pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο ερευνητής του ποντιακού θεάτρου Ερμής Μουρατίδης

29/10/2015 - 10:41πμ
Πέθανε ο ερευνητής του ποντιακού θεάτρου Ερμής Μουρατίδης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο σπουδαίος Πόντιος σκηνοθέτης που έχει συνδέσει το όνομά του με την σε βάθος έρευνα του ποντιακού θεάτρου, ο Ερμής Μουρατίδης έφυγε χθες πλήρης ημερών και εμπειριών σε ηλικία 84 ετών και κηδεύεται σήμερα στις 11 το πρωί στα νέα κοιμητήρια του Ευόσμου.

Γεννημένος το 1931 στο Κιλκίς, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ζούσε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο διάστημα είχε προβλήματα υγείας. Δίπλα του στάθηκαν η σύζυγός του Μαρίκα και το δύο παιδιά του, η Νατάσσα και ο Λεωνίδας.

Η ζωή και το έργο του

Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου-Κινηματογράφου (Λυκούργου Σταυράκου), στο τμήμα Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Ήταν μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) και μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Δούλεψε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) ως βοηθός του Σωκράτη Καραντινού, του Σπύρου Ευαγγελάτου και του Μήτσου Λυγίζου. Σκηνοθέτησε στο ΚΘΒΕ τα θεατρικά έργα Τα σκοτάδια ή Ο Λαζάραγας και Η προξενεία του Γεωργίου Κ. Φωτιάδη.

Το 1986, στην Ιθάκη, πήρε το α΄ βραβείο σκηνοθεσίας και καλύτερης παράστασης με το έργο του Μάριου Ποντίκα Οι θεατές με την Καλλιτεχνική Σκηνή Κέρκυρας.

Δημοσίευσε μελέτες για το ρωμαίικο θέατρο του Ευξείνου Πόντου στις εφημερίδες Τα Νέα και Ελληνικός Βορράς, και σε πολλά ποντιακά έντυπα, εφημερίδες –κυρίως στη μηνιαία εφημερίδα Εύξεινος Πόντος, της οποίας ήταν τακτικός συνεργάτης, αλλά και το περιοδικό Ένεκεν.

Ο Ερμής Μουρατίδης συνέγραψε σπουδαίες μελέτες για το ποντιακό θέατρο: Το ποντιακό θέατρο – Μικρασιατικός Πόντος 1850-1922 (εκδόσεις αδελφών Κυριακίδη), Το ποντιακό θέατρο – Νότια Ρωσία, Γεωργία, Ουκρανία 1810-1917 (Θεσσαλονίκη 1995), Το ποντιακό θέατρο – Νότια Ρωσία, Γεωργία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Τσετσενία 1917-1985 (Θεσσαλονίκη 2000), Το ποντιακό θέατρο στην Ελλάδα 1922-2002 (Θεσσαλονίκη 2003).

Τα θεατρικά έργα του: Ο δράκος (1965), Νεκροταφείο (1970), Ο στραγγαλιστής (1970), Η μακριά βαθιά σιωπή (1971), Αλέξανδρος Υψηλάντης (1922), Τάσος και Τασία (1974), Το περιστέρι και το γεράκι (1975), Ελευθερία ή θάνατος (1976), Αντώνης και Μαργαρίτα (1976), Άσπρο και μαύρο (1977), Λόγοι τιμής (1980), Ηλιόλουστο (1981), Το μήνυμα (1984), Τρία θεατρικά παιδικά (1985), Ο Ποιητής, η Καίτη και τ’ όνειρο (1984), Η γιορτή (1987), Το πρόσωπο και το είδωλο (1989), Το πρόσωπο και το προσωπείο (1989), Εγώ, εγώ κι εσείς (1993), Και μετά τι; (1993).

Πολλά ήταν και τα σενάρια που έγραψε, μεταξύ αυτών: Ο Ζητιάνος και Λυγερή (Καρκαβίτσα), Ο Βασίλης ο Αρβανίτης (Μυριβήλη), Φωτεινή Σάντρη – Κόκκινος Βράχος (Ξενόπουλου), Φόνισσα (Παπαδιαμάντη), Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα (Θεοτόκη), Ο στρατιώτης και η Μαργαρίτα (από τη Ζωή εν τάφω του Μυριβήλη), Ο γιος της Καλογριάς, Θόδωρος Κολοκοτρώνης, Ο άνθρωπος π’ αντίκρυσε το θάνατο, και Μικρ’ Ασία, Μαύρη Θάλασσα. Ανατολικόν Ζήτημα (σε 15 πράξεις, 150 επεισόδια).

Στη διάρκεια της πολύχρονης παρουσίας του τιμήθηκε για τη δράση του από ποντιακά σωματεία όπως η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών, ενώ ήταν ομιλητής σε εκδηλώσεις ποντιακών σωματείων συλλόγων και Ποντιακών Ομοσπονδιών.

  • Πληροφορίες από το efxinospontos.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Καίτη Γαρμπή (φωτ.: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι η Καίτη (Γαρμπή) που αγαπούσες, που αγαπάς και που θα αγαπάς – Και έχει και γενέθλια

8/06/2026 - 5:11μμ
Ψηφιδωτό που αναπαριστά τον Μεγαλέξανδρο με τον Βουκεφάλα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Αρχαιολογικός χώρος το πεδίο της μάχης του Γρανικού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες

8/06/2026 - 3:55μμ
Ο Γιώργος Λάνθιμος και η πρωταγωνίστριά του Έμα Στόουν στο γεύμα των υποψηφίων για τα 98α Βραβεία Όσκαρ. 10 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λάνθιμος σκέφτεται να αποχωρήσει από τον κινηματογράφο; – «Δεν ξέρω αν θα κάνω άλλες ταινίες»

7/06/2026 - 2:23μμ
(Πηγή: facebook.com/Περιοδικό «Αρμενικά»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αρμενική λύρα – Ήχοι και αντίλαλοι»: Μια σπουδαία ανθολογία αρμενικής ποίησης στα ελληνικά

5/06/2026 - 11:20πμ
Ο Μάρτιν Σκορσέζε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 7 Οκτωβρίου 2024, με αφορμή τη βράβευσή του με το «Stella della Mole» από το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σκορσέζε δίνει… σκηνοθετικές οδηγίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

3/06/2026 - 10:10μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος

3/06/2026 - 1:45μμ
Από τη φετινή «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ (φωτ.: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / Μike Rafail)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φετινή διπλή Λυσιστράτη και οι… άλλες

31/05/2026 - 1:27μμ
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Με αυτήν τη φωτογραφία επέλεξε η Εταιρεία Συγγραφέων να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο των ελληνικών γραμμάτων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν μεγάλο ποιητή, μελετητή και βιβλιογράφο

30/05/2026 - 8:36μμ
Ο Λευτέρης Πανταζής και η Λένα Κιτσοπούλου (πηγή: aefestival.gr/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Λένα Κιτσοπούλου, μαζί με τον Λευτέρη Πανταζή στις «Βάκχες» του Ευρυπίδη, ετοιμάζονται να ταρακουνήσουν την Αθήνα

29/05/2026 - 7:45μμ
Προβολή στο Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το This is Athens City Festival έφερε Greek cinema vibes στο Πάρκο Ελευθερίας (vid.)

29/05/2026 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Θοδωρής Νικολάου/ EUROKINISSI)

Εύβοια: Σε εξέλιξη οι έλεγχοι στα σεισμόπληκτα κτίρια – Το επόμενο βήμα για τις αποζημιώσεις των κατοίκων

8 λεπτά πριν

10ο Πολιτιστικό Αντάμωμα «Μνήμες γεύσης & παράδοσης»: Η τριήμερη γιορτή του Ευόσμου προ των πυλών

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Πολεοδομίες Αττικής: Κύκλωμα με «ταρίφα» έως 30.000 ευρώ για αυθαίρετα, άδειες και πρόστιμα

1 ώρα πριν
Συνάντηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Θεόφιλο Γ' στο Μέγαρο Μαξίμου.   Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μητσοτάκης – Θεόφιλος Γ΄: Στο επίκεντρο οι Άγιοι Τόποι και η προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή

1 ώρα πριν
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης, Σάββατο 6 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Νίκος Ασλανίδης)

Με τη «Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη τίμησαν τη μνήμη των Ποντίων στο Λονδίνο

2 ώρες πριν
Ο Νίκος Δένδιας στη 19η Διαβαλκανική Σύνοδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2026 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Η Άγκυρα επιβεβαιώνει ότι παρενόχλησε το αεροσκάφος του Δένδια στην Κύπρο μέσω διάψευσης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign