Οι πρώτες αντιδράσεις στην πρόταση Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών δείχνουν ότι όλοι –πλην του ΚΚΕ, και της Χρυσής Αυγής που δεν έχει κληθεί– θα πάνε, αλλά δύσκολα θα πουν «ναι» (χωρίς ανταλλάγματα) στα κυβερνητικά θέλω. Κλειδί είναι μια νέου τύπου κυβέρνηση με οικουμενικό χαρακτήρα, κάτι που για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται.
Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την πραγματοποίηση της σύσκεψης με στόχο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το προσφυγικό και προκειμένου να συζητηθεί το Ασφαλιστικό.
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη μέρα για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είναι το Σάββατο, καθώς την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για διάλογο-παρωδία και δηλώνει ότι δεν θα πάρει μέρος σε κάτι που έχει στόχο να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης και δήθεν εθνικής ομοψυχίας.
Σύσκεψη των «4» στη ΝΔ υπό τον Πλακιωτάκη
Σε ό,τι αφορά στο στρατόπεδο της ΝΔ, εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης θα είναι ο δεύτερος μεταβατικός πρόεδρος που θα συμμετάσχει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ο ίδιος μιλώντας στον ρ/σ Βήμα ανέφερε ότι πρώτα θα πρέπει να ανακοινωθεί η ατζέντα και ότι στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους σε κοινή σύσκεψη. «Θα διαμορφώσουμε τη θέση μας, την οποία θα αναπτύξουμε στο Συμβούλιο χωρίς παρέκκλιση», υπογράμμισε.
Για την ώρα, δύο τάσεις κυριαρχούν εντός της ΝΔ: Η πρώτη συντάσσεται με το γνωστό πια «λέμε ναι στα θετικά, όχι σε καθετί που θα βυθίσει τη χώρα περισσότερο στην ύφεση», και η άλλη δεν θέλει καμία συναίνεση με τον Τσίπρα.
Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών του Ιουλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)
ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων θα δώσουν το παρών
«Καταρχήν να δούμε τη θεματολογία», λένε στο ΠΑΣΟΚ, που ξεκαθαρίζουν ότι αν η Φώφη Γεννηματά δεχθεί πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασφαλώς και θα πάει. Όμως, εξηγεί στενός συνομιλητής της, «θα πρέπει να μας πουν τι θέλουν. Αν για παράδειγμα στην ατζέντα βρεθεί το Ασφαλιστικό, εμείς έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις και με αυτές θα πάμε στη σύσκεψη».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πάει στη συνάντηση, όμως, όπως λένε συνεργάτες του, από το σημείο αυτό μέχρι το να προσφέρει τη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός, απέχει πολύ. Η κυβέρνηση, όπως λένε στο Ποτάμι, έχει πάρει μια σειρά από απίστευτες αποφάσεις και βαδίζει σε λάθος δρόμο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε στον ρ/σ Βήμα πως «η αγωνία μου για τη σωτηρία της χώρας με κάνει να ζητήσω από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης». Προσθέτει, όμως, ότι αν του ζητηθεί, δεν πρόκειται να δώσει τη συναίνεσή του για το Ασφαλιστικό, λέγοντας χαρακτηριστικά «συναίνεση α λα καρτ δεν δίνω».