pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μιχάλης Σουγιούλ: Ο μεγάλος τροβαδούρος και βασιλιάς του βαλς

16/10/2015 - 10:02πμ
Μιχάλης Σουγιούλ: Ο μεγάλος τροβαδούρος και βασιλιάς του βαλς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Μιχάλης Σουγιουλτζόγλου (Σουγιούλ το έκανε φτασμένος μουσικός) γεννήθηκε το 1906 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Ήρθε στην Αθήνα το 1921 και το μουσικό ταλέντο του φάνηκε από τα παιδικά του χρόνια, όταν έπαιζε με τρομπέτα αυτοσχέδιες μελωδίες.

Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε σ’ ένα κέντρο διασκέδασης στην Τρίπολη, το 1924. Πολύ σύντομα έγινε περιζήτητος πιανίστας στα μεγάλα κέντρα της Αθήνας και άρχισε να γράφει μουσική που γίνεται αμέσως επιτυχία, όπως τα πρώτα του τραγούδια: «Σε ξέχασα στ’ αλήθεια», «Βρε ντουνιά», «Για μας κελαηδούν τα πουλιά» (το τραγούδησε η Σοφία Βέμπο – η οποία βάφτισε την κόρη του, Αλίκη).

Μετά το 1934 γράφει τραγούδια που γνωρίζουν μοναδική επιτυχία με τη Βέμπο: «Αθήνα και πάλι Αθήνα», «Το τραμ το τελευταίο», «Άσ’ τα τα μαλλάκια σου»… Τα αριστουργήματα, όταν πρόκειται περί μουσικής, γράφονται τη στιγμή της έμπνευσης, οπουδήποτε βρίσκεσαι. Αυτό ήταν κανόνας για τον Σουγιούλ, που όσα έγραψε και έγιναν μεγάλες επιτυχίες, τα έγραψε… στο πόδι!

Ο Σουγιούλ έγραψε 650 τραγούδια, συνέθεσε μουσική για 45 επιθεωρήσεις και 15 ταινίες, και τα περισσότερα «στο πόδι»! «Οι μεγαλύτερες επιτυχίες μου», έλεγε και ξανάλεγε χαριτολογώντας, «γράφτηκαν στο πόδι». Καθόταν στο πιάνο, έβαζε μπροστά του τους στίχους, τους διάβαζε, και μετά άρχιζε να παίζει πρόχειρες και αφηρημένες καντέντσες αλλάζοντας κάθε τόσο τους τόνους, ενώ η έκφρασή του έδειχνε ότι αφαιρείται τελείως. Σε δυο-τρία λεπτά οι καντέντσες έπαιρναν πιο συγκεκριμένη μορφή και στα επόμενα δυο-τρία λεπτά ακουγόταν πιο ξεκάθαρα το καινούριο τραγούδι.


Ένα πολύ όμορφο ημίωρο αφιέρωμα του Γιώργου Παπαστεφάνου στον Μιχάλη Σουγιούλ, από τη σειρά εκπομπών
«Οι παλιοί μας φίλοι» (Αρχείο ΕΡΤ)

Το τραγούδι «Πού να ’σαι τώρα», σε στίχους Χρήστου Γιαννακόπουλου, που τραγούδησε ο Νίκος Γούναρης, έχει τη δική του ιστορία: Ο Γιαννακόπουλος μπαίνει φουριόζος στο σπίτι του Σουγιούλ με τους στίχους του τραγουδιού. Είχε ξεμείνει από χρήματα και ήθελε να γραφεί το τραγούδι αμέσως, και έπρεπε να προλάβει να το παραδώσει μέχρι τη 1:30 στον εκδοτικό οίκο που είχε συμβόλαιο, για να εισπράξει την προκαταβολή της πρώτης έκδοσης.


Η ορχήστρα του Μιχάλη Σουγιούλ με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη

«Γρήγορα», λέει στον Σουγιούλ, «γράψε για να προλάβω». Ο Σουγιούλ αρνήθηκε λέγοντας ότι ήταν προτιμότερο να του δανείσει, γιατί μόλις είχε ξυπνήσει και δεν προλάβαινε. Η επιμονή του Γιαννακόπουλου τον ανάγκασε να γράψει μέσα σε 10΄ το τραγούδι «Πού να ’σαι τώρα, αγαπημένη», που έγινε μεγάλη επιτυχία!

Ο Σουγιούλ συνέθεσε μουσική για κάθε γούστο. Έγραψε ρομάντζα, τανγκό και βαλς, και χαρακτηρίστηκε ο βασιλιάς του βαλς στην Ελλάδα. Η «Κομπαρσίτα» ωχριούσε μπροστά στις δικές του μελωδίες…

Για πολλά χρόνια οι παλιοί Αθηναίοι απολάμβαναν στην Πλάκα το μεγάλο δίδυμο Σουγιούλ-Γούναρη στο «Βράχο» και στην «Πεταλούδα». Πάντα γελαστός, ευγενικός, ειλικρινής, κορυφαίος μαέστρος, μεγάλος πατριώτης: «Τρεις αγάπες έχω» έλεγε «σ’ αυτόν τον κόσμο: Την πατρίδα μου, το ελληνικό κοινό και τα τραγούδια μου…»!


Στην Πλάκα, με την Σοφία Βέμπο στη μέση, δεξιά ο Μίμης Τραϊφόρος και αριστερά ο ιδιοκτήτης του κέντρου «Ο Βράχος»

Στο κέντρο «Πεταλούδα» στην οδό Λευκωσίας τον Οκτώβριο του 1958, ο κόσμος συγκεντρώθηκε και περίμενε τον Σουγιούλ να γίνουν τα εγκαίνια της νέας περιόδου με τον Σώτο Παναγόπουλο. Όμως ο μεγάλος τροβαδούρος αργούσε. Ώσπου έσκασε σαν βόμβα ο χαμός του, πριν συμπληρώσει τα 52 του χρόνια. Πέθανε από καρδιακή προσβολή. Το κέντρο αθόρυβα άδειασε μονομιάς, με τον κόσμο δακρυσμένο να αποχωρεί…

Τάσος Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο ιατρείο στο Κολωνάκι έγινε νέα αυτοψία παρουσία εισαγγελέα, αστυνομικών της Ασφάλειας και «ελληνικού FBI», αλλά και κλιμακίου του ΙΣΑ. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Στο μικροσκόπιο το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης – Τι κατέθεσε η γιατρός

10/09/2026 - 11:41πμ
Σκεπασμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρο του 40χρονου επισμηναγού Γιάννη Μπλέσια (φωτ.: ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Γιάννη Μπλέσια: Βουβός ο Πύργος στο τελευταίο «αντίο» στον επισμηναγό

10/09/2026 - 10:54πμ
Ο Γιάννης Μπέζος στο συνέδριο «Greece Talks 2025. The Intelligence Age, Travel, Culture and Connection», Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μπέζος: Η ψύχραιμη (και μεγάλη) διαδρομή του πρωτοκλασάτου ηθοποιού

10/09/2026 - 9:46πμ
Η είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Σε ιατρείο που στεγάζεται εκεί ο Γιώργος Μαζωνάκης φέρεται να έπαθε την ανακοπή, προτού μεταφερθεί στο «Ελπίς». Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Ποιος έκανε την ιατρική πράξη – Τα κρίσιμα λεπτά πριν από την ανακοπή

10/09/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πέφτουν οι άνεμοι, σε σχεδόν κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία

10/09/2026 - 8:10πμ
Από την περιοχή της Αλεπότρυπας στην Κυψέλη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Εντοπίστηκε νέα σακούλα με οστά – Οι Αρχές διερευνούν αν ανήκουν σε άνθρωπο

9/09/2026 - 11:59μμ
Δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στη Λάρισα.   Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Τεμπών – «Το παιδί μας το σκότωσαν πολλές φορές»: Οι οικογένειες των μηχανοδηγών απαντούν για το «παράνομο φορτίο»

9/09/2026 - 5:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικά σχολεία: Η Ελλάδα έχει τους λιγότερους μαθητές ανά εκπαιδευτικό στην ΕΕ – Τι δείχνει η αναλογία 7,4 προς 1

9/09/2026 - 4:52μμ
Το λεωφορείο που έπεσε σε στάση, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο εμβόλισε δεύτερο αστικό στη στάση – Σε σοβαρή κατάσταση 21χρονη

9/09/2026 - 4:04μμ
Το λεωφορείο που έπεσε σε στάση, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο έπεσε πάνω σε στάση στη Νεάπολη – 4 τραυματίες

9/09/2026 - 1:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το θερμόμετρο φαρμακείου στο Γκρίμπεργκεν, έξω από τις Βρυξέλλες, δείχνει 45 βαθμούς Κελσίου (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Αύγουστος 2026: Η Γη ισοφάρισε το απόλυτο ρεκόρ ζέστης – Στους 16,96°C η μέση θερμοκρασία

4 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Ας εν’ καλά η μάνα σ’» στο Πετρωτό, όπου η ποντιακή λαλιά, το χιούμορ και η συγκίνηση συνάντησαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Πετρωτό Θεσσαλονίκης: Γέλιο και συγκίνηση στην ποντιακή λαλιά 

28 λεπτά πριν
Μπαλκόνια διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.:  EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Δέσμη μέτρων της ΕΕ για προσιτή στέγη

53 λεπτά πριν
Πρόσφυγες και μετανάστες στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανιών, τον Σεπτέμβριο του 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)

Return hubs στην Αφρική: Το σχέδιο απελάσεων που στηρίζουν Ελλάδα και Γερμανία

1 ώρα πριν
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Μικρασιατική Καταστροφή: Η έκθεση-σοκ του Αρμένιου αρχιεπισκόπου Σμύρνης Γεβόντ Τουριάν

2 ώρες πριν

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα»: Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης λόγω πένθους

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV