Για τα χειρότερα προετοιμάζεται η Κομισιόν σε ό,τι αφορά στην προσφυγική κρίση, και τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο ελληνικό έδαφος. Στις Βρυξέλλες προετοιμάζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένη συμφωνία στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 7 Μαρτίου.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό επιβεβαίωσε ότι προετοιμάζεται ένας μηχανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε η Ελλάδα στην Κομισιόν, αυτή τη στιγμή στη χώρα βρίσκονται 25.000 άτομα που ζητούν άσυλο, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται ημερησίως κατά 2.000-3.000 άτομα.
Ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε την Κομισιόν ότι μέσα στο σαββατοκύριακο 20.000 θέσεις προσωρινής στέγασης θα είναι διαθέσιμες στη βόρεια Ελλάδα.