ με ποντιακά τραγούδια και χορούς

30/10/2026 - 9:31μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association – AHEPA (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προεδρία Δημοκρατίας: Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΑHEPA είχε ο Κ. Τασούλας στο Προεδρικό Μέγαρο

30/10/2026 - 5:53μμ
(Φωτ.: facebook.com/nancy.athanmylonas.1)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ντοκιμαντέρ «Ο Φάρος του Γένους: Κοσμάς ο Αιτωλός»: Ανοιχτή ακρόαση από το Θεατρικό Εργαστήρι «Έκφραση»

30/10/2026 - 1:36μμ
(Φωτ.: Pontiaki Estia Melbourne/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με μεγάλο φεστιβάλ θα γιορτάσει η ομογένεια τον Άγιο Νεκτάριο στο Φόκνερ της Μελβούρνης

29/10/2026 - 5:43μμ
(Φωτ.: Δεξιά South Melbourne FC/Facebook - Αριστερά SBS Greek/Facebook - Φόντο Pixabay.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η 28η Οκτωβρίου στην Αυστραλία: Με ελληνικές σημαίες, παραδοσιακούς χορούς και υπερηφάνεια τίμησε την επέτειο του «OXI» η ομογένεια

29/10/2026 - 2:08μμ
Στα σκαλιά του ναού Πουτίλοφ στην Αγία Πετρούπολη, Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Αγίας Πετρούπολης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αγία Πετρούπολη: Το ΟΧΙ τιμήθηκε στα ελληνικά – Η ομογένεια στη δοξολογία για την επέτειο

29/10/2026 - 11:02πμ
(Φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto "Panagia Soumela"/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τορόντο: Περηφάνεια για την ομογένεια και την Αδελφότητα Ποντίων «Παναγία Σουμελά» στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

29/10/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: ekalexandria.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

28η Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις του Ελληνισμού για την εθνική επέτειο

28/10/2026 - 11:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Ζαχαράκη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνας Πρέσβης από την Πόλη: Ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Αδιαμφισβήτητα τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών

28/10/2026 - 8:39μμ
Η σημαία με τους μαθητές στο στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιάρατες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαίρη Τζώρα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

28η Οκτωβρίου: Ταξίδι μνήμης στην Αλβανία για τους άταφους ήρωες του ’40

28/10/2026 - 6:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

Τουρκία-Ουκρανία: Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι – Συνάντηση εργασίας με Ερντογάν

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Έκαμψε την αντίσταση της Αρμάνι ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μάντζιαρης)

Καύσιμα: Επεκτείνεται η κρατική επιδότηση για την περίοδο 1 έως 15 Νοεμβρίου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Αριθμός ρεκόρ 47,9 εκατομμυρίων Αμερικανών έχει ήδη ψηφίσει

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Κακή βραδιά στην Πόλη και ήττα για τον Παναθηναϊκό

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Greek Street Fair Burwood - Saturday 14 November 2026/Facebook)

Ο Ποντοξενιτέας συμμετέχει δυναμικά στο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού στο Σίδνεϊ με ποντιακά τραγούδια και χορούς

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV