pontosnews.gr
Τρίτη, 17/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Μετά από τέσσερις δεκαετίες παρουσιάζεται η Ροτόντα σε όλο το μεγαλείο της

18/12/2015 - 8:33πμ
Θεσσαλονίκη: Μετά από τέσσερις δεκαετίες παρουσιάζεται η Ροτόντα σε όλο το μεγαλείο της
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά από 38 χρόνια εργασιών αποκατάστασης και συντήρησής του, διάστημα στο οποίο παρέμενε κλειστό ή καλυπτόταν εξωτερικά και εσωτερικά από σκαλωσιές, το μνημείο της Ροτόντας ανοίγει τις πύλες του για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας το μέγεθος της μεγαλοπρέπειάς του.

Ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς –είναι ενταγμένο στο Χάρτη Μνημείων της UNESCO–, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως μοναδικό από τον διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Σταμάτη Χονδρογιάννη.

Μοναδικό διότι χτίστηκε σε μια εποχή κοσμογονική –αρχές 4ου αιώνα μ.Χ.– που σηματοδοτούσε τη μετάβαση από τον αρχαίο στον χριστιανικό κόσμο, και στους αιώνες που πέρασαν κράτησε μια διαπολιτισμική και διαχρονική ιερότητα, αφού αποτέλεσε χώρο λατρείας για Ρωμαίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.

«Είναι πολύ σημαντικό ένα μνημείο να μιλάει στον κόσμο. Βλέπω χριστιανούς να περνούν από έξω και να κάνουν το σταυρό τους και μουσουλμάνους να προσεγγίζουν με πολύ σεβασμό το μιναρέ, τον μοναδικό που σώθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τον μεγάλο σεισμό του 1978. Αυτό το μνημείο, μετά τη τελευταία φάση των εργασιών αποκατάστασής του, μετά από τρομακτικές δυσκολίες και μεγάλες προσπάθειες σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, αποδίδουμε σήμερα στον κόσμο σε όλο του το μεγαλείο», σημείωσε ο κ. Χονδρογιάννης.

Επλήγη σοβαρά από το σεισμό
Η Ροτόντα επλήγη σοβαρά από το σεισμό του 1978, τόσο σε ό,τι αφορά τη στατική επάρκειά της όσο και αναφορικά με τον αρχιτεκτονικό της διάκοσμο, τα τεράστιας αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας ψηφιδωτά. «Ευτυχώς, ο μιναρές δεν καταστράφηκε. Εμείς ανοίξαμε τον νοτιοδυτικό φεγγίτη, κάναμε παρεμβάσεις στα ανατολικά του μνημείου, με την καθαίρεση του περιβόλου ώστε το μνημείο να είναι ορατό από την πλευρά της οδού Δημητρίου Γούναρη, τροποποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία το φωτισμό, αναδιατάξαμε το ιερό και τοποθετήσαμε πινακίδες για να φαντάζονται οι επισκέπτες πώς λειτουργούσε το κτήριο στις διάφορες φάσεις του. Ακολουθήσαμε την πρακτική που χρησιμοποιήθηκε στο μνημείο Santo Stefano Rotonto της Ρώμης», είπε ο Στ. Χονδρογιάννης.

Το μνημείο ανήκει στο κράτος και δίδεται μία φορά κάθε μήνα για την τέλεση Θείας Λειτουργίας. Όπως είπε ο Στ. Χονδρογιάννης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα προτείνει να προστεθεί μία ακόμα Λειτουργία, στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, κι αυτό διότι πριν από την Τουρκοκρατία η Ροτόντα ως χριστιανικός ναός ήταν αφιερωμένη σε αυτούς.

Στον εξωτερικό χώρο θα τοποθετηθεί κι ένας σταυρός προκειμένου, όπως είπε ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, να δείξει ότι αποτελεί μνημείο συμφιλίωσης και όχι σύρραξης πολιτισμικών σφαιρών.

«Αν κάποιος δεν γνωρίζει το μνημείο, βλέποντας το μιναρέ θα νομίζει ότι ήταν οθωμανικό», σημείωσε.

Τα «αποκαλυπτήρια» της Ροτόντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης θα γίνουν απόψε στις 20:00, με μια μεγάλη, ανοιχτή στον κόσμο μουσική εκδήλωση, στην οποία θα ακουστούν χριστιανικοί ύμνοι από την Ανατολή και τη Δύση. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος το Σωματείο Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, η συμφωνική ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και η ρωσική ανδρική χορωδία «Μπλαγκοζβόνιτσα» που έρχεται ειδικά από τη Μόσχα με προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στη Ροτόντα θα μπορούν να γίνονται στο εξής και άλλες εκδηλώσεις, με γνώμονα τη διαπολιτισμική ιερότητα του χώρου», τόνισε ο Στ. Χονδρογιάννης.

Σήμα κινδύνου για την Καμάρα
Την αγωνία του για την Αψίδα του Γαλερίου, την Καμάρα για τους Θεσσαλονικείς, εξέφρασε ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, εξαιτίας του δύσκολου σημείου όπου βρίσκεται, αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους από τη μόλυνση. «Η Εφορεία ετοιμάζει καμπάνια ώστε η Καμάρα να κηρυχθεί ως το πρώτο μνημείο στην πόλη σε κίνδυνο. Φοβάμαι ότι ίσως δεν βλέπουμε κάποτε το μνημείο στη θέση του».

Τέλος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 2016 ετοιμάζει ανάπλαση της Ρωμαϊκής Αγοράς, στην οποία, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα υπάρξει μια έκπληξη για τους Θεσσαλονικείς.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Akylas Μυτιληναίος: Από τις Σέρρες στη Βιέννη, με …κρουαζιερόπλοιο – Η ιστορία πίσω από την αγκαλιά που έκανε την Ελλάδα να δακρύσει

16/02/2026 - 5:23μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Καλαμαριάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Η ποντιομάνα Καλαμαριά τίμησε τον διεθνή σκηνοθέτη

15/02/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Sing for Greece 2026»: Με καλεσμένο τον Χρήστο Μάστορα ο αποψινός τελικός

15/02/2026 - 3:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο Βαγγέλη Πρωτόπαππα/STR)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Άπω Ιωνία» γεφυρώνουν Ελλάδα και Ιαπωνία με ήχους από την Αρχαιότητα έως το ρεμπέτικο

15/02/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κατερίνα Ζωγραφιστού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη γίνονται διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης

15/02/2026 - 11:24πμ
Ο Μάνος Γαβράς στην τιμητική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική βραδιά για τον Κώστα Γαβρά από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στις Τέχνες

13/02/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Πρετεντέρης: Ένας αιώνας από τη γέννησή του – Το ελληνικό θέατρο τον τιμά

12/02/2026 - 4:56μμ
Ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς στην τελετή χωροθέτησης του «Δείκτη Μνήμης» - Σημείο Ζ, πλησίον του μνημείου Γρηγόρη Λαμπράκη, στον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη συνάντησε ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης

12/02/2026 - 3:00μμ
H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

12/02/2026 - 12:07πμ
(Φωτ.: un.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Εκδήλωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμβολή των ελληνικών στον διάλογο και την πολυγλωσσία εντός του διεθνούς συστήματος

10/02/2026 - 10:18πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: YouTube)

Αναστάτωση στα Σπάτα: Άνδρας πυροβόλησε στον αέρα και «ταμπουρώθηκε» στο σπίτι του

5 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για «Καποδίστρια»: Ένα έργο–ορόσημο για την ελληνική ταυτότητα

5 ώρες πριν
Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ (φωτ.: glomex)

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Η διανοούμενη που δεν ξέχασε ποτέ τη μικρασιατική καταγωγή της

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Αρχείου EPA/SARAH WILSON)

Μακελειό στην παραλία Μπόνταϊ στο Σίδνεϊ: Στο εδώλιο μέσω βιντεοκλήσης ο Ναβίντ Ακράμ

6 ώρες πριν
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ – «Μας αφήνει πανάκριβη κληρονομιά, το έργο και τις σκέψεις της»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)

Με ενότητα και ισχυρές παρουσίες η κοπή βασιλόπιτας της ΠΟΠΣ

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign