pontosnews.gr
Τρίτη, 9/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεμάτος νιάτα ο χορός του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» (βίντεο)

10/02/2016 - 4:38μμ
Γεμάτος νιάτα ο χορός του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όμορφες στιγμές είχαν την τύχη να ζήσουν, για ακόμα μια χρονιά, τα περίπου 350 μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» που παρευρέθηκαν στην ετήσια χοροεσπερίδα και κοπή της βασιλόπιτας του δραστήριου ροδίτικου συλλόγου την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στο Αρίων Παλάς.

Και τι δεν είχε αυτός ο χορός! Πρώτα απ’όλα τον μοναδικό Λάζο Τερζά, έναν άνθρωπο που τιμά την ποντιακή του καταγωγή κάθε στιγμή, και ο οποίος είχε την ευθύνη παρουσίασης του προγράμματος. Ενός προγράμματος γεμάτου ποντιακή, κρητική και νησιώτικη μουσική, αλλά και του εθίμου των Μωμό’ερων από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών Καλλιθέας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που άνοιξε το παιδικό χορευτικό τμήμα σκορπώντας αισιοδοξία για τη νέα γενιά Ποντιόπουλων στο πανέμορφο νησί της Ρόδου, ήταν στα έμπειρα χέρια των Στέργιου Ζημπιλιάδη (τραγούδι), Παναγιώτη Γεωργιάδη (λύρα) και Λεωνίδα Τριανταφυλλίδη (νταούλι).

Χορός Ποντίων Ρόδου 'Ο Διγενής'

Δημοσιεύτηκε από Foteini Eleftheriadou στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Εξίσου απαιτητικό αλλά και ευχάριστο ήταν το καλλιτεχνικό έργο των Στράτου Τσιρακάκη (τραγούδι-λύρα), Αποστόλη Ξεπαπαδάκη (τραγούδι-λαούτο), Φώτη Ελιαμού (κρουστά) και Μανώλη Χαλκιά (κιθάρα) που έφεραν σε πέρας το κρητικό-νησιώτικο πρόγραμμα.

Φέτος, όπως δήλωσε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του συλλόγου Φωτεινή Ελευθεριάδου, το φλουρί της βασιλόπιτας έπεσε στην Κατερίνα Μάρκου-Λυκάνδρου, η οποία κέρδισε μια 6μηνη ασφάλεια αυτοκινήτου, προσφορά του ασφαλιστικού γραφείου του Μιχάλη Ανθόπουλου.

Τα έσοδα της λαχειοφόρου αγοράς από την εκδήλωση θα διατεθούν υπέρ της ανέγερσης μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στο σμαραγδένιο νησί!

Ναι, ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» προσανατολίζεται στην ανέγερση ενός τέτοιου μνημείου, και για αυτό συντονίζουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Μακάρι και γρήγορα!

Παρουσίαση του δρώμενου Μωμόγεροι στον ετήσιο χορό του Συλλόγου μας στην Ρόδο!!!Οι «Μωμόγεροι» του ΠόντουO θεός Μώμος κατά την Αρχαιότητα αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο, με κοινό χαρακτηριστικό τις μάσκες και τις μεταμφιέσεις. Από εκεί προέρχεται και η αρχική ετυμολογία της λέξης «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», που αποτελούσαν τους ακολούθους του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ δεν έλειπαν οι φορές που διαρκούσε ακόμη και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα (πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής).Το έθιμο των «Μωμόγερων» εξακολουθεί να αναβιώνει και στις μέρες μας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου διαμένουν Πόντιοι.Λαϊκοί αυτοσχέδιοι θίασοι δίνουν παραστάσεις σε αυλές σπιτιών, σε διασταυρώσεις δρόμων και σε πλατείες χωριών και πόλεων. Παλαιότερα συνηθιζόταν τα άτομα που αποτελούσαν τους θιάσους να είναι κατά κανόνα νέοι άνθρωποι που προέρχονταν από το ίδιο χωριό. Κάθε θίασος συνοδευόταν παντού και πάντοτε από οργανοπαίκτες, κάτι που ισχύει και σήμερα καθώς η μουσική υπόκρουση θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για κάθε παράσταση.Το περιεχόμενο των παραστάσεων είναι κατά κανόνα κωμικό (που σε μερικές περιπτώσεις παίρνει και κοινωνικές διαστάσεις), υπάρχουν όμως και παραλλαγές με σοβαρό περιεχόμενο.Κεντρικό πρόσωπο σε κάθε παράσταση είναι η νύφη, που ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Η σύγκρουση ενός νέου άνδρα και ενός γέρου για την κατάκτησή της, με την τελική νίκη του νεότερου, συμβολίζει την αντικατάσταση του παλιού χρόνου από τον νέο. Στο τέλος ακολουθούν πάντοτε χορός, τραγούδι και τρικούβερτο γλέντι.Σήμερα ο σκοπός των παραστάσεων κατέληξε να είναι κυρίως ψυχαγωγικός, στο παρελθόν όμως επιμέρους σκοπός ήταν η συγκέντρωση φιλοδωρημάτων με τις εισπράξεις να μοιράζονται σε φτωχές οικογένειες ή –ανάλογα με τις ανάγκες– να πηγαίνουν στο ταμείο της κοινότητας, της σχολικής εφορείας ή της εκκλησιαστικής επιτροπής.

Δημοσιεύτηκε από Μπάμπης Ευθυμιάδης στις Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιερά κειμήλια από τον Πόντο μεταφέρθηκαν στη νέα Μονή στο Ροδοχώρι (φωτ.: Αρχείο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΠΟΝΤΟΣ

60 χρόνια «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» στο Ροδοχώρι Νάουσας – Μεγάλη επετειακή εκδήλωση από το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»

8/12/2025 - 8:45μμ
Σύνθεση εικόνων από την εκδήλωση για την 9η Δεκεμβρίου στη Ρόδο (πηγή: facebook.com/
groups/Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο ΔΙΓΕΝΗΣ»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι, Κύπριοι και Αρμένιοι στη Ρόδο έκαναν για ακόμα μία χρονιά το χρέος τους τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος της γενοκτονίας

8/12/2025 - 6:27μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Τάμα Ψυχής – Οδοιπορικό στις Ρίζες», στην Αγλαντζιά. Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Lina Feneridou Lfe)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τάμα Ψυχής – Οδοιπορικό στις Ρίζες»: Η αυτοβιογραφία μιας Πόντιας από το Σοχούμι

8/12/2025 - 1:27μμ
Στον κόμβο του Φιλώτα, με... στολισμένα τρακτέρ και τανωμένο σορβά (φωτ.: Facebook / Στέγη Ποντίων Αμυνταίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου στο πλευρό των αγροτών, με τανωμένο σορβά

8/12/2025 - 9:21πμ
O Αλέξανδρος Μπαλτατζής στο Δοξάτο Δράμας (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ένας Πόντιος της προσφυγιάς στα θεμέλια του αγροτικού κινήματος

7/12/2025 - 10:26μμ
Προσχέδιο για το μνημείο στον Κοπανό Νάουσας (φωτ.: Facebook / Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ξεκινάμε»: Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Κοπανό Νάουσας

7/12/2025 - 1:22μμ
Οι «Παρχαρομάνες» του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου στην κουζίνα, για καλό σκοπό (φωτ.: Facebook / Meri Karakasidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Παρχαρομάνες προσφέρουν ξανά: Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στο Μόναχο

7/12/2025 - 12:09μμ
Σε πρώτο πλάνο φωτογραφία των αδελφών Κακούλη που απεικονίζει την Τραπεζούντα μέσα από τον Εύξεινο Πόντο. Στο βάθος λιθογραφία του 1851 με τίτλο «Τραπεζούς» (Trebizond) από τον W. H. Bartlett. (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: O ναός της ελληνικής παιδείας στον Πόντο (Μέρος Β’)

7/12/2025 - 10:33πμ
Για 10η συνεχόμενη φορά, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με σταθερή παρουσία και παρά τη βροχή, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας

7/12/2025 - 9:48πμ
Το Λεοντόκαστρο, ο τελευταίος Μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας Άγιος Γρηγόριος Νύσσης και το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σε φωτογραφία των αδελφών Κακούλη (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πόντου και η περιπέτεια ανέγερσης του εμβληματικού κτηρίου του (Μέρος Α’)

6/12/2025 - 7:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γερμανίδα κοιτά χριστουγεννιάτικα στολίδια σε αγορά του Βερολίνου.Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις που οδηγούνται σε πτώχευση απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)

Γερμανία: Στο υψηλότερο σημείο από το 2014 τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

3 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος και ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης (φωτ.: .koutsolampros.gr/facebook/Δημήτρης Φινοκαλιώτης - Δικηγορική Πρωτοπορία)

Εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους: Πρόεδροι ο Ανδ. Κουτσόλαμπρος στην Αθήνα και ο Δ. Φινοκαλιώτης στη Θεσσαλονίκη

4 ώρες πριν
Εορταστικός στολισμός στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)

Θεσσαλονίκη: Με ποντιακό γλέντι το άναμμα του δέντρου στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

4 ώρες πριν
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Adrian Dennis)

Ουκρανία: Την Τρίτη θα παραδοθεί στις ΗΠΑ το προτεινόμενο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

5 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan

Β. Όρμπαν: Η Τουρκία θα εγγυηθεί τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία

5 ώρες πριν
Αγρότης πετά πέτρες κατά των αστυνομικών (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Παρελθόν με ζωοκλοπές και ναρκωτικά έχουν όσοι ταυτοποιήθηκαν για τα επεισόδια στην Κρήτη – Συντονισμένη κλιμάκωση στα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign