pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Κων. Φωτιάδης στο pontos-news.gr για την έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» στην Κύπρο

2/03/2016 - 10:45πμ
Ο Κων. Φωτιάδης στο pontos-news.gr για την έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» στην Κύπρο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Πύλη Αμμοχώστου, η μεγαλύτερη και επιβλητικότερη από τις τρεις Πύλες των ενετικών τειχών που περιβάλλουν την παλιά Λευκωσία και φέρουν την υπογραφή του φημισμένου μηχανικού Τζούλιο Σαβορνιάνο, φιλοξενεί από σήμερα και μέχρι τις 16 Μαρτίου την πολυθεματική έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» του καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

To pontos-news.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης (19:00) που θα γίνουν από τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος Αρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού Άγγελου Ασλανίδη και πλήθους προσωπικοτήτων.


Άποψη από την πολυθεματική έκθεση (φωτ.: Κ. Φωτιάδης)

«Με βρίσκετε στην Πύλη Αμμοχώστου, έναν καταπληκτικό χώρο, ίσως τον ωραιότερο όπου έχει φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα η έκθεσή μου Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη, –έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 40 μέρη. Συναισθηματικά, πολιτικά, ιστορικά, πολιτισμικά και κοινωνικά, ο τόπος αυτός έχει άμεση σχέση με το θέμα μου, αλλά κι επειδή το τραύμα είναι ανοιχτό και σε μας και στην Κύπρο, θεωρώ ότι ο χώρος είναι ο καλύτερος για να φιλοξενηθεί η πολυθεματική έκθεσή μου. Έχει στηθεί με πολλή αγάπη από τους ανθρώπους της κυπριακής Βουλής και σήμερα είμαστε έτοιμοι για τα εγκαίνιά της» μας είπε ενθουσιασμένος ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Αυτή τη φορά, στην έκθεση θα φιλοξενηθούν τα 40 και πλέον βιβλία του καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να τα ξεφυλλίσουν, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δουν και 33 πίνακες ζωγραφικής σχετικών θεμάτων. Παράλληλα, σε προθήκες βρίσκονται περίπου 300 βιβλία σχετικά με τον Πόντο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν κατά κύριο λόγο τους ερευνητές καθώς αποτελούν ένα στιβαρό δείγμα του τι έχει γραφτεί για τον τόπο εκείνο.


Ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό μεταξύ των εκθεμάτων (φωτ.: Κ. Φωτιάδης) 

Εκτός των παραπάνω, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα σχετικά με τον ελληνισμό του Πόντου και τη Γενοκτονία που υπέστη. Ξεκινώντας από το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, το 2005, έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλούς δήμους της Ελλάδας. Παράλληλα, μέρος του υλικού έχει μεταφραστεί και παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες.

Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη γενοκτονία του Πόντου, που αριθμεί 353.000 θύματα.

Το πλούσιο ιστορικό υλικό συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ερευνητικής δραστηριότητας του Κωνσταντίνου Φωτιάδη σε περιοχές του Εύξεινου Πόντου, της Ρωσίας και της Τουρκίας. 

Το υλικό αυτό στοιχειοθετεί στο σύνολό του τα γεγονότα της ποντιακής γενοκτονίας, η οποία έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου τον Μάιο του ίδιου χρόνου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες (φωτ.: European Union)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα «βραχυκύκλωμα» με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ποινικά αδικήματα

3/09/2025 - 10:27μμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη ο υπουργός Οικονομικών

3/09/2025 - 4:22μμ
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου διακρίνονται μέσα από τα συρματοπλέγματα στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιστολή στο ευρωκοινοβούλιο για την παράνομη κράτηση πέντε Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

25/08/2025 - 9:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Κύπρος απαντά στη Λιβύη για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

19/08/2025 - 9:51μμ
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε το 2016 στην εφ. «Πολίτης» και μάλλον την τράβηξε μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρισκόταν στην περιοχή (πηγή: facebook.com/Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-1959)
ΚΥΠΡΟΣ

Ματωμένος Αύγουστος του ’74 στα Περβόλια της Πέρτσιενας στην Κύπρο – Οι Αμμοχωστιανοί παρασύρθηκαν από μια παραπλανητική είδηση

17/08/2025 - 10:30μμ
Η φωτογραφία του Αφζάλ Καν (α) που οδήγησε στην παραίτηση (πηγή: x.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Λονδίνο: Παραιτήθηκε ο απεσταλμένος Εμπορίου της Βρετανίας στην Τουρκία για την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα

17/08/2025 - 4:45μμ
(Φωτ. αρχείου: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Έντονη αντίδραση των Βρετανοκυπρίων στην αμυντική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας

17/08/2025 - 2:06μμ
Το πλοίο «Fugro Gauss» με σημαία Γιβραλτάρ (πηγή: Wikipedia)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα τουρκική πρόκληση: «Μπλόκο» στην πόντιση καλωδίου στην Κύπρο

7/08/2025 - 7:29μμ
(Εικ.: facebook.com/ polyskyriacou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή μουσική εκδήλωση μνήμης στο Σκαλί Αγλαντζιάς

7/08/2025 - 6:42μμ
(Πηγή: ertnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Διαβήματα από τη Λευκωσία για τους 5 που συνελήφθησαν στις 20 Ιουλίου

2/08/2025 - 11:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: United World Wrestling)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης: Στον τελικό ο Κουγιουμτσίδης!

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Χάλκινο μετάλλιο η Ελλάδα! – Νίκησε τη Φινλανδία στον μικρό τελικό

56 λεπτά πριν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτ.: facebook/ Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

«Μια ρίζα γιασεμί από τη Σμύρνη» γέμισε νοσταλγία τη Μακρυμάλλη της Εύβοιας

1 ώρα πριν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)

Προκλητική και ανιστόρητη ανακοίνωση της Τουρκίας για τη Μικρασιατική Καταστροφή

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Φάμελλος Σωκράτης)

Νεάπολη Θεσσαλονίκη: Στεφάνι από τον Φάμελλο στη μνήμη των Μικρασιατών

2 ώρες πριν
Εκτροχιασμένα βαγόνια-βυτιοφόρα σε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Πσκοβ (πηγή: Χ)

Διπλή επίθεση από την Ουκρανία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign