pontosnews.gr
Τρίτη, 15/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο ερευνητής του ποντιακού θεάτρου Ερμής Μουρατίδης

29/10/2015 - 10:41πμ
Πέθανε ο ερευνητής του ποντιακού θεάτρου Ερμής Μουρατίδης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο σπουδαίος Πόντιος σκηνοθέτης που έχει συνδέσει το όνομά του με την σε βάθος έρευνα του ποντιακού θεάτρου, ο Ερμής Μουρατίδης έφυγε χθες πλήρης ημερών και εμπειριών σε ηλικία 84 ετών και κηδεύεται σήμερα στις 11 το πρωί στα νέα κοιμητήρια του Ευόσμου.

Γεννημένος το 1931 στο Κιλκίς, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ζούσε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο διάστημα είχε προβλήματα υγείας. Δίπλα του στάθηκαν η σύζυγός του Μαρίκα και το δύο παιδιά του, η Νατάσσα και ο Λεωνίδας.

Η ζωή και το έργο του

Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου-Κινηματογράφου (Λυκούργου Σταυράκου), στο τμήμα Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Ήταν μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) και μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Δούλεψε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) ως βοηθός του Σωκράτη Καραντινού, του Σπύρου Ευαγγελάτου και του Μήτσου Λυγίζου. Σκηνοθέτησε στο ΚΘΒΕ τα θεατρικά έργα Τα σκοτάδια ή Ο Λαζάραγας και Η προξενεία του Γεωργίου Κ. Φωτιάδη.

Το 1986, στην Ιθάκη, πήρε το α΄ βραβείο σκηνοθεσίας και καλύτερης παράστασης με το έργο του Μάριου Ποντίκα Οι θεατές με την Καλλιτεχνική Σκηνή Κέρκυρας.

Δημοσίευσε μελέτες για το ρωμαίικο θέατρο του Ευξείνου Πόντου στις εφημερίδες Τα Νέα και Ελληνικός Βορράς, και σε πολλά ποντιακά έντυπα, εφημερίδες –κυρίως στη μηνιαία εφημερίδα Εύξεινος Πόντος, της οποίας ήταν τακτικός συνεργάτης, αλλά και το περιοδικό Ένεκεν.

Ο Ερμής Μουρατίδης συνέγραψε σπουδαίες μελέτες για το ποντιακό θέατρο: Το ποντιακό θέατρο – Μικρασιατικός Πόντος 1850-1922 (εκδόσεις αδελφών Κυριακίδη), Το ποντιακό θέατρο – Νότια Ρωσία, Γεωργία, Ουκρανία 1810-1917 (Θεσσαλονίκη 1995), Το ποντιακό θέατρο – Νότια Ρωσία, Γεωργία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Τσετσενία 1917-1985 (Θεσσαλονίκη 2000), Το ποντιακό θέατρο στην Ελλάδα 1922-2002 (Θεσσαλονίκη 2003).

Τα θεατρικά έργα του: Ο δράκος (1965), Νεκροταφείο (1970), Ο στραγγαλιστής (1970), Η μακριά βαθιά σιωπή (1971), Αλέξανδρος Υψηλάντης (1922), Τάσος και Τασία (1974), Το περιστέρι και το γεράκι (1975), Ελευθερία ή θάνατος (1976), Αντώνης και Μαργαρίτα (1976), Άσπρο και μαύρο (1977), Λόγοι τιμής (1980), Ηλιόλουστο (1981), Το μήνυμα (1984), Τρία θεατρικά παιδικά (1985), Ο Ποιητής, η Καίτη και τ’ όνειρο (1984), Η γιορτή (1987), Το πρόσωπο και το είδωλο (1989), Το πρόσωπο και το προσωπείο (1989), Εγώ, εγώ κι εσείς (1993), Και μετά τι; (1993).

Πολλά ήταν και τα σενάρια που έγραψε, μεταξύ αυτών: Ο Ζητιάνος και Λυγερή (Καρκαβίτσα), Ο Βασίλης ο Αρβανίτης (Μυριβήλη), Φωτεινή Σάντρη – Κόκκινος Βράχος (Ξενόπουλου), Φόνισσα (Παπαδιαμάντη), Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα (Θεοτόκη), Ο στρατιώτης και η Μαργαρίτα (από τη Ζωή εν τάφω του Μυριβήλη), Ο γιος της Καλογριάς, Θόδωρος Κολοκοτρώνης, Ο άνθρωπος π’ αντίκρυσε το θάνατο, και Μικρ’ Ασία, Μαύρη Θάλασσα. Ανατολικόν Ζήτημα (σε 15 πράξεις, 150 επεισόδια).

Στη διάρκεια της πολύχρονης παρουσίας του τιμήθηκε για τη δράση του από ποντιακά σωματεία όπως η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών, ενώ ήταν ομιλητής σε εκδηλώσεις ποντιακών σωματείων συλλόγων και Ποντιακών Ομοσπονδιών.

  • Πληροφορίες από το efxinospontos.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η συναυλία των London Grammar από το VIP μπαλκόνι του opaponline.gr (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είσαι όντως fan των London Grammar; – Το opaponline.gr βρέθηκε στην Πλατεία Νερού

14/07/2025 - 6:15μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

12/07/2025 - 7:12μμ
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

12/07/2025 - 9:10πμ
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άγιος Νικόλαος Μεσοποτάμου: Εντυπωσιακά ευρήματα κατά τη συντήρηση των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού

9/07/2025 - 4:25μμ
Ένα από τα ελληνικά τεχνουργήματα που εκτίθενται στο World Expo Museum της Σαγκάης (φωτ.: Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι Έλληνες» στη Σαγκάη – 270 τεχνουργήματα περιμένουν το κοινό

9/07/2025 - 12:38μμ
Το Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση (πηγή: C messier / commons.wikimedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου – Ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα»

30/06/2025 - 5:15μμ
Δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη από τη συλλογή του Τάσου Μυλωνά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Μπαλαχούτης μάς συστήνει τον άνθρωπο Καζαντζίδη πίσω από το θρύλο

30/06/2025 - 4:09μμ
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων ανεβάζει την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζητείται Ψεύτης» στο δήμο Βριλησσίων – Ο Δημήτρης Ψαθάς τον έχει εντοπίσει

26/06/2025 - 7:00μμ
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας «μετακομίζει» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

24/06/2025 - 12:29μμ
Το κεφάλι της Σφίγγας το οποίο εκτίθεται προς το παρόν στο Μουσείο της Αμφίπολης θα τοποθετηθεί ξανά στο άγαλμα που βρίσκεται εντός του τύμβου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέλη του 2027 θα παραδοθεί ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

23/06/2025 - 11:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Λαυρίου όπου μεταφέρθηκαν μετά τη διάσωσή τους ανοιχτά της Γαύδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Ζητούνται Σύμμαχοι» αλλά χωρίς επιτυχία – Εκτός από την Ουκρανία υπάρχει και η Λιβύη, επιμένουν Ελλάδα-Ιταλία

3 ώρες πριν
H φωτιά στο Ποικίλο Όρος πάνω από το Καματερό (φωτ.: Facebook / Thanos Gatsis)

Φωτιά τώρα στο Ποικίλο Όρος, πάνω από το Καματερό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελένη Καλαϊτζίδου)

MICROstudies Robotics: Η ομάδα RGB από το Κιλκίς κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό FIRST LEGO League

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονη που έπεσε από πατίνι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό – Με «αρκετά εναλλακτικά σενάρια» πάει ο Χριστοδουλίδης

5 ώρες πριν
Καπνός από ισραηλινό βομβαρδισμό στα περίχωρα της πόλης Σουέιντα, στη νότια Συρία (φωτ.: Χ / 
SANAEnglishOfficial)

Συρία: Δεκάδες νεκροί από μάχες Δρούζων-Βεδουίνων – Εμπλοκή του Ισραήλ

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign