pontosnews.gr
Κυριακή, 28/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεμάτος νιάτα ο χορός του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» (βίντεο)

10/02/2016 - 4:38μμ
Γεμάτος νιάτα ο χορός του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Όμορφες στιγμές είχαν την τύχη να ζήσουν, για ακόμα μια χρονιά, τα περίπου 350 μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» που παρευρέθηκαν στην ετήσια χοροεσπερίδα και κοπή της βασιλόπιτας του δραστήριου ροδίτικου συλλόγου την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στο Αρίων Παλάς.

Και τι δεν είχε αυτός ο χορός! Πρώτα απ’όλα τον μοναδικό Λάζο Τερζά, έναν άνθρωπο που τιμά την ποντιακή του καταγωγή κάθε στιγμή, και ο οποίος είχε την ευθύνη παρουσίασης του προγράμματος. Ενός προγράμματος γεμάτου ποντιακή, κρητική και νησιώτικη μουσική, αλλά και του εθίμου των Μωμό’ερων από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών Καλλιθέας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που άνοιξε το παιδικό χορευτικό τμήμα σκορπώντας αισιοδοξία για τη νέα γενιά Ποντιόπουλων στο πανέμορφο νησί της Ρόδου, ήταν στα έμπειρα χέρια των Στέργιου Ζημπιλιάδη (τραγούδι), Παναγιώτη Γεωργιάδη (λύρα) και Λεωνίδα Τριανταφυλλίδη (νταούλι).

Χορός Ποντίων Ρόδου 'Ο Διγενής'

Δημοσιεύτηκε από Foteini Eleftheriadou στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Εξίσου απαιτητικό αλλά και ευχάριστο ήταν το καλλιτεχνικό έργο των Στράτου Τσιρακάκη (τραγούδι-λύρα), Αποστόλη Ξεπαπαδάκη (τραγούδι-λαούτο), Φώτη Ελιαμού (κρουστά) και Μανώλη Χαλκιά (κιθάρα) που έφεραν σε πέρας το κρητικό-νησιώτικο πρόγραμμα.

Φέτος, όπως δήλωσε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του συλλόγου Φωτεινή Ελευθεριάδου, το φλουρί της βασιλόπιτας έπεσε στην Κατερίνα Μάρκου-Λυκάνδρου, η οποία κέρδισε μια 6μηνη ασφάλεια αυτοκινήτου, προσφορά του ασφαλιστικού γραφείου του Μιχάλη Ανθόπουλου.

Τα έσοδα της λαχειοφόρου αγοράς από την εκδήλωση θα διατεθούν υπέρ της ανέγερσης μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στο σμαραγδένιο νησί!

Ναι, ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» προσανατολίζεται στην ανέγερση ενός τέτοιου μνημείου, και για αυτό συντονίζουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Μακάρι και γρήγορα!

Παρουσίαση του δρώμενου Μωμόγεροι στον ετήσιο χορό του Συλλόγου μας στην Ρόδο!!!Οι «Μωμόγεροι» του ΠόντουO θεός Μώμος κατά την Αρχαιότητα αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο, με κοινό χαρακτηριστικό τις μάσκες και τις μεταμφιέσεις. Από εκεί προέρχεται και η αρχική ετυμολογία της λέξης «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», που αποτελούσαν τους ακολούθους του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ δεν έλειπαν οι φορές που διαρκούσε ακόμη και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα (πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής).Το έθιμο των «Μωμόγερων» εξακολουθεί να αναβιώνει και στις μέρες μας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου διαμένουν Πόντιοι.Λαϊκοί αυτοσχέδιοι θίασοι δίνουν παραστάσεις σε αυλές σπιτιών, σε διασταυρώσεις δρόμων και σε πλατείες χωριών και πόλεων. Παλαιότερα συνηθιζόταν τα άτομα που αποτελούσαν τους θιάσους να είναι κατά κανόνα νέοι άνθρωποι που προέρχονταν από το ίδιο χωριό. Κάθε θίασος συνοδευόταν παντού και πάντοτε από οργανοπαίκτες, κάτι που ισχύει και σήμερα καθώς η μουσική υπόκρουση θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για κάθε παράσταση.Το περιεχόμενο των παραστάσεων είναι κατά κανόνα κωμικό (που σε μερικές περιπτώσεις παίρνει και κοινωνικές διαστάσεις), υπάρχουν όμως και παραλλαγές με σοβαρό περιεχόμενο.Κεντρικό πρόσωπο σε κάθε παράσταση είναι η νύφη, που ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Η σύγκρουση ενός νέου άνδρα και ενός γέρου για την κατάκτησή της, με την τελική νίκη του νεότερου, συμβολίζει την αντικατάσταση του παλιού χρόνου από τον νέο. Στο τέλος ακολουθούν πάντοτε χορός, τραγούδι και τρικούβερτο γλέντι.Σήμερα ο σκοπός των παραστάσεων κατέληξε να είναι κυρίως ψυχαγωγικός, στο παρελθόν όμως επιμέρους σκοπός ήταν η συγκέντρωση φιλοδωρημάτων με τις εισπράξεις να μοιράζονται σε φτωχές οικογένειες ή –ανάλογα με τις ανάγκες– να πηγαίνουν στο ταμείο της κοινότητας, της σχολικής εφορείας ή της εκκλησιαστικής επιτροπής.

Δημοσιεύτηκε από Μπάμπης Ευθυμιάδης στις Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού – Συγκρότηση σε σώμα για τη διετία 2026–2028

28/06/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

70 χρόνια ιστορίας και μνήμης στο Αιγάλεω – Μια ανεπανάληπτη ποντιακή βραδιά στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

27/06/2026 - 11:08μμ
Η νεολαία σε πρώτο πλάνο στον 29ο «Ακριτικό Κύκλο», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ράδιο Ακρίτες / Νίκος Αλβανούδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο «Ακριτικός Κύκλος» μπαίνει στο πιο δυνατό του διήμερο: Γλέντι, χορός και ποντιακό αντάμωμα στο Καρατάσιου

27/06/2026 - 5:22μμ
Στιγμιότυπο από το συναπάντημα που έγινε το 2024, στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης (πηγή: YouTube / 
Tsam's Sky)
ΠΟΝΤΟΣ

«Το λάλεμαν τη παρχαρομάνας» επιστρέφει στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης – Μια γιορτή παράδοσης, γεύσεων και δημιουργίας

27/06/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αθηνών: Με ποντιακή ορμή στο 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στον Διόνυσο

27/06/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων

26/06/2026 - 10:40μμ
Τουρκικές σημαίες και ταμπέλα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, κάτω από την Πλατυτέρα. Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη μελών της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας στην Παναγία Σουμελά, στις 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κατερίνα Δουβλέκα)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στην Παναγία Σουμελά – «Θα την μεταφέρουμε στο μέλλον», λέει ο υπουργός Πολιτισμού

26/06/2026 - 6:58μμ
Από ψηλά, πυρρίχιος χορός σέρρα στο προαύλιο του ναού του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ναύπλιο: Για τα 30 χρόνια του Εργαστηρίου «Ελληνικού Χορού» στήθηκε μεγάλη γιορτή για τον Πόντο

26/06/2026 - 6:34μμ
Από τη Λαμία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας: Χορός στην Παναγία Σουμελά και επιστροφή στις ρίζες του Πόντου

26/06/2026 - 3:34μμ
Η νεολαία σε πρώτο πλάνο στον 29ο «Ακριτικό Κύκλο», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ράδιο Ακρίτες / Νίκος Αλβανούδης)
ΠΟΝΤΟΣ

29ος Ακριτικός Κύκλος: Με χιλιάδες επισκέπτες και τη νεολαία στην πρώτη γραμμή άνοιξε η μεγάλη γιορτή του ποντιακού ελληνισμού

26/06/2026 - 2:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Albert Pena)

Μουντιάλ 2026: Άνετα το 3Χ3 η Αργεντινή – Ματσάρα και πρόκριση για Αλγερία, Αυστρία

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Μουντιάλ 2026: Η Κολομβία προσπέρασε την Πορτογαλία – Πρόκριση για το Κονγκό

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Olga Fedorova)

Μουντιάλ 2026: Ο Μπέλιγχαμ λύτρωσε την Αγγλία – Συνεπής στην πρόκριση η Κροατία

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού/Facebook)

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού – Συγκρότηση σε σώμα για τη διετία 2026–2028

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συμφωνία Ισραήλ–Λιβάνου: Ο Νετανιάχου μιλά για «πλήγμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ», αντιδράσεις από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)

70 χρόνια ιστορίας και μνήμης στο Αιγάλεω – Μια ανεπανάληπτη ποντιακή βραδιά στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign