pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεμάτος νιάτα ο χορός του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» (βίντεο)

10/02/2016 - 4:38μμ
Γεμάτος νιάτα ο χορός του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όμορφες στιγμές είχαν την τύχη να ζήσουν, για ακόμα μια χρονιά, τα περίπου 350 μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» που παρευρέθηκαν στην ετήσια χοροεσπερίδα και κοπή της βασιλόπιτας του δραστήριου ροδίτικου συλλόγου την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στο Αρίων Παλάς.

Και τι δεν είχε αυτός ο χορός! Πρώτα απ’όλα τον μοναδικό Λάζο Τερζά, έναν άνθρωπο που τιμά την ποντιακή του καταγωγή κάθε στιγμή, και ο οποίος είχε την ευθύνη παρουσίασης του προγράμματος. Ενός προγράμματος γεμάτου ποντιακή, κρητική και νησιώτικη μουσική, αλλά και του εθίμου των Μωμό’ερων από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών Καλλιθέας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που άνοιξε το παιδικό χορευτικό τμήμα σκορπώντας αισιοδοξία για τη νέα γενιά Ποντιόπουλων στο πανέμορφο νησί της Ρόδου, ήταν στα έμπειρα χέρια των Στέργιου Ζημπιλιάδη (τραγούδι), Παναγιώτη Γεωργιάδη (λύρα) και Λεωνίδα Τριανταφυλλίδη (νταούλι).

Χορός Ποντίων Ρόδου 'Ο Διγενής'

Δημοσιεύτηκε από Foteini Eleftheriadou στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Εξίσου απαιτητικό αλλά και ευχάριστο ήταν το καλλιτεχνικό έργο των Στράτου Τσιρακάκη (τραγούδι-λύρα), Αποστόλη Ξεπαπαδάκη (τραγούδι-λαούτο), Φώτη Ελιαμού (κρουστά) και Μανώλη Χαλκιά (κιθάρα) που έφεραν σε πέρας το κρητικό-νησιώτικο πρόγραμμα.

Φέτος, όπως δήλωσε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του συλλόγου Φωτεινή Ελευθεριάδου, το φλουρί της βασιλόπιτας έπεσε στην Κατερίνα Μάρκου-Λυκάνδρου, η οποία κέρδισε μια 6μηνη ασφάλεια αυτοκινήτου, προσφορά του ασφαλιστικού γραφείου του Μιχάλη Ανθόπουλου.

Τα έσοδα της λαχειοφόρου αγοράς από την εκδήλωση θα διατεθούν υπέρ της ανέγερσης μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στο σμαραγδένιο νησί!

Ναι, ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» προσανατολίζεται στην ανέγερση ενός τέτοιου μνημείου, και για αυτό συντονίζουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Μακάρι και γρήγορα!

Παρουσίαση του δρώμενου Μωμόγεροι στον ετήσιο χορό του Συλλόγου μας στην Ρόδο!!!Οι «Μωμόγεροι» του ΠόντουO θεός Μώμος κατά την Αρχαιότητα αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο, με κοινό χαρακτηριστικό τις μάσκες και τις μεταμφιέσεις. Από εκεί προέρχεται και η αρχική ετυμολογία της λέξης «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», που αποτελούσαν τους ακολούθους του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ δεν έλειπαν οι φορές που διαρκούσε ακόμη και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα (πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής).Το έθιμο των «Μωμόγερων» εξακολουθεί να αναβιώνει και στις μέρες μας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου διαμένουν Πόντιοι.Λαϊκοί αυτοσχέδιοι θίασοι δίνουν παραστάσεις σε αυλές σπιτιών, σε διασταυρώσεις δρόμων και σε πλατείες χωριών και πόλεων. Παλαιότερα συνηθιζόταν τα άτομα που αποτελούσαν τους θιάσους να είναι κατά κανόνα νέοι άνθρωποι που προέρχονταν από το ίδιο χωριό. Κάθε θίασος συνοδευόταν παντού και πάντοτε από οργανοπαίκτες, κάτι που ισχύει και σήμερα καθώς η μουσική υπόκρουση θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για κάθε παράσταση.Το περιεχόμενο των παραστάσεων είναι κατά κανόνα κωμικό (που σε μερικές περιπτώσεις παίρνει και κοινωνικές διαστάσεις), υπάρχουν όμως και παραλλαγές με σοβαρό περιεχόμενο.Κεντρικό πρόσωπο σε κάθε παράσταση είναι η νύφη, που ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Η σύγκρουση ενός νέου άνδρα και ενός γέρου για την κατάκτησή της, με την τελική νίκη του νεότερου, συμβολίζει την αντικατάσταση του παλιού χρόνου από τον νέο. Στο τέλος ακολουθούν πάντοτε χορός, τραγούδι και τρικούβερτο γλέντι.Σήμερα ο σκοπός των παραστάσεων κατέληξε να είναι κυρίως ψυχαγωγικός, στο παρελθόν όμως επιμέρους σκοπός ήταν η συγκέντρωση φιλοδωρημάτων με τις εισπράξεις να μοιράζονται σε φτωχές οικογένειες ή –ανάλογα με τις ανάγκες– να πηγαίνουν στο ταμείο της κοινότητας, της σχολικής εφορείας ή της εκκλησιαστικής επιτροπής.

Δημοσιεύτηκε από Μπάμπης Ευθυμιάδης στις Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αξέχαστοι έμειναν και φέτος οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών – Αναβίωσαν το εθιμικό δρώμενο και ξεσήκωσαν την εορταστική αγορά

21/12/2025 - 10:07μμ
Ο Βασίλης Καρράς σε συναυλία που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2017 στο Θέατρο Πέτρας για τα 40 χρόνια του στο λαϊκό τραγούδι (φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Βασίλης Καρράς – Η εξομολόγηση του αδελφού του, Δαμιανού Κεσογλίδη: «Δεν μπορώ να ακούσω τα τραγούδια του»

21/12/2025 - 6:46μμ
(Φωτ.: Ιnstagram klavdiaitiz)
ΠΟΝΤΟΣ

Κλαυδία: Θυμάται με συγκίνηση τα παιδικά της χρόνια στον Ασπρόπυργο και τις ιστορίες της γιαγιάς της από τον Πόντο

21/12/2025 - 2:19μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής: 12 μήνες, 12 περιοχές του Πόντου, 33 πρόσωπα – Οι ιδρυτές του ιστορικού σωματείου μετρούν τις μέρες του 2026

21/12/2025 - 1:50μμ
Επτά γυναίκες, επτά ιστορίες, μια ματιά στη Γενοκτονία των Ποντίων. Τα πρόσωπα που εικονίζονται είναι στον πυρήνα της αφήγησης της Θεοδώρας Ιωαννίδου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Λεηλατημένες ζωές και σιωπηλές μνήμες: Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τις γυναίκες

21/12/2025 - 10:03πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Σουρμένων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ένωση Ποντίων Σουρμένων γιορτάζει τα Χριστούγεννα με χορό και παραδοσιακή μουσική

20/12/2025 - 11:48μμ
(Φωτ.: facebook.com/epona.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Live το «Αντάμωμαν 2025» της ΕΠΟΝΑ στο Εκθεσιακό Κέντρο του Περιστερίου

20/12/2025 - 10:54μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Άγιος Βασίλης θα περάσει μια βόλτα από τον Σύλλογο Ποντίων στην Ξάνθη

20/12/2025 - 10:24μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

Έξι δεκαετίες δράσης και προσφοράς γιόρτασε το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

20/12/2025 - 9:28μμ
(Φωτ. αρχείου: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου για το pontosnews.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέος ποντιακός σύλλογος στο Όφενμπαχ – Ετοιμάζονται να βάλουν άψιμον με τον πρώτο τους χορό

20/12/2025 - 8:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδηλωτής κρατά πανό με φωτογραφίες, από αριστερά, της Ζισλέν Μάξγουελ, του Τζέφρι Επστάιν, του Μπιλ Γκέιτς, του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπιλ Κλίντον, έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όταν διεξαγόταν η δίκη της Ζισλέν Μάξγουελ, τον Νοέμβριο του 2021 (φωτ. αρχείου: EPA/Justin Lane)

Υπόθεση Έπσταϊν: Αυξάνονται κατακόρυφα οι επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ

4 ώρες πριν
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση δύο αγαλμάτων της Ελληνιστικής Περιόδου από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Πέλλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)

Μαρμάρινα αγάλματα ελληνιστικών χρόνων από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Χριστούγεννα στην κορυφή η ΑΕΚ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Αξέχαστοι έμειναν και φέτος οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών – Αναβίωσαν το εθιμικό δρώμενο και ξεσήκωσαν την εορταστική αγορά

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Super League: Εύκολα ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)

Η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» γέμισε τα σπίτια των μελών της με το φως των Χριστουγέννων

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign