«Βαθύ κράτος» της Τουρκίας που συνιστούσε εμπόδιο για τα σχέδια αναδιαμόρφωσης της Μέσης Ανατολής, θεώρησε τον τουρκικό στρατό η κυβέρνηση Μπους, κατά τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος εμφανίστηκε χθες ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης στην υπόθεση «Εργκένεκον».
Ο πρώην επιτελάρχης υποστήριξε επίσης σε δηλώσεις του ότι η τότε αμερικανική κυβέρνηση, επεδίωξε την εφαρμογή στην Τουρκία του υποδείγματος του μετριοπαθούς Ισλάμ και της «πολιτικής επίλυσης» του προβλήματος της τρομοκρατίας στην Τουρκία.
Τόνισε, επίσης, ότι οι γκιουλενιστές χρησιμοποιήθηκαν για να φέρουν εις πέρας τη συνομωσία εναντίον του στρατού και ότι η κυβέρνηση (Ερντογάν) δεν έκανε καμία ενέργεια για να το αποτρέψει. Από την άλλη, ο ίδιος εκτιμά ότι βρέθηκε στο στόχαστρο των γκιουλενιστών εξαιτίας των δηλώσεων εναντίον τους.
Ο Μπασμπούγ ανέφερε επίσης ότι από δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ στήριξαν το κίνημα Γκιουλέν.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποκάλυψε ότι έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου για τη σύλληψη 102 μελών του στρατού το 2010, είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Γκιουλ, στον οποίο διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει στους αξιωματικούς να εφαρμόζουν τη διαταγή.
Διέταξε τότε τους στρατιώτες να μην αφήσουν την αστυνομία να εισέλθει και ότι αν χρειαστεί να πολεμήσουν κατά των αστυνομικών. Για την υπόθεση «Βαριοπούλα» είπε πως η ιστορία θα χαρακτηρίσει τη δίκη αυτή «ως την πιο μεγάλη προδοσία στο στρατό της χώρας», ενώ την «Εργένεκον» χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη συνομωσία εναντίον του στρατού και προδοσία άνευ προηγουμένου».