Ανατροπή όλων των δεδομένων για τους ιδιοκτήτες των ΙΧ, καθώς έρχονται σαρωτικές αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας. Στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η φορολογητέα αξία του αυτοκινήτου θα προκύπτει από τη λιανική τιμή πώλησης και όχι από τον κυβισμό. Έτσι θα καθορίζονται, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, και τα τέλη ταξινόμησης και το τεκμήριο διαβίωσης.
Σύμφωνα με το Έθνος, οι επιβαρύνσεις δεν θα υπολογίζονται ούτε με βάση τους ρύπους. Αυτομάτως στους «χαμένους» των αλλαγών βρίσκονται όσοι αγόρασαν αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής κυκλοφορίας, μεν, αλλά είναι μεγάλου κυβισμού ή αξίας. Έτσι, ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου 1.600 κυβικών με αξία 15.000 ευρώ θα πληρώσει πολύ λιγότερα τέλη από έναν ιδιοκτήτη αυτοκινήτου 1.600 κυβικών, ανεξαρτήτως ρύπων, με εμπορική αξία 25.000 ευρώ.
Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μέσα στο 2016. Σε πρώτη φάση θα αφορούν τα ΙΧ που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 και μετά (καινούρια ή μεταχειρισμένα).
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι τι θα συμβεί με τα παλιά αυτοκίνητα και πώς θα υπολογίζονται σε αυτά τα τέλη. Μια σκέψη είναι να υπολογίζονται με βάση την αξία που προκύπτει από την ασφάλειά τους. Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες είναι στην κατηγορία των «κερδισμένων», καθώς, για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο δεκαετίας μπορεί να χάσει ακόμα και το 70% της αξίας του – αυτή είναι και η αξία που ασφαλίζει μια ασφαλιστική εταιρεία.
Με τον ίδιο τρόπο στα εισαγόμενα αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα) θα υπολογίζεται και το τέλος ταξινόμησης, καθώς και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Η φορολόγηση θα προκύπτει από την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου, όπως αυτή θα δηλώνεται από τον εισαγωγέα στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου.
Εκτός από την αλλαγή στον υπολογισμό των τελών με βάση την εμπορική αξία, έρχονται και δύο επιπλέον κριτήρια.
Το ένα κριτήριο που εισάγεται είναι ο συνολικός αριθμός ΙΧ ανά νοικοκυριό. Για παράδειγμα, τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες που έχουν τρίτο ή και τέταρτο ΙΧ θα επιβαρυνθούν κατά πολύ. Παράλληλα, σχεδιάζεται και ο υπολογισμός του φόρου με βάση το άθροισμα των κυβικών ανά νοικοκυριό.
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση για όσους έχουν αυτοκίνητο μεγάλης αξίας. Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν είτε παλιό είτε φθηνό όχημα, η μείωση δεν προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλη καθώς οι φόροι αυξάνονται και τα έσοδα που υπολογίζει το κράτος εκτινάσσονται από το 1 δισ. που είναι για φέτος στα 1,6 δισ. το 2016.