pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αμφίπολη: Συγκλονιστικά νέα στοιχεία για τον Τύμβο Καστά (φωτο)

4/03/2016 - 8:16μμ
Αμφίπολη: Συγκλονιστικά νέα στοιχεία για τον Τύμβο Καστά (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ενισχύεται η άποψη ότι κατασκευάστηκε στο β΄ μισό του 4ου αιώνα π.Χ. ο μεγαλοπρεπής τάφος στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, μετά το κομμάτι ξυλάνθρακα που ανακαλύφθηκε στην επίχωσή του, εξωτερικά ψηλά, δίπλα στη θολωτή στέγη και εξετάστηκε από ομάδα επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα.

Επίσης, μεγαλύτερες πιθανότητες επαλήθευσης αποκτάει και το σενάριο το ταφικό μνημείο να σχετίζεται με τον στρατηγό και επιστήθιο φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ηφαιστίωνα, μετά τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο μνημείο.

Τα παραπάνω αποτελούν ανακοινώσεις που έκανε η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και η επιστημονική ομάδα της στο πλαίσιο της 29ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη κατά την ομιλία της (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Νέα μαρμάρινα μέλη
Νέα μαρμάρινα μέλη, τμήματα από παράσταση που κοσμούσε τη ζωφόρο στο εσωτερικό του τύμβου Καστά, εντόπισε η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη περίπου 100 μ. μακριά από τον περίβολο του μνημείου.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και συνεργάτη της Μιχάλη Λεφαντζή, αλλά και τον πασίγνωστο Ιταλό αρχαιολόγο Αντόνιο Κόρσο, τα νέα ευρήματα απεικονίζουν το προφίλ ενός πολεμιστή, κατά πάσα πιθανότητα υψηλόβαθμου αξιωματικού, που κρατά έγχρωμη ασπίδα η οποία φέρει επάνω της την αιχμή ενός δόρατος, τη γνωστή μακεδονική σάρισα. Δίπλα στον στρατιώτη εμφανίζεται το κεφάλι ενός αλόγου, ενώ διακρίνεται και ένα φίδι τυλιγμένο σε κορμό δένδρου να εφάπτεται στο κράνος.

Η όλη παράσταση παραπέμπει σε νεκρική πομπή, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα συγκεκριμένα ευρήματα βρίσκονταν στο χώρο της κιβωτιόσχημης θήκης.

Στην ταύτιση με τον Ηφαιστίωνα παραπέμπει επίσης και μία ανάγλυφη κεφαλή, η οποία κατά τον Αντόνιο Κόρσο απεικονίζει το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Άλλα ευρήματα και συμπεράσματα
Ένα τετραγωνικό αποτύπωμα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε στο δάπεδο του δεύτερου θαλάμου του τάφου, όπου κατά τους επιστήμονες υπήρχε βάση για άγαλμα.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Επίσης, από τους επιστήμονες έγινε αναφορά σε τεφροδόχο, αφού βρέθηκε μια λαβή στην κιβωτιόσχημη θήκη από χάλκινο τεφροδόχο αγγείο, η οποία παραπέμπει σε νεκρό με καύση. Παράλληλα, σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη, από την κεραμική προκύπτει ότι γίνονταν τελετές για αφηρωισμό.

Εξάλλου, το εύρημα με τη στήλη που έχει παράσταση με φίδι ενισχύει την ερμηνεία για τελετουργίες (χθόνια λατρεία) στο μνημείο, το οποίο, σύμφωνα με την Κ. Περιστέρη, κατασκευάστηκε, τουλάχιστον αρχικά, ως ηρώον προς τιμήν του αφηρωισμένου Ηφαιστίωνα το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Οι σκελετοί
Προκαταρκτικά στοιχεία από την ανθρωπολογική μελέτη των σκελετών που εντοπίστηκαν στον ταφικό θάλαμο καταδεικνύουν ότι ανήκουν σε τρεις άνδρες (εκ τον οποίων ο ένας καμένος), μία γυναίκα και ένα μικρό παιδί. Μάλιστα, κατά τον Μ. Λεφαντζή, το νεκρό σώμα της γυναίκας «απλώς ερρίφθη στον τάφο».

Τέλος, τόσο η Κ. Περιστέρη όσο και ο Μ Λεφαντζής υποστήριξαν την απόλυτη ταύτιση του Λέοντα της Αμφίπολης με τον τύμβο Καστά.

Τόνισαν δε ότι οι κεφαλές που βρέθηκαν στο εσωτερικό του μνημείου εφάπτονται απολύτως στις δύο περίτεχνες Σφίγγες που βρίσκονται στην είσοδο.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μαντζιάρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρινέλλα: «Δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον» λέει ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης

11/09/2025 - 11:55μμ
Ειδικοί ανασκάπτουν απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν κοντά στο φράγμα Γιαμούλα, στην Καισάρεια, 27 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Καισάρεια βρέθηκαν κρανία ελεφάντων ηλικίας 7,7 εκατ. ετών

11/09/2025 - 7:09μμ
Ιερός ναός Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου (Φωτ. αρχείου: facebook.com/agcharalampospolygono)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κοντόγλεια 2025»: Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου γιορτάζει την αγιογράφησή του από τον Φώτη Κόντογλου

8/09/2025 - 10:10πμ
Ο Μίκης Θεοδωράκης το 1978, στο Άμστερνταμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα Σμύρνη: Καθιερώνεται ετήσιο Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» – Πρεμιέρα την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

5/09/2025 - 1:47μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκαν και παραδόθηκαν από το ΥΠΠΟ τέσσερις οθωμανικές κρήνες στην Άνω Πόλη

5/09/2025 - 9:10πμ
Ο θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος» λειτούργησε αρχικά στην πλατεία Αριστοτέλους, από το 1945 έως το 1961 και πλησίον των υπαίθριων γηπέδων της ΧΑΝΘ από το 1964 έως το 1983 (φωτ.: thessalonikicinemas.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΠΘ: Πέντε δεκαετίες με τις μεγάλες οθόνες της Θεσσαλονίκης σε μια ιστοσελίδα

1/09/2025 - 1:20μμ
(Πηγή: facebook.com/ Ρίκα Διαλυνά)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρίκα Διαλυνά: Η απομόνωση στην Κρήτη, η ήρεμη ζωή στα 91 της χρόνια και η χαρά για το δισέγγονο

31/08/2025 - 4:41μμ
«Ο Στέλιος δεν έλεγε ότι είναι Έλληνας, έλεγε ότι είναι Πόντιος. Θεωρούσε ότι το να είσαι Πόντιος ήταν σπουδαιότερο από το να είσαι Έλληνας», είπε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης (πηγή: «Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας»/ Εκδόσεις «Ινφογνώμων»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας»: Ο Πόντιος καλλιτέχνης που κατάφερε όσα κανείς, χωρίς να έχει ανάγκη κανέναν – Η ιστορία ενός θρύλου

27/08/2025 - 9:17μμ
Αίθουσες συμποσίου της παλαίστρας στο βασιλικό γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βασιλικό γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας, ένα μνημειακό συγκρότημα για την ελίτ της Μακεδονίας

27/08/2025 - 5:42μμ
Ο Γρηγόρης Βαλτινός υποδύεται τον «Αλέξη Ζορμπά» στην παράσταση «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», του Νίκου Καζαντζάκη, στο Αρχαίο Θέατρο Άργους (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ξεχωριστός Γρηγόρης Βαλτινός: Τα 70ά γενέθλια, η οικογένεια, η πληγή που δεν έκλεισε ποτέ και η αγάπη στον Πόντο

27/08/2025 - 2:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)

Με εγγραφές και χορούς αρχίζει η χρονιά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος»

1 λεπτό πριν
Πόντιοι πρόσφυγες στην Κέρκυρα τον Ιανουάριο του 1923 (φωτ.: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Μικρασιατική Καταστροφή: Ο παππούς μου μέχρι το ΄84 που πέθανε, έβαζε αγγελία στον Ερυθρό Σταυρό για να ψάξει να βρει τον δίδυμο αδερφό του

35 λεπτά πριν
Απελπισμένοι Έλληνες προσπαθούν να διαφύγουν από την καταστροφή της Σμύρνης

ΠΟΕ για τη Μικρασιατική Καταστροφή: Άσβεστη η ιστορική μνήμη

1 ώρα πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Η πόλη που μαρτύρησε»: Το συγκλονιστικό ποίημα του George Horton για την αγαπημένη του Σμύρνη

2 ώρες πριν
Η πυρκαγιά που κατέκαψε τη Σμύρνη και σφράγισε τη Μικρασιατική Καταστροφή, στις 14 Σεπτεμβρίου 1922

Ν. Δένδιας: Με στίχους του Γ. Σεφέρη η αναφορά στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

2 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Στο Παγγαίο θα πατήσουν τα σταφύλια με ποντιακό μουχαπέτ’

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign