Πολλαπλά μηνύματα έστειλαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Γάλλος Πρόεδρος επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ της στήριξής του στην Ελλάδα και στο να μην δυσαρεστήσει τους δανειστές.
Αυτά που θα πρέπει να κρατήσουμε από τις δηλώσεις του Ολάντ ήταν η τοποθέτησή του για τους πλειστηριασμούς για τους οποίους τόνισε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να το «ξαναδούμε», όπως και οι αναφορές του στο ζήτημα του χρέους και του προσφυγικού.
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει οριστικά η ανόητη συζήτηση για το grexit και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι κατάδικος που πρέπει να πληρώσει την ποινή του.
Επίσης εντύπωση έκανε το άνοιγμά του στη Γερμανία και στην Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό.
Κόκκινη γραμμή για τον πρωθυπουργό ήταν το θέμα των πλειστηριασμών για το οποίο είπε: «Η μετατροπή της Ελλάδας σε μια αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή όχι μόνο από την Ελλάδα, από όλη την Ευρώπη.» Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το χρονοδιάγραμμά του λέγοντας ότι έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχει γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Αμέσως μετά θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Με τα συλλυπητήρια προς τον Γάλλο πρόεδρο για το τροχαίο δυστύχημα με τους 42 νεκρούς στη Γαλλία, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «Ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει την ανάγκη να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης. Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές, όμως οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε να δεχτώ ένα δύσκολο συμβιβασμό, με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων δυνάμεων που ήθελαν διαίρεση της Ευρώπης, σχέδια που ίσως δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει.»
Από τη μεριά του ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία είναι πάντα σύμμαχος της Ελλάδας και ότι το ελληνικό έθνος μπορεί να έχασε πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχασε την ψυχή του. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες, που λένε ότι θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάτι που είναι απαραίτητο για να έρθουν επενδύσεις.
Για το μεταναστευτικό, ο Ολάντ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης.
Συνολικά 500.000 πρόσφυγες υποδέχτηκε η χώρα και αυτό είναι ένα βάρος για την Ελλάδα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spots και να (την) στηρίξουμε οικονομικά και με εξοπλισμό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες εκτός ΕΕ που υποδέχονται μετανάστες, όπως η Τουρκία. Πρέπει να τη βοηθήσουμε αλλά και αυτή πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις. Πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα στην Τουρκία, ώστε να μη φτάνουν όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτοί που δεν είναι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν.
Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών χαρακτήρισε «νέα απειλή για τις οικογένειες τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών» τονίζοντας ότι «πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση».
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να οδηγήσουν σε μια λύση.