pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πολυπολιτισμικό Γυμνάσιο του Σουφλίου και η διδασκαλία των θρησκευτικών

12/10/2015 - 4:19μμ
Το πολυπολιτισμικό Γυμνάσιο του Σουφλίου και η διδασκαλία των θρησκευτικών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάποιοι τα ονομάζουν μικτά σχολεία και άλλοι πολυπολιτισμικά. Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία της Θράκης έχουν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εκεί βρίσκεται η διαφοροποίησή τους από τα υπόλοιπα στην ελληνική επικράτεια. Ένα από αυτά, το δημόσιο Γυμνάσιο του Σουφλίου, φιλοξενεί 157 χριστιανούς και 90 μουσουλμάνους μαθητές. Με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των μουσουλμάνων μαθητών, με το πέρασμα του χρόνου, οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν τη σύνθεση στον τρόπο διδασκαλίας τους.

Πάντα στα όρια που τους επιτρέπει το πρόγραμμα σπουδών, αλλά και η ευαισθησία του κάθε μαθητή.

Εξάλλου πρόκειται για παιδιά με διαφορετικά βιώματα, θρησκευτικές και κοινωνικές αναφορές, και με ταυτότητες που σηματοδοτούν την πολιτισμική διαφοροποίησή τους. Για να μπορέσουν να το πετύχουν, ο θεολόγος του Γυμνασίου Γιώργος Σαπουντζής και ο ιεροδιδάσκαλος του Κορανίου Ιρφάν Μολλά έλαβαν από κοινού μέρος στα σεμινάρια του Προγράμματος Διά Βίου Εκπαίδευσης θεολόγων και ιεροδιδασκάλων της Θράκης.


Ο θεολόγος Γιώργος Σαπουντζής και ο ιεροδιδάσκαλος του Κορανίου Ιρφάν Μολλά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το πρόγραμμα εξελίχθηκε σε τρεις φάσεις από την άνοιξη του 2014 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015 σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Διδυμότειχο.

«Παρατηρούμε στάσεις και συμπεριφορές που φανερώνουν προκαταλήψεις, φοβίες, ή τουλάχιστον μια έντονη επιφυλακτικότητα για τον διαφορετικό, τον “άλλο”», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Σαπουντζής, προβαίνοντας σε μια πρώτη αποτίμηση των συμπερασμάτων των κοινών σεμιναρίων με τη συμμετοχή θεολόγων και ιεροδιδασκάλων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο Σουφλί.

«Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες διδακτικές συναντήσεις χριστιανών και μουσουλμάνων μαθητών στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών» αναφέρει ο θεολόγος του Γυμνασίου Σουφλίου.

Σε αυτό, προσθέτει, «καταλυτικό ρόλο έπαιξε το πρόγραμμα του ΑΠΘ και η παρουσία για πρώτη φορά στο σχολείο μουσουλμάνου ιεροδιδασκάλου. Έτσι ανοίχθηκε ο δρόμος για πρώτη φορά για τη διδασκαλία του Ισλάμ στα δημόσια σχολεία. Σε τέτοιο περιβάλλον δεν είχαμε ξανά την χαρά να ζήσουμε αυτή την συνύπαρξη».

Από την πλευρά του, ο ιεροδιδάσκαλος Ιρφάν Μολλά, απόφοιτος της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης που παλαιότερα αποτελούσε το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα αποφοίτησης μουσουλμάνων δασκάλων για το τουρκόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων της Θράκης, επισημαίνει ότι ο κύκλος της καχυποψίας έσπασε πρώτα από τους μουσουλμάνους μαθητές και τους γονείς τους. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι δέχθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους (58 από τους 59 μαθητές) να παρακολουθήσουν τα παιδιά για πρώτη φορά το μάθημα της διδασκαλίας του Ισλάμ σε δημόσιο σχολείο.

«Μαζί με τα παιδιά μαθαίνουν και οι γονείς. Μέχρι τώρα δεν ξέραμε ουσιαστικά ο ένας το περιεχόμενό των γιορτών του άλλου, τώρα αυτό αλλάζει», λέει ο Ιρφάν Μολλά.


Ο Μάριος Κουκουναράς-Λιάγκης, λέκτορας του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο λέκτορας του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του ΕΚΠΑ, Μάριος Κουκουναράς-Λιάγκης που συμμετείχε στην κατάρτιση των θεολόγων και των ιεροδιδασκάλων σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, παιδαγωγικής και διδακτικής, εκτιμά ότι «μέσα από τα σεμινάρια επιβεβαιώθηκε ότι δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να υπάρχουν εθνικά αναλυτικά προγράμματα, όπως αυτό της θρησκευτικής εκπαίδευσης, και άλλων μαθημάτων, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του μαθητή και των κοινοτήτων, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει ένα εθνικό πλαίσιο το οποίο θα σου αφήνει πολλά περιθώρια να σχεδιάζεις το δικό σου τοπικό πρόγραμμα και νομίζω είναι αυτό που πρέπει να δούμε πάρα πολύ σοβαρά στη Θράκη».

«Ουσιαστικά να δημιουργήσουμε ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα θρησκευτικής εκπαίδευσης, ειδικά για τη Θράκη, με βάση το εθνικό πρόγραμμα σπουδών, στο οποίο με σεβασμό στην παράδοση του τόπου και στις θρησκευτικές ταυτότητες οι μαθητές να μαθαίνουν τον εαυτό τους και τον άλλον», κατέληξε ο Μάριος Κουκουναράς-Λιάγκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου 
(φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Belharra: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά της 4ης φρεγάτας

17/09/2025 - 10:54μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΕΘΑ: Τη διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας αποφάσισε αιφνιδιαστικά το Επιτελείο

17/09/2025 - 10:35πμ
Το Piri Reis (Πίρι Ρέις) αποπλέει από το λιμάνι των Βουρλών στη Σμύρνη (φωτ. αρχείου: EPA/ MEHMET OZDOGRU/ ANATOLIAN AGENCY TURKEY OUT)
ΑΜΥΝΑ

Αντι-NAVTEX από την Ελλάδα στη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο

15/09/2025 - 1:05πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΑΜΥΝΑ

ΕΛΚΑΚ: Προκήρυξη για την ανάπτυξη δορυφόρου εξ ολοκλήρου κατασκευασμένου στην Ελλάδα

2/08/2025 - 7:15μμ
Tελετή ένταξης του συστήματος μη επανδρωμένων αεροχημάτων V-BAT παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην έδρα της ΑΣΔΕΝ, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΑΜΥΝΑ

Στο μηχανισμό SAFE η Ελλάδα – Διεκδικούμε δάνεια 1,2 δισ. για την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία

28/07/2025 - 12:09μμ
Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια της Β' φάσης της μεταρρύθμισης «ΑΤΖΕΝΤΑ 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις, Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΑΜΥΝΑ

Μόνο στο Στρατό Ξηράς θα υπηρετούν πλέον οι στρατεύσιμοι – Ποιες αλλαγές ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας

24/07/2025 - 2:00μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΑΜΥΝΑ

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία – Την Πέμπτη οδηγούνται στον εισαγγελέα

9/07/2025 - 10:10μμ
Η φρεγάτα «Ύδρα» (φωτ.: Χ / EUNAVFOR ASPIDES)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Ο «κύβος ερρίφθη» για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ – Σύσκεψη εν πλω στο Αιγαίο υπό τον Νίκο Δένδια

3/07/2025 - 12:46μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΣ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΣ: Ματιές στη θερινή εκπαίδευση σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

23/06/2025 - 2:42μμ
Η αεροπορική βάση της Σούδας (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Κ. Μητσοτάκης: Διέψευσε δημοσιεύματα για μεταφορά οπλικών συστημάτων στη Σούδα

19/06/2025 - 11:29πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πόντιος παλαιστής Γιώργος Κουγιουμτσίδης, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κροατίας 2025 (φωτ.: Eurokinissi Sports/ Eurokinissi)

Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Όνειρό μου ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες

1 ώρα πριν
Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου 
(φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Belharra: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά της 4ης φρεγάτας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Champions League: Άσφαιρος με την Πάφο ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση προθεσμίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων

3 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης

Το «Θέατρο Πόντου» αποχαιρετά το καλοκαίρι με μουσικές και χορούς της πατρίδας

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign