pontosnews.gr
Τετάρτη, 25/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το δράμα των Σύρων μοιάζει με εκείνο των δικών μας, πριν από έναν αιώνα

22/02/2016 - 4:10μμ
Οι ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για την προστασία των γυναικών προσφύγων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για το δράμα των Σύρων προσφύγων, των κατοίκων μίας χώρας που κάποτε, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, υποδέχθηκε περίπου 17.000 Έλληνες πρόσφυγες από τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ιωνία, μίλησε σε εκδήλωση ποντιακών φορέων στη Σταυρούπολη, ο δρ Παύλος Κανονίδης, διευθυντής του τομέα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Η διάλεξη είχε θέμα «Προσφυγιά – Ξεριζωμός, Χθες και Σήμερα» και δόθηκε το βράδυ της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων λόγου και τέχνης, οι οποίες είναι αφιερωμένες στους πρόσφυγες.

«Έννοιες και λέξεις, όπως πόλεμος, προσφυγιά, γενοκτονία, Μικρασιατική Καταστροφή και μετανάστευση, είναι χαραγμένες βαθιά στη ψυχή των Ελλήνων και πονάνε ακόμη. Είμαστε ευαίσθητοι εμείς οι Έλληνες στο θέμα της προσφυγιάς, γιατί ο ξεριζωμός του 1922 είναι ίδιος με το ξεριζωμό των Σύρων προσφύγων. Μετά την συνθήκη της Λοζάνης το 1923, περίπου 17.000 Έλληνες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο βρέθηκαν πρόσφυγες σε διάφορες πόλεις της Συρίας.

»Οι σημερινές εικόνες της προσφυγιάς δια μέσου του Αιγαίου, με πνιγμούς παιδιών και πόνο, μας γυρνούν 94 χρόνια πίσω στην δική μας προσφυγιά, που είναι ακριβώς η ίδια. Σήμερα ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική ροή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία θα καταγραφεί στην ιστορία. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και έτσι πρέπει η Ευρώπη να το δει. Παρά την οικονομική κρίση η Ελλάδα προσφέρει από το υστέρημά της τόσα πολλά, ίσως επειδή και εμείς έχουμε την προσφυγιά στο αίμα μας. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους πρόσφυγες συνανθρώπους μας, με σεβασμό και ανθρωπιά», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Π. Κανονίδης.

Η εκδήλωση έγινε στο εντευκτήριο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», με συντονιστή τον Φόρη Πεταλίδη.

Συναυλία
Με τη συναυλία «Καράβια Παν’ κ’ Ερχουν», σε μουσική επιμέλεια του Γιώργου Πουλαντσακλή, συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, το διήμερο αφιέρωμα για την προσφυγιά.

Θα παρουσιαστούν τα τραγούδια της προσφυγιάς που έγραψαν από το 1922 μέχρι σήμερα Πόντιοι λαϊκοί δημιουργοί. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν χρήματα, ρούχα και τρόφιμα για τις ανάγκες των προσφύγων.


Από την εκδήλωση όπου μίλησε ο Π. Κανονίδης

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», το Ράδιο Ακρίτες 102,6 FM και την εφημερίδα Εύξεινος Πόντος, υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την υποστήριξη της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου παρέλασαν γεμάτοι περηφάνια για τον Πόντο και την Ελλάδα

25/03/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος παρέλασε περήφανα στη Λάρισα

25/03/2026 - 5:35μμ
Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη (Mort de Marc Botsaris), από την έκδοση του René Puaux Grèce, «Terre aimée des Dieux». Παρίσι, 1932 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)
ΠΟΝΤΟΣ

Στη Σάντα η 25η Μαρτίου γινόταν σκηνή μνήμης – Πώς το «Σούλι του Πόντου» τιμούσε το 1821 με θεατρικές παραστάσεις

25/03/2026 - 10:14πμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την 25η Μαρτίου 1821: Εκείνοι δεν έσκυψαν το κεφάλι – Ασυμβίβαστοι μέχρι τέλους

25/03/2026 - 9:49πμ
Ο Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός με τη σύζυγό του Θεοδώρα σε μικρογραφία του κτητορικού χρυσοβούλου της Μονής Διονυσίου (φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός: Η μακρόχρονη βασιλεία του σημάδεψε την ακμή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

24/03/2026 - 3:44μμ
(Πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr. Στην γκραβούρα [του 1853], η εσωτερική αυλή του Τεμένους του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ακαδημία της Σιωπής»: Μια όμορφη ιστορία σοφίας από το πρώτο τεύχος των «Ποντιακών Φύλλων»

24/03/2026 - 11:00πμ
Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

24/03/2026 - 12:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

23/03/2026 - 11:20μμ
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

23/03/2026 - 9:46μμ
(Φωτ.: ΜΠΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με «Τα δάκρυα των αγίων» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

23/03/2026 - 6:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4.9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Αισθητός σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα

13 λεπτά πριν
(Πηγή: enosismyrneon.gr)

Η Σμύρνη και το 1821: Από την Κυριακή Ναύτη, πρώτη γυναίκα της Φιλικής Εταιρείας, στο λάβαρο της Αγίας Λαύρας και τη Νέα Σμύρνη που δεν χτίστηκε

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τραγωδία στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Νεκρός ο 34χρονος δύτης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Greek Basketball League: Νίκη τετράδας για τον ΠΑΟΚ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου παρέλασαν γεμάτοι περηφάνια για τον Πόντο και την Ελλάδα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Αύριο η εισήγηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign