pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο ερευνητής του ποντιακού θεάτρου Ερμής Μουρατίδης

29/10/2015 - 10:41πμ
Πέθανε ο ερευνητής του ποντιακού θεάτρου Ερμής Μουρατίδης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο σπουδαίος Πόντιος σκηνοθέτης που έχει συνδέσει το όνομά του με την σε βάθος έρευνα του ποντιακού θεάτρου, ο Ερμής Μουρατίδης έφυγε χθες πλήρης ημερών και εμπειριών σε ηλικία 84 ετών και κηδεύεται σήμερα στις 11 το πρωί στα νέα κοιμητήρια του Ευόσμου.

Γεννημένος το 1931 στο Κιλκίς, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ζούσε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο διάστημα είχε προβλήματα υγείας. Δίπλα του στάθηκαν η σύζυγός του Μαρίκα και το δύο παιδιά του, η Νατάσσα και ο Λεωνίδας.

Η ζωή και το έργο του

Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου-Κινηματογράφου (Λυκούργου Σταυράκου), στο τμήμα Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Ήταν μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) και μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Δούλεψε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) ως βοηθός του Σωκράτη Καραντινού, του Σπύρου Ευαγγελάτου και του Μήτσου Λυγίζου. Σκηνοθέτησε στο ΚΘΒΕ τα θεατρικά έργα Τα σκοτάδια ή Ο Λαζάραγας και Η προξενεία του Γεωργίου Κ. Φωτιάδη.

Το 1986, στην Ιθάκη, πήρε το α΄ βραβείο σκηνοθεσίας και καλύτερης παράστασης με το έργο του Μάριου Ποντίκα Οι θεατές με την Καλλιτεχνική Σκηνή Κέρκυρας.

Δημοσίευσε μελέτες για το ρωμαίικο θέατρο του Ευξείνου Πόντου στις εφημερίδες Τα Νέα και Ελληνικός Βορράς, και σε πολλά ποντιακά έντυπα, εφημερίδες –κυρίως στη μηνιαία εφημερίδα Εύξεινος Πόντος, της οποίας ήταν τακτικός συνεργάτης, αλλά και το περιοδικό Ένεκεν.

Ο Ερμής Μουρατίδης συνέγραψε σπουδαίες μελέτες για το ποντιακό θέατρο: Το ποντιακό θέατρο – Μικρασιατικός Πόντος 1850-1922 (εκδόσεις αδελφών Κυριακίδη), Το ποντιακό θέατρο – Νότια Ρωσία, Γεωργία, Ουκρανία 1810-1917 (Θεσσαλονίκη 1995), Το ποντιακό θέατρο – Νότια Ρωσία, Γεωργία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Τσετσενία 1917-1985 (Θεσσαλονίκη 2000), Το ποντιακό θέατρο στην Ελλάδα 1922-2002 (Θεσσαλονίκη 2003).

Τα θεατρικά έργα του: Ο δράκος (1965), Νεκροταφείο (1970), Ο στραγγαλιστής (1970), Η μακριά βαθιά σιωπή (1971), Αλέξανδρος Υψηλάντης (1922), Τάσος και Τασία (1974), Το περιστέρι και το γεράκι (1975), Ελευθερία ή θάνατος (1976), Αντώνης και Μαργαρίτα (1976), Άσπρο και μαύρο (1977), Λόγοι τιμής (1980), Ηλιόλουστο (1981), Το μήνυμα (1984), Τρία θεατρικά παιδικά (1985), Ο Ποιητής, η Καίτη και τ’ όνειρο (1984), Η γιορτή (1987), Το πρόσωπο και το είδωλο (1989), Το πρόσωπο και το προσωπείο (1989), Εγώ, εγώ κι εσείς (1993), Και μετά τι; (1993).

Πολλά ήταν και τα σενάρια που έγραψε, μεταξύ αυτών: Ο Ζητιάνος και Λυγερή (Καρκαβίτσα), Ο Βασίλης ο Αρβανίτης (Μυριβήλη), Φωτεινή Σάντρη – Κόκκινος Βράχος (Ξενόπουλου), Φόνισσα (Παπαδιαμάντη), Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα (Θεοτόκη), Ο στρατιώτης και η Μαργαρίτα (από τη Ζωή εν τάφω του Μυριβήλη), Ο γιος της Καλογριάς, Θόδωρος Κολοκοτρώνης, Ο άνθρωπος π’ αντίκρυσε το θάνατο, και Μικρ’ Ασία, Μαύρη Θάλασσα. Ανατολικόν Ζήτημα (σε 15 πράξεις, 150 επεισόδια).

Στη διάρκεια της πολύχρονης παρουσίας του τιμήθηκε για τη δράση του από ποντιακά σωματεία όπως η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών, ενώ ήταν ομιλητής σε εκδηλώσεις ποντιακών σωματείων συλλόγων και Ποντιακών Ομοσπονδιών.

  • Πληροφορίες από το efxinospontos.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τόνια Καζιάνη: Έφυγε από τη ζωή η τελευταία πρωταγωνίστρια της Φίνος Φιλμ

6/01/2026 - 8:11μμ
Καμήλες και Ντιβιτζήδες στην πλατεία Φιλιππούπολης στη Λάρισα, Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / ΕΜΛΦ - Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππουπόλεως)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καμήλες, Ντιβιτζήδες και καλή χρονιά – Αγερμός από την Ανατολική Ρωμυλία για το ξύπνημα της γης και την αφθονία

2/01/2026 - 7:30μμ
(Φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κλαυδία: «Αρνούμαι να φύγει το 2025. Πώς θα είναι το 2026 αν ήταν έτσι το 2025;»

31/12/2025 - 7:56μμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι ελληνικές σειρές φορούσαν τα γιορτινά τους

30/12/2025 - 7:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Μάντζιαρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη ιστορία πίσω από το τραγούδι «Αύγουστος» του Παπάζογλου – Για να μη χαλάσει τον γάμο του, έγραψε ένα τραγούδι… λυπητερό

30/12/2025 - 12:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δράμα: Πολύτιμες παιδικές μνήμες από το Μουσείο Μπενάκη στο Σαντιρβάν τζαμί

29/12/2025 - 3:54μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΕΗ: Μεγάλη απεργία στα θέατρα σήμερα – Στο πλευρό των ηθοποιών, μουσικοί και τεχνικοί

27/12/2025 - 1:26μμ
Παιδιά Ελλήνων στην Τασκένδη (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το ελληνικό θαύμα στην Τασκένδη»: Έκθεση-αφιέρωμα στον ελληνισμό της Κεντρικής Ασίας

25/12/2025 - 5:06μμ
O Παύλος Γαβριηλίδης με μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Παύλος Γαβριηλίδης: Θλίψη στην Καλαμαριά για το μέλος των VAVEL

24/12/2025 - 9:53μμ
(Πηγή: pixabay.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστούγεννα στον ελληνικό κινηματογράφο: Λίγες αλλά ξεχωριστές οι εγχώριες ταινίες

23/12/2025 - 9:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Σερρών οδηγήθηκε ο 16χρονος, ο οποίος συνελήφθη για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 17χρονου (φωτ. EUROKINISSI)

Σέρρες: Αντιμέτωπος με δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο ο 16χρονος μετά τον θάνατο 17χρονου

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

ENBL: Επέστρεψε στις νίκες ο Ηρακλής – Επικράτησε της Ντζίκι

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μotionteam/Βασίλης Βερβερίδης)

Λύση μέσω διαλόγου για τις λαϊκές αγορές – Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Επιτέλους νίκη για τον Πανιώνιο, με Μάρκοβιτς στον πάγκο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Λευκοτοπιτών Θεσσαλονίκης)

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λευκοτοπιτών Θεσσαλονίκης «Ο Εύξεινος Πόντος» ετοιμάζει τον ετήσιο χορό του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ/Secretary Kristi Noem)

Έφοδος σε δεξαμενόπλοια, κατάσχεση ρωσικού πλοίου και επίδειξη ισχύος από Ουάσινγκτον

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign