Νεκρή ανασύρθηκε μια γυναίκα από άνδρες του Λιμενικού Σώματος μετά από ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή βορειονατολικά του Φαρμακονησίου και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης δύο αγνοουμένων, με τη συνδρομή τριών πλωτών σκαφών και ενός ελικοπτέρου.
Μετά την ανατροπή λέμβου στην οποία επέβαιναν συνολικά έξι άτομα., από τη θαλάσσια περιοχή διεσώθησαν δύο άντρες και ένα κορίτσι 12 ετών περίπου, ενώ ανασύρθηκε και η σορός μια γυναίκας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για τη σύζυγο του ενός εκ των διασωθέντων αντρών και μητέρα του 12χρονου κοριτσιού.
Επίσης, περισσότεροι από 1.500 μετανάστες διασώθηκαν το πρωί της Πέμπτης ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσαν το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και η ιταλική Ακτοφυλακή μέσω Twitter. Ο αριθμός των αναχωρήσεων από τη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.
Εν τω μεταξύ, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν το πρωί στην παραλία Τσόνια στη βόρεια Λέσβο. Στο σύνολό τους επέβαιναν σε ξύλινο παλιό σκάφος που είχε αποπλεύσει από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση της ροής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο στα 2.000-2.500 άτομα τη μέρα.
Αριθμός απόλυτα διαχειρίσιμος από το κέντρο πιστοποίησης και καταγραφής μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Σύμφωνα με την αστυνομία χθες καταγράφηκαν 2.141 πρόσφυγες-μετανάστες, ενώ με τρία προγραμματισμένα και έκτακτα δρομολόγια αναχώρησαν για Πειραιά και Καβάλα περί τους 2.400 μετανάστες-πρόσφυγες.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)
Την ίδια ώρα, με επιστολή της στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, η Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζητά ενημέρωση για τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ζητά να μάθει πόσες είναι, ποια είναι η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη δράση τους και πόσοι σταθμοί υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων υφίστανται ή σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στην περιοχή.
Αφορμή για την επιστολή υπήρξε η δημοσιοποίηση της δημιουργίας σταθμού υποδοχής προσφύγων στη βόρεια Λέσβο και συγκεκριμένα στη περιοχή μεταξύ Εφταλούς και Σκάλας Συκαμιάς από τη διεθνή οργάνωση IRC. Ενώ για το θέμα λήφθηκε και σχετική απόφαση στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.