pontosnews.gr
Σάββατο, 7/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το 11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών έγραψε και έγινε ιστορία – Ρεπορτάζ, φωτο

18/10/2015 - 2:16πμ
Το 11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών έγραψε και έγινε ιστορία – Ρεπορτάζ, φωτο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με τα μάτια καρφωμένα στα παλικάρια, τους επίλεκτους Πόντιους χορευτές, χωρίς να ακούγονται ούτε οι ανάσες στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο της Λευκόβρυσης Κοζάνης, οι περίπου 4.000 θεατές στις κερκίδες παρακολουθούσαν τη σέρρα νιώθοντας μια ανατριχίλα να διαπερνά όλο τους το κορμί.

Η παρουσίαση του πολεμικού χορού των Ποντίων ήταν η πιο συγκινητική και ταυτόχρονα η πιο ενθουσιώδης πράξη του 11ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ.

Ήταν για όλους τους συμμετέχοντες και τους θεατές η κορύφωση της περηφάνιας για την ποντιακή τους καταγωγή, η κορύφωση της νοσταλγίας για τις αλησμόνητες πατρίδες, η κορύφωση της συγκίνησης στο θέαμα όλων αυτών των νέων παιδιών από κάθε γωνιά της Ελλάδας που για μια ακόμα χρονιά κατέθεσαν την ψυχή τους για να τιμήσουν την παράδοση και τους ξεριζωμένους προγόνους τους.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr)

Το τέλος της σέρρας (που συνοδεύτηκε από παρατεταμένα χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού από τους θεατές – στο γήπεδο δεν έπεφτε καρφίτσα, ήταν ακόμα και οι διάδρομοι κλειστοί από κόσμο) σήμανε και το τέλος του 11ου Φεστιβάλ.

Μία ακόμα γιορτή της νοσταλγίας πέρασε στην ιστορία βάζοντας το δικό της λιθαράκι και στέλνοντας το δικό της μήνυμα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr)

Η παρέλαση των λαβάρων
Την πρώτη ανατριχίλα ένιωσαν οι θεατές του Φεστιβάλ όταν, με τα φώτα χαμηλωμένα, το ένα μετά το άλλο μπήκαν στο στάδιο τα λάβαρα της ΠΟΕ και των συλλόγων-μελών της. Την παρέλαση των λαβάρων συνόδευε η μελωδική φωνή του Γιάννη Κουρτίδη, ο οποίος κρατώντας από το χέρι ένα μικρό κοριτσάκι, από το κέντρο του γηπέδου απέδωσε νοσταλγικά και συγκινητικά το λυπητερό ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα». Αρκετές στιγμές η φωνή του Κουρτίδη δεν μπόρεσε να υπερκαλύψει τους θεατές κάθε ηλικίας, που σιγοτραγουδούσαν μαζί τους στις κερκίδες.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr)

Ο ενθουσιασμός ξεχείλισε όταν, μετά το τραγούδι «Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδα ξένος», από τον Κώστα Θεοδοσιάδη, μπήκαν στο στάδιο κρατημένοι χέρι-χέρι ο ανθός της ποντιακής νεολαίας – οι χορευτές του Φεστιβάλ από τους πέντε ΣΠΟΣ της ΠΟΕ. Ένας πολύχρωμος σαλίγκαρος ξεδιπλώθηκε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, εκπέμποντας νιάτα, ζωντάνια, δυναμισμό, αγάπη, και περηφάνια για την αλησμόνητη πατρίδα.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr)

Για αρκετά λεπτά οι χορευτές, που είχαν στον μικρό κύκλο, στη μέση του σαλίγκαρου, δύο νταουλτζήδες (έναν ενήλικα και ένα μικρό Ποντιόπουλο), απέδωσαν το χορό Λάχανα. Όσο θριαμβευτικά εισήλθαν, άλλο τόσο θριαμβευτικά, κρατημένοι χέρι-χέρι, εξήλθαν οι χορευτές από τον αγωνιστικό χώρο για να δώσουν τη θέση τους στο κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ, την παρουσίαση διαφορετικών ποντιακών χορών από τον κάθε ΣΠΟΣ. Κατά σειρά χόρεψαν μέλη των ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλονίκης, Νότιας Ελλάδας & Νήσων, και Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου.

Όλοι οι χορευτές άκουσαν τον 93χρονο Πόντιο παππού Σπύρο Γαλετσίδη, ο οποίος έπαιξε ζουρνά και λύρα, να τους δίνει από το βήμα την ευχή του και να φωνάζει με όλη τη δύναμη της ψυχής του «Ζήτω ο πρόσφυγας».

Πριν από την εμφάνιση του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων, αλλά και κατά τη διάρκειά της, συγκινητικό αφήγημα για τον Πόντο διάβασε ο γνωστός Πόντιος ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης ντυμένος παραδοσιακά.

Στη μνήμη Ενεπεκίδη-Πασαλίδη και προς τιμήν των προσφύγων
Στη μνήμη του ακαδημαϊκού, ερευνητή και συγγραφέα για τον ποντιακό ελληνισμό Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, του γιατρού και πολιτικού ανδρός Ιωάννη Πασαλίδη, καθώς και σε όλους τους πρόσφυγες του χθες και του σήμερα ήταν αφιερωμένο το 11ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr)

Τους δύο μεγάλους Πόντιους τίμησαν στο πρόσωπο του πρώην προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Κώστα Αποστολίδη οι περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Αποσπάσματα από τους βίους τους ανέγνωσε ο γενικός γραμματέας του ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου Γιώργος Χριστοφορίδης.

«Στέλνουμε μήνυμα στους αρνητές της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού ότι περιμένουμε τουλάχιστον μία συγνώμη, μια αναγνώρισή της», είπε ο Απ. Τζιτζικώστας.

«Τα χνάρια των προγόνων μας είναι στις χαμένες πατρίδες, αλλά και τα χνάρια των γειτόνων μας είναι στην πατρίδα. Για να γίνουν βήματα θα πρέπει να υπάρξει μια συγνώμη», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Θεόδωρος Καρυπίδης. 

Χαιρετισμοί με πολλαπλά μηνύματα
«Η προσφυγιά του χθες και του σήμερα» ονομαζόταν το συγκινητικό βίντεο, με τις εικόνες ξεριζωμένων Ποντίων, που προβλήθηκε στο γήπεδο στην αρχή της εκδήλωσης, αμέσως μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων. Το καλωσόρισμα στο Φεστιβάλ έκανε ο Γιώργος Χριστοφορίδης, για να ακολουθήσει ο χαιρετισμός του προέδρου της ΠΟΕ Χρήστου Τοπαλίδη.

«Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος αποτελεί έναν θεσμό, ένα σημείο αναφοράς. Σε όσους το θεωρούν φιέστα, και ιδίως τελευταία θέλουν να χειραγωγήσουν τον ποντιακό ελληνισμό, λέμε ότι αποτελεί γιορτή και μια ευκαιρία σύσφιγξης των σχέσεων της νεολαίας και των σωματείων.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr)

»Στέλνεται ένα μήνυμα αισιοδοξίας και μαχητικής διεκδίκησης των δικαίων μας που τελευταία προσπαθούν να μας στερήσουν. Αναφέρομαι στην αφαίρεση από το εγχειρίδιο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου του κεφαλαίου για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και στις ανιστόρητες θέσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, τις οποίες αρνείται να ανασκευάσει. Επίσης υπάρχει εμπαιγμός των χιλιάδων ανασφάλιστων υπερηλίκων συμπατριωτών μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

»Θέτουμε όλους προ των ευθυνών τους διότι από εδώ και πέρα θα γνωρίσουν τις κινητοποιήσεις μας», είπε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Τοπαλίδης. 

Για «συνάντηση νεολαίας» με αγάπη, ομόνοια και αλληλεγγύη, έκανε λόγο αναφερόμενος στο Φεστιβάλ ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) Γιώργος Παρχαρίδης.

«Πρόκειται για μια κορυφαία εκδήλωση του οικουμενικού ελληνισμού. Η νεολαία, παρά τα προβλήματα, δεν θα πεθάνει ποτέ», είπε ο Γ. Παρχαρίδης.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr)

Την ευχή να μην υπάρξουν ποτέ ξανά πρόσφυγες στο μέλλον εξέφρασε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, για «οδηγό την ηθική που γνώρισαν από τους προγόνους» έκανε λόγο ο πρόεδρος της νεολαίας της ΠΟΕ Γρηγόρης Κεσαπίδης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Λαζαρίδης είπε ότι «για μας τους απογόνους των προσφύγων του 1922 τα καραβάνια των σημερινών προσφύγων δεν είναι κάτι ξένο. Πρέπει να μεταδώσουμε τις μνήμες μας στα νέα παιδιά».

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr

Για την πολύτιμη συμβολή της στη διενέργεια του ρεπορτάζ, ευχαριστούμε ολόθερμα τη Μαρία Εμμανουηλίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αρμένιοι πολίτες, συνοδευόμενοι από ένοπλους Οθωμανούς στρατιώτες, πεζοπορούν διά μέσου του Χαρπούτ (γνωστού ως Χαρπέρτ στους Αρμενίους, καζάς του Μαμουρέτ-ουλ-Αζίζ) προς μια φυλακή στη γειτονική Μεζιρέχ (πηγή: Armin T. Wegner/Δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, πριν από την 1η Ιανουαρίου 1923/ commons. wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τέισι Άτκινσον: Η Αμερικανίδα που έκρυψε τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων σ’ ένα μπαούλο

7/11/2026 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook.com/peristereota)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Λαμπρή γιορτή και μνημόσυνο των κτητόρων στο Ροδοχώρι της Νάουσας

7/11/2026 - 8:32πμ
Ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου (πηγή: e-ptolemeos.gr / Βάσω Σάφη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Ιφιγένεια» μιλά ποντιακά: Ο Ευριπίδης συναντά τον Γκαίτε, στην Πτολεμαΐδα

6/11/2026 - 1:38μμ
Ο Πέτρος Κηρυττόπουλος, στην εκδήλωση που έγινε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Αργώ στον ελληνικό αποικισμό: Μύθοι και Ιστορία του Πόντου, στη Θεσσαλονίκη

6/11/2026 - 11:22πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Νέας Κερασούντας: Πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση

5/11/2026 - 10:52μμ
Σύνθεση με τον χειρόγραφο χάρτη του διεκδικούμενου ποντιακού κράτους και απόσπασμα του σχολικού πίνακα από το υπόμνημα του 1918 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος, 1918: Σχολεία, εμπόριο και μεταλλεία στο φάκελο της ανεξαρτησίας

5/11/2026 - 8:42μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: «Αισώπειοι τζίτζικες και αυτάρεσκοι Άμις» – Η αιχμηρή παρέμβαση για το μέλλον των ποντιακών σωματείων

5/11/2026 - 7:50μμ
(Φωτ.: facebook / Ράδιο Ακρίτες)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Με τις «3ες Ωδές Σινωπέων του Πόντου» τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης

5/11/2026 - 3:59μμ
Στη Βιβλιοθήκη σήμερα, στο κτήριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας. Στιγμιότυπο από το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Όσα φέρνει η μνήμη», της ΕΡΤ3
ΠΟΝΤΟΣ

Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης: Σώθηκε στον ξεριζωμό, κινδύνεψε ξανά στην Ελλάδα

5/11/2026 - 11:20πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες»: Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στην ποντιακή χορωδία

4/11/2026 - 10:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περιπολικά της Άμεσης Δράσης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΔΕΟΣ: Κύκλωμα αχυρανθρώπων με ζημία 203 εκατ. ευρώ σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ

19 λεπτά πριν
(Εικ.: facebook.com/profile.php/Enosi Pontion Elvetias)

Ένωση Ποντίων Ελβετίας: Μεγάλη επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια παρουσίας στη Ζυρίχη

47 λεπτά πριν
Αεροσκάφη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Επεισόδιο σε πτήση προς Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 39χρονου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/OrthodoxiAlitheia/?locale=el_GR)

Αστική Σχολή Πριγκήπου: Εγκαίνια του ανακαινισμένου ιστορικού κτηρίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

2 ώρες πριν
Απο το λιμάνι του Ηρακλείου αναμένεται να αποπλεύσει το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)

Καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης: Καμία συνεννόηση Ελλάδας-Τουρκίας για την αδειοδότηση του γαλλικού σκάφους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ / Gymnastics)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυμναστικής: Χρυσό μετάλλιο για την Εφραίμογλου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV