Η περιοχή του Καρς είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές της Τουρκίας όπου συνηθίζεται η συστηματική εκτροφή χήνας. Οι χωρικοί έχουν κοπάδια (από 30 μέχρι 200 χήνες) τα οποία εκτρέφουν με σκοπό την κρεατοπαραγωγή αλλά και την πώληση του πούπουλου, που χρησιμοποιείται κυρίως στην παπλωματοποιία.
Λόγω της μοναδικότητάς του, το κρέας της χήνας αποτελεί το πιο περιζήτητο πιάτο για τους τουρίστες που μεταβαίνουν στο Καρς το χειμώνα, κυρίως για το χιονοδρομικό κέντρο του Σαρίκαμις.
Παραδοσιακά, το Καρς θεωρείται και η πρωτεύουσα της γεύσης, ειδικά για φαγητά που μαγειρεύονται με βάση το κρέας της χήνας.
Τα κοπάδια της χήνας βόσκουν στα λιβάδια από την άνοιξη μέχρι τον Οκτώβριο. Τους χειμερινούς μήνες διατρέφονται με ειδικές τροφές, που κάνουν το κρέας τους πιο μαλακό και πιο νόστιμο. Αυτή η ειδική διατροφή, η οποία αποτελείται κατά βάση από κριθάρι, με το οποίο τα ταΐζουν 3-4 φορές την ημέρα, διαρκεί περίπου 1,5 μήνα και μετά ακολουθεί η σφαγή των πτηνών.
Όταν οι χήνες φάνε χιόνι, τότε αρχίζει η περίοδος της σφαγής τους και της επεξεργασίας του κρέατός τους.