Ένα «καλό» σενάριο, που ταυτόχρονα είναι και εφιαλτικό, περιλαμβάνει η μελέτη Γερμανών επιστημόνων που εδώ και χρόνια παρατηρούν τη σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία. Οι ερευνητές του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών GFZ του Πότσνταμ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πιο ισχυρός σεισμός που μπορεί στο μέλλον να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, και τη γύρω πυκνοκατοικημένη περιοχή, είναι 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Στην ανατολική Τουρκία υπολογίζουν ότι θα συμβεί ακόμα πιο ισχυρός σεισμός, από 7,8 έως 8 βαθμούς.
Ο λόγος που το συγκεκριμένο σενάριο, που δημοσιεύεται περιοδικό Tectonophysics, είναι το καλό σενάριο, αφορά πρόβλεψη των ερευνητών ότι το βόρειο τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας –το οποίο ξεκινά από το βόρειο Αιγαίο και φτάνει σχεδόν έως τον Καύκασο–, μετά από χιλιετίες, και σταδιακές γεωλογικές μεταβολές θα δώσει σεισμό άνω των 7,5 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη μελέτη επισημαίνεται ότι στο κοντινό μέλλον είναι πολύ πιθανός ένας μεγάλος σεισμός στην μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης και στη θάλασσα του Μαρμαρά. Το συγκεκριμένο ρήγμα περνά κάτω από το βυθό του Μαρμαρά, σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Συνεπώς, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ένας σεισμός 7,5 βαθμών συνιστά μεγάλη απειλή για τις υποδομές και τους κατοίκους της.