pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια βόλτα στην Άνω Όκενα της Τραπεζούντας, παρέα με ντόπιο, Πόντιο ξεναγό (φωτο)

3/01/2016 - 10:11πμ
Μια βόλτα στην Άνω Όκενα της Τραπεζούντας, παρέα με ντόπιο, Πόντιο ξεναγό (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σκαρφαλωμένο κάπου στα 1.300 μέτρα, το παραδοσιακό ποντιακό χωριό Άνω Όκενα ή Ανθοχώρ’ (Karaçam) έχει ήδη ντυθεί στα λευκά όπως και πολλά άλλα χωριά του νομού Τραπεζούντας. Οι υπέροχες φωτογραφίες που παραχώρησε στο pontos-news.gr ο Αλί Σοϊλού σε κάνουν να εύχεσαι να ήσουν εκεί, σ’ αυτό το χωριό της επαρχίας Κατωχωρίου (Çaykara) όπου ακόμα μιλούν ελληνικά – και συγκεκριμένα με το ιδίωμα του Όφεως.

Κάποτε, μας λέει ο ντόπιος Μεχμέτ Κιουτσούκ, ξεναγός στην περιοχή του Πόντου, στο χωριό ζούσαν περίπου 2.000 κάτοικοι. Ωστόσο σήμερα έχουν απομείνει περίπου 700 άτομα, καθώς οι περισσότεροι επέλεξαν να ζήσουν στην Τραπεζούντα, την Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα. «Εκεί είναι ευκολότερο να βρουν δουλειά. Με τα χρήματα που κερδίζουν, βοηθούν τους συγγενείς που έχουν απομείνει στο χωριό», μας εξηγεί ο Μεχμέτ μιλώντας ελληνικά και ποντιακά.


Άποψη της Άνω Όκενας – ή Καρατσάμ, όπως είναι η τουρκική ονομασία του

Έχοντας σπουδάσει έναν χρόνο την ελληνική γλώσσα στο ΑΠΘ και αφού εργάστηκε 5,5 χρόνια σε μαγαζί της Θεσσαλονίκης, ο Μεχμέτ επέστρεψε στον Πόντο για να μείνει. Παντρεμένος, πατέρας ενός κοριτσιού και δυο αγοριών και παππούς δύο χαριτωμένων πιτσιρικιών, μας μιλάει με αγάπη για τα χώματά του.

Από όσα γνωρίζει, οι προπαππούδες του έφυγαν πιθανώς από τα Πλάτανα, στα παράλια του Πόντου, και πήγαν προς την περιοχή του Όφεως για να ανέβουν τελικά στην Άνω Όκενα.

«Τα σπιτάκια στο Καρατσάμ, όπως είναι η τουρκική ονομασία της Άνω Όκενας, κάποτε ήταν φτιαγμένα μόνο από ξύλο. Σήμερα είναι σύγχρονα, από τσιμέντο» εξηγεί.

Όλοι οι συγχωριανοί του αλλά και ο ίδιος έχουν από τρία σπίτια. Το χειμωνιάτικο, που είναι το βασικό σπίτι στο χωριό, τη μαζερά που βρίσκεται μεταξύ χωριού και παρχαριού (πηγαίνουν γύρω στον Μάρτιο), και τον γιαϊλά στο παρχάρι που γεμίζει ζωή στις αρχές Μαΐου. Κατά την εκπνοή του Αυγούστου οι οικογένειες γυρίζουν στη μαζερά, και το πρώτο χιόνι τους βρίσκει στο βασικό σπιτικό τους.


Ο Μεχμέτ Κιουτσούκ στον προαύλιο χώρο του pontos-news.gr (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Τον χειμώνα κάνει πολύ κρύο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχει ζέστη. Ο καιρός είναι ωραίος τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αυτή την περίοδο την αποκαλούμε “καλοκαίρι του φτωχού”», προσθέτει.

Οι αλλαγές των κατοικιών συμπίπτουν όχι μόνο με τον καιρό αλλά και με τις δουλειές που φέρνει κάθε εποχή με τον ερχομό της. Τον Μάρτιο οι άνδρες φεύγουν από το χωριό για να πάνε στο Κουρδιστάν, την Άγκυρα ή την Πόλη προκειμένου να εργαστούν στον κατασκευαστικό τομέα. Επιστρέφουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τις δουλειές στην Άνω Όκενα τις κάνουν αποκλειστικά και μόνο οι γυναίκες. Φροντίζουν το σπίτι, τα παιδιά, ασχολούνται με την κτηνοτροφία, κόβουν ξύλα και κάνουν όλες εκείνες τις δουλειές που εμείς εδώ με άνεση θα αποκαλούσαμε «βαριές ανδρικές εργασίες».

Τον ρωτάμε πού πάνε σχολείο τα παιδιά. «Στην Άνω Όκενα υπάρχει ένα 8τάξιο δημοτικό σχολείο με 220 μαθητές». Όμως σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπάρχει και τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο Κατωχώρι ή την Τραπεζούντα.


Κινητήριος δύναμη στο χωριό είναι οι γυναίκες. Από τα χέρια τους περνάνε όλα

«Σπουδάζουν τα παιδιά εδώ ή παντρεύονται νωρίς;» τον ρωτάμε. «Παλιότερα οι γυναίκες παντρεύονταν νωρίς. Όχι σήμερα. Οι περισσότερες σπουδάζουν. Αλλά και οι άνδρες αργούν να δεσμευτούν πια. Δεν κάνουν παιδιά όπως παλιά» τονίζει ο Μεχμέτ.

Όσο για το πώς διασκεδάζουν οι ντόπιοι, ο Πόντιος ξεναγός μας λέει ότι οι άνδρες πηγαίνουν στα δύο καφενεία του χωριού και εκεί παίζουν χαρτιά, πίνουν τσάι, καφέ και μιλούν ποντιακά.

«Μιλάμε συνέχεια ποντιακά. Εάν μπεις σ’ αυτούς τους χώρους, θα ακούσεις ακόμα και να βρίζουν στα ποντιακά. Στα τούρκικα δεν το φχαριστιέσαι. Το στόμα σου γεμίζει με τα ποντιακά!» λέει γελώντας ο Μεχμέτ Κιουτσούκ.

Οι γυναίκες, πάλι, έχουν ελάχιστες επιλογές. Εκτός από παρακάθ’, εάν έχουν χρόνο και αφού τελειώσουν όλα όσα πρέπει να κάνουν στην ημέρα τους, επιτρέπεται να επισκέπτονται τα δύο ίντερνετ καφέ που υπάρχουν στο χωριό.

Στην Άνω Όκενα, όπου όλοι οι κάτοικοι είναι μουσουλμάνοι, εξισλαμισμένοι από τον 17ο αιώνα, δεν υπάρχουν πολλά μαγαζιά. Μόλις δυο-τρία μπακάλικα και ένα μαγαζί με ρούχα. Οι ντόπιοι προσεύχονται στα τέσσερα τζαμιά του χωριού, ένα σε κάθε μαχαλά.


Κάπου, εκεί κοντά στην άνοιξη…

«Κι όταν αρρωσταίνετε πού πηγαίνετε;» ρωτήσαμε. «Στο χωριό υπάρχει Κέντρο Υγείας, ένας γιατρός και μια νοσοκόμα. Εάν η κατάσταση είναι σοβαρή πηγαίνουμε στην Τραπεζούντα» εξηγεί ο Μεχμέτ, προσθέτοντας ότι λεωφορεία κινούνται από τις 07:00 έως τις 14:00. Εάν υπάρχει ανάγκη το βράδυ, τη δουλειά των ταξί την κάνουν ιδιωτικά αυτοκίνητα, τα οποία λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

«Με τόσες δουλειές, προλαβαίνετε να διασκεδάσετε;», ρωτάμε. «Και βέβαια», λέει ο Μεχμέτ.

Στο χωριό όλοι χορεύουν τριπόδ’ (üç ayak), σαλαμάνι (sallama) και ατλαμά (atlama), ενώ κορυφαίο γεγονός του χωριού είναι το παρχάρι Τουρναλού που γίνεται το δεύτερο σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Αρχαία μνημεία στο χωριό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν δήμος, δεν υπάρχουν. Περίοπτη θέση όμως έχει το κάστρο που οι ντόπιοι το αποκαλούσαν ανέκαθεν «Εκκλησία», επειδή νόμιζαν ότι ήταν χριστιανική εκκλησία. «Θα τα δείτε όλα όταν έρθετε. Να έρθετε την άνοιξη. Δεν θα θέλετε να φύγετε» λέει, ολοκληρώνοντας την ξενάγησή του.

Ο τόπος του Μεχμέτ Κιουτσούκ είναι πράγματι ένας τόπος που θέλεις να πας, να μείνεις, ίσως να κρυφτείς, αλλά και να απολαύσεις όλα όσα λείπουν σε κάθε Πόντιο που δεν έζησε ποτέ σε εκείνα τα χώματα. Δεν έζησε γιατί οι πρόγονοί του, αν δεν έπεσαν θύματα της Γενοκτονίας, εκτοπίστηκαν για «να καθαρίσει ο τόπος από τους χριστιανούς» όπως διαβάζει κανείς στις εφημερίδες εκείνης της εποχής…

*Οι φωτογραφίες είναι του Ali Soylu (Αλί Σοϊλού)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης Λαγουδάκος βραβεύεται από την Ένωση Ποντίων Περάματος (φωτ.: portnet.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Λαγουδάκος: «Αν ξεχάσουμε τη Γενοκτονία του Πόντου, θα είμαστε τα θύματα της επόμενης»

1/07/2026 - 11:10μμ
O δημοτικός σύμβουλος Ζαν-Λουί Ανφ σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στις Βρυξέλλες. Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η ΠΟΠΣ βλέπει «δικαίωση» μετά την απόφαση στο Βέλγιο

1/07/2026 - 7:29μμ
(Φωτ.: Νίκος Βουρβαχάκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πυρρίχιος δεν χαρίζεται: Η ποντιακή ψυχή απαντά στα κακοστημένα θέατρα της Κωνσταντινούπολης

1/07/2026 - 12:38μμ
(Φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi)
ΠΟΝΤΟΣ

Αναβάλλονται τα «Παρχάρια» στο Ωραιόκαστρο λόγω πένθους για τη φονική πυρκαγιά στη Λητή

1/07/2026 - 11:17πμ
(Πηγή: Αρχείο Ευγενίας Ζερκελίδου/Επιτροπη Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Χορτοθέρτ’ς: Ο Ιούλιος στον Πόντο ήταν του θερισμού και της αλληλεγγύης

1/07/2026 - 8:33πμ
(Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Παφραίων «Ηλίας Πάνου»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαζική συμμετοχή στο 11ο Παγγαιορείτικο Αντάμωμα στον Άγιο Χριστόφορο

30/06/2026 - 11:50μμ
Το δημαρχείο του Βολουβέ-Σεν-Λαμπέρ, στην περιοχή των Βρυξελλών (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πρώτη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από δήμο του Βελγίου

30/06/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα Παρχάρια «ζωντάνεψαν» στο Αιγάλεω – Μια βραδιά μνήμης, παράδοσης και ποντιακού γλεντιού από το «Φάρο»

30/06/2026 - 3:41μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός  Σύλλογος Χωρυγίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου Κιλκίς άφησε το δικό του αποτύπωμα στο 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αίγινας

30/06/2026 - 12:00μμ
(Φωτ: Νικόλας Βουρβαχάκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Καταγγέλει πολιτισμική καπηλεία και «εκτουρκισμό» των ποντιακών χορών – «Κακοστημένο θέατρο» με ρεκόρ Γκίνες

30/06/2026 - 12:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο «Μακεδονικός Πύργος» της Αδριανούπολης (πηγή: Χ / 
Mehmet Nuri Ersoy)

Η Τουρκία αποκατέστησε τον «Μακεδονικό Πύργο» της Αδριανούπολης

5 ώρες πριν
Οι ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας του Δήμου Βριλησσίων υποκλίνονται στο φινάλε της κωμωδίας του Δ. Ψαθά μαζί με την σκηνοθέτιδα του έργου Έφη Πίκουλα-Βουγιουκλάκη (φωτ. Μάνος Βλαστός)

Στον Πόντιο θεατρικό συγγραφέα και χρονογράφο Δημήτρη Ψαθά αφιερωμένη η πρεμιέρα του θερινού θεάτρου στα Βριλήσσια

5 ώρες πριν
Ο Γιάννης Λαγουδάκος βραβεύεται από την Ένωση Ποντίων Περάματος (φωτ.: portnet.gr)

Γιάννης Λαγουδάκος: «Αν ξεχάσουμε τη Γενοκτονία του Πόντου, θα είμαστε τα θύματα της επόμενης»

6 ώρες πριν
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια  ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Κρυπτονομίσματα: Τι απαντά ο Τραμπ για τα κέρδη των 1,2 δισ. δολαρίων

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο U18: Διέλυσε την Κίνα και πέρασε στους «8»

6 ώρες πριν
Μητέρα με μωρό (φωτ.: Pixabay)

Γαλλία: Νέα άδεια για τους γονείς μετά τη γέννηση παιδιού – Έως και δύο μήνες μετ’ αποδοχών

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign