pontosnews.gr
Παρασκευή, 8/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΠΟΝΑ: 10 χρόνια ζωής – Eγγύηση ότι τα καλύτερα έρχονται (βίντεο-φωτο)

15/12/2015 - 6:12μμ
Γιάννης Κουρτίδης: Ένας ζωντανός θρύλος που λέει όχι στη μοντερνοποίηση της παράδοσης (φωτο, βίντεο)

Ο Γιάννης Κουρτίδης ξεσηκώνει τον κόσμο σε εκδήλωση των Ποντίων στην Αθήνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η πρόσκληση για το «Αντάμωμαν 2015» της ΕΠΟΝΑ έγραφε ώρα προσέλευσης 21:00. Μία ώρα αργότερα, η προσέλευση στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου Περιστερίου ήταν περιορισμένη. Η δημοσιογραφική ομάδα του pontos-news.gr, γνωρίζοντας πόσο πολύ είχαν δουλέψει τα μέλη της ΕΠΟΝΑ για την εκδήλωση, ότι έρχονταν άνθρωποι ακόμα και από το εξωτερικό και πως μέρος των εσόδων του χορού θα δίνονταν στην οικογένεια της μικρής Μαρίας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, νιώσαμε άβολα.

Βλέπετε, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα ακολουθούσε! Λίγο αργότερα, και σε χρόνο dt, ο τεράστιος χώρος γέμισε. Τα μέλη της ΕΠΟΝΑ που φρόντιζαν τους προσκεκλημένους δεν προλάβαιναν να δίνουν προσκλήσεις και να συνοδεύουν τον κόσμο στα τραπέζια.

Απολογισμός; Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έδωσαν το παρών στη γιορτή για τα 10 χρόνια της ΕΠΟΝΑ!

Και δεν ήταν μόνο από την Αττική. Ήρθαν Πόντιοι –μεταξύ άλλων– από τη Λαμία, τα Γιάννενα, τη Γερμανία και τη Σουηδία.


Το «μαγικό» χαρτάκι που εξασφάλισε την είσοδο στο επετειακό γλέντι

Οι καλλιτέχνες και το πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει για να διασκεδάσουν τον κόσμο, όπως είχε υποσχεθεί η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, δεν επέτρεψαν σε κανέναν να μείνει στη θέση του.

Τη βραδιά άνοιξε ο τραγουδιστής Μίλτος Κυριλλίδης που καλωσόρισε τον κόσμο, και λίγο μετά μαζί με τον Μπάμπη Καστρινόπουλο είπαν το πρώτο από τα επιτραπέζια τραγούδια. Ο θρύλος Γιάννης Κουρτίδης απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ θερμά υποδέχθηκε ο κόσμος και τους νεότερους καλλιτέχνες Γιώργο Ιωαννίδη και Πόλυ Εφραιμίδη, ο οποίος έπαιξε και λύρα.


Έτσι ξεκίνησε το αντάμωμα της ΕΠΟΝΑ

Οι λυράρηδες Γιάννης Σανίδης, Δημήτρης Κοσμίδης και Λευτέρης Καμενίδης μαζί με τους Νίκο Χατζηδαυιτίδη, Χρήστο Μαυρίδη, Πέτρο Κοπαλίδη που έπαιζαν νταούλι, τον Τάκη Σεβαστόπουλο στο κλαρίνο, τον Χριστόφορο Κοσμίδη στο αγγείον, τον Κώστα Φουλίδη στα πλήκτρα και τον Νίκο Πηλίδη στον ήχο έβαλαν φωτιά στη νύχτα.


Ο Δημήτρης Καρασαββίδης επί σκηνής

Εκτός προγράμματος εμφανίστηκε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟΝΑ αλλά και σπουδαίος Πόντιος τραγουδιστής και λυράρης, ο Δημήτρης Καρασαββίδης, ο οποίος χειροκροτήθηκε διπλά: αφενός γιατί έχει συμβάλει στη δημιουργία της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, αφετέρου γιατί έχει εξελιχθεί στον καλλιτέχνη που είναι σήμερα.

Αρκούσε μια δοξαριά, ένα χτύπημα στο νταούλι, μία νότα από τα πλήκτρα, και από κάθε γωνιά του εκθεσιακού κέντρου Περιστερίου έτρεχαν στην πίστα νέα αγόρια και κορίτσια, αλλά και μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα.

Όπως μάθαμε, περισσότερα από 400 άτομα είναι μέλη χορευτικών συλλόγων και γνωρίζουν πολλά από τα μυστικά της πλούσιας ποντιακής χορευτικής παράδοσης.


Ακόμα και οι… Μωμόγεροι έκαναν ένα πέρασμα από το Περιστέρι

Στο γλέντι, που κράτησε μέχρι τις 07:30 το πρωί, όταν δηλαδή οι καλλιτέχνες έκλεισαν τα μικρόφωνα και άφησαν κάτω τη λύρα και το νταούλι, χόρεψαν σχεδόν τα πάντα. Τίκ’ μονό, τίκ’ διπλό, τίκ’ τρομαχτόν, τίκ’ Τόγιας, τίκ’ Μπάλτζανας, έταιρε, καλόν κορίτσ’, σερανίτσα, λετσίνα, κότσαρι, τρυγόνα Ματσούκας, τρυγόνα Τραπεζούντας, τάσ’, καρσιλαμά, ομάλ’ απλόν, σαμσών, διπάτ’, το χορό των Μωμόγερων και ατσαπάτ’ σέρρα είναι μόνο μερικοί από τους χορούς που είδαμε από την ποντιακή νεολαία και τους προσκεκλημένους.

Ανάμεσα σε εκείνους που δεν σταμάτησαν να χορεύουν ήταν και ο Θεόδωρος Μουρατίδης, ένας λεβέντης παππούς από το Περιστέρι που το λέει η καρδιά του.

Δεν σταματήσαμε να τον φωτογραφίζουμε και να τον τραβάμε βίντεο. Παρόλο που μας είπαν ότι ο μπαρμπα-Θόδωρος θα χορεύει μέχρι το πρωί, εμείς λέγαμε μεταξύ μας «δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα κουραστεί». Πάντως όταν εμείς φεύγαμε τα ξημερώματα, εκείνος ακόμα χόρευε…


Ο μπαρμπα-Θόδωρος δεν σταμάτησε να χορεύει όλο το βράδυ

Κάτι που μας άρεσε στο Αντάμωμαν της ΕΠΟΝΑ ήταν πως ελάχιστα μίλησαν αυτοί που αποκαλούμε «επίσημοι», όχι γιατί δεν τους άφησαν αλλά γιατί και οι ίδιοι ήθελαν να διασκεδάσουν.

Ανάμεσά τους ο αντιδήμαρχος Περιστερίου Σάκης Ζορπίδης, ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας Γιώργος Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου Θανάσης Αθανασιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού Νίκος Κοπαλάς, η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» Αθηνά Σωτηριάδου, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ Γρηγόρης Κεσαπίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Δημήτρης Κοσμίδης, και πολλοί άλλοι.


Οι «επίσημοι» άφησαν τις ομιλίες και προτίμησαν το τίκ’!

Επιλέξαμε να σταθούμε στην ομιλία της πρώτης προέδρου της ΕΠΟΝΑ, της Μαρίας Χατζηελευθερίου, η οποία αφού αναφέρθηκε στο πώς δημιουργήθηκε η Νεολαία και το πόσο παθιάστηκαν τα παιδιά με το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, κάλεσε τα ιδρυτικά μέλη που ήταν εκεί να φωτογραφηθούν όλοι μαζί. Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική και ο κόσμος χειροκροτούσε παρατεταμένα.

Το «Αντάμωμαν 2015» ξεπέρασε κάθε προσδοκία…

…Όπως κι η ΕΠΟΝΑ αυτά τα 10 χρόνια, που δίνει τον δικό της αγώνα με ένα και μόνο στόχο: να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από όλο τον πλανήτη και κυρίως τον ίδιο το θύτη, την Τουρκία, διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που εκτέλεσε εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιους.

Και του χρόνου!

Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης – Γεωργία Βορύλλα. Βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΟΣΕΠΕ: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την εξόντωση της ελίτ στην Αμάσεια

7/05/2026 - 9:04μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά ανέκδοτα: «Ο Γιωρίκας κι ο Κωστίκας» έγιναν βιβλίο διά χειρός Γεώργιου Μ. Κωνσταντινίδη

7/05/2026 - 6:33μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν»:  Πλούσιο φεστιβάλ ποντιακών εκδηλώσεων από το Δήμο Ωραιοκάστρου

7/05/2026 - 4:02μμ
Από συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σε παλαιότερη εκδήλωση της ΠΟΕ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη – Δωρεάν η μετακίνηση για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου

7/05/2026 - 2:07μμ
Αρχαίο ψηφιδωτό που θυμίζει το περίφημο «Ψηφιδωτό της Τσιγγάνας» αποκαλύφθηκε στα Ζήλα της Τοκάτης, 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: DHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Έκπληξη στην Τοκάτη του Πόντου: Ρωμαϊκό ψηφιδωτό με ελληνική λέξη αποκαλύπτει πολυτέλεια και ιστορία

7/05/2026 - 9:57πμ
Ο φετινός Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου είναι αφιερωμένος στον Δημήτρη Ψαθά. Στο φουαγιέ των «Αργοναυτών-Κομνηνών» φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας, με πρωταγωνιστές των έργων του (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)
ΠΟΝΤΟΣ

Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου: Οι «Αργοναύται-Κομνηνοί» φέρνουν τον Μάιο στο προσκήνιο της δημιουργίας

6/05/2026 - 11:57μμ
Ο Οδυσσέας Πιπερίδης (πηγή: maxitis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Οδυσσέας Πιπερίδης – Μια εμβληματική μορφή της Νέας Σάντας Κιλκίς

6/05/2026 - 10:04μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Σπάρτη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, Σάββατο 2 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπάρτη: Φόρος τιμής στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων με μήνυμα ιστορικής ευθύνης

6/05/2026 - 8:08μμ
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με τον πατέρα του, Σταύρο (πηγή: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

Τσαχουρίδης, πατήρ και υιός – Μια ξεχωριστή μουσική σύμπραξη

6/05/2026 - 5:46μμ
(Πηγή: Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας)
ΠΟΝΤΟΣ

Αγία Σοφία της Κλεισούρας: 52 χρόνια από την κοίμηση της «ασκήτισσας της Παναγιάς» που έγινε φάρος πίστης για τον ελληνισμό του Πόντου

6/05/2026 - 4:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Peter Powell)

Europa League: Άστον Βίλα και Φράιμπουργκ για την κούπα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Monammed Badra)

Conference League: Στον τελικό οι Κρίσταλ Πάλας και Ράγιο Βαγιεκάνο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στον τελικό του Basketball Champions League η ΑΕΚ, βύθισε τη Μάλαγα!

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τροχαίο με πατίνι: Ολοκληρώθηκε το πολύωρο χειρουργείο του 12χρονου μετά το σοβαρό ατύχημα

8 ώρες πριν
Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign