pontosnews.gr
Τρίτη, 29/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Πύρρειος Νίκη» ή «Αγαθή Τύχη»;

26/09/2015 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για πύρρειο νίκη του Τσίπρα μίλησε ο πάλαι ποτέ σύντροφός του, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δεν υπάρχει χειρότερη εμπειρία στη ζωή ενός ανθρώπου από το να διατελέσει στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς και να περιπέσει σε δυσμένεια. Τότε γίνεται ο χειρότερος εχθρός του λαού και κοσμείται με επίθετα εκπληκτικά σε ευρηματικότητα αλλά με τη μόνιμη επωδό της προδοσίας. Προδότες οι μεν, προδότες οι δε – φτάνει μια διαφωνία.

Η κρίση, αλλά και η άνοδος σεκτών της παραδοσιακής Αριστεράς, αποδόμησαν περαιτέρω το ήδη αποδομημένο ηθικοπολιτικό κλίμα της χώρας.

Η Κίρκη της εξουσίας και του χρήματος δελέασε ανθρώπους που ανάλωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της Αριστεράς και μιλούσαν με περισσή ευκολία για ηθική, αξιοπρέπεια, περηφάνεια, εμμονή σε αρχές κτλ. Με την ίδια ευκολία απέδιδαν χαρακτηρισμούς σε πολιτικούς αντιπάλους τους, όπως γερμανοτσολιάδες, αναξιοπρεπείς και άλλα πολλά.

Το δικαστήριο της ιστορίας τούς εγκάλεσε πολύ γρήγορα στο εδώλιο της συνείδησής τους. Για τη δόξα και το χρήμα είδαν το φως το αληθινόν από τότε που αντιλήφθηκαν τη γοητεία των κοινοβουλευτικών εδράνων. Δεν έχουν καμιά σχέση με τους αριστερούς που γενναία αντιμετώπιζαν το εκτελεστικό απόσπασμα. Σήμερα προέχει το συμφέρον, έστω και αν χρειαστεί να καπηλευτούν ιερούς αγώνες. Αυτά τους φαίνονται λεπτομέρειες.

Το ποιος είναι προδότης στο χώρο της Αριστεράς είναι ένα ζήτημα που ας το λύσουν μόνοι τους. Το αντικείμενο της προδοσίας διερευνάται, και δεν είναι σαφές προς τα πού. Αλλά εκεί που έχει δίκαιο ο κ. Λαφαζάνης, και ενδιαφέρει όλους μας, είναι ο χαρακτηρισμός της νίκης του κ. Τσίπρα ως πύρρειας.

Ο Πύρρος ήταν ένας μεγάλος στρατηγικός νους, από τους μεγαλύτερους στην παγκόσμια ιστορία. Βασιλιάς των Μολοσσών, ελληνικού φύλου της Ηπείρου, εκστράτευσε στην Ιταλία, όπου σε μια μάχη στο Άσκλον το 279 π.Χ. αναδείχθηκε νικητής αλλά έχασε πολλούς άνδρες και τους καλύτερους αξιωματικούς του. Όταν τον πλησίασε ένας στρατιώτης για να τον συγχαρεί, του απάντησε αυτοσαρκαστικά: «Μια ακόμα νίκη επί των Ρωμαίων, και θα χαθούμε εντελώς».

Δεν ξέρω αν ο κ. Λαφαζάνης γνώριζε την ιστορική αυτή λεπτομέρεια όταν έκανε αναφορά στην «πύρρειο νίκη του Τσίπρα», αλλά η νίκη αυτή του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως είναι πράγματι πύρρειος. Η κεραμίδα στο κεφάλι του Πύρρου, προφανώς κατά τον κ. Λαφαζάνη θα είναι η λαϊκή οργή κατά του κ. Τσίπρα.

Το τραγικό είναι ότι η στιγμή αυτή είναι απολύτως προβλέψιμη. Και είναι τραγικό διότι ο κ. Τσίπρας συνέβαλε να βρεθούμε στην άκρη του γκρεμού, αλλά τώρα όλοι (μα όλοι) επιθυμούμε να πετύχει μήπως σωθεί η χώρα και μαζί με τη χώρα σωθούμε και εμείς.

Για πρώτη ίσως φορά, ελληνική κυβέρνηση έχει την ευχή όλων να πετύχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα κέρδισε όλα και όπως ήθελε.

Κατήγαγε μια συντριπτική νίκη επί των αντιπάλων του και είδε την επιθυμία του, να αποκτήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ικανή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για κυβερνητική συνεργασία, να εκπληρούται.

Ο μόνος αντίπαλός του Τσίπρα είναι τα προβλήματα και το κόμμα του. Ήδη, από την επομένη της ορκωμοσίας, τα… αδιάφθορα μέλη του ζήτησαν την κεφαλήν επί πίνακι ενός στελέχους των συνεργαζόμενων Ανεξάρτητων Ελλήνων τον οποίο κατηγόρησαν για ρατσιστικά σχόλια στο διαδίκτυο. Χειρότερος ρατσισμός από το να θεωρείς τους ιδεολογικούς ή πολιτικούς αντιπάλους σου προδότες, δεν υπάρχει. Αλλά εξαγνίζεσαι εύκολα όταν μπεις στην κολυμβήθρα της Αριστεράς.

Δημοσίως εγκάλεσαν τον πρωθυπουργό για την υπουργοποίηση του Δ. Καμμένου. Και ζήτησαν την αποπομπή του. Ο κ. Τσίπρας υπάκουσε. Η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση, η λεγόμενη και «ομάδα των 53», κατήγαγε την πρώτη της νίκη. Θα μπορούσε κάλλιστα, ενόσω διεξάγονταν οι διεργασίες για το σχηματισμό της κυβέρνησης, να εγείρουν τις ενστάσεις τους τις οποίες ο Τσίπρας θα λάμβανε υπόψη του. Προτίμησαν τη δημόσια αντιπαράθεση για να τονίσουν την παρουσία τους και να μετρήσουν τη δύναμή τους. Πράγματι, είναι υπαρκτή. Αλλά και η προεδρική φρουρά έχει το επιχείρημα της μοίρας των προδοτών. Για την αναγκαία ιδεολογική αναπαραγωγή στον ΣΥΡΙΖΑ, καλόν είναι να υπενθυμίζεται στα μέλη του –και κυρίως στις τάσεις του– το αβερώφειο «όποιος φεύγει από τη στρούγκα τον τρώει ο λύκος». Και η αδυναμία της Λαϊκής Ενότητας να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, επισείεται ως σύγχρονο παράδειγμα φυγής από τη στάνη και αποτελεί μια ακόμη επιτυχία του κ. Τσίπρα.

Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στον κολοφώνα της επιτυχίας του αλλά και στη μοναξιά των ευθυνών του. Δεν υπάρχει κανείς άλλος –πλην του κ. Καμμένου– με τον οποίο θα τις μοιραστεί.

Η μόνη ελπίδα του είναι η τύχη του.
Αν το άστρο της συνεχίσει να λάμπει,
ο κ. Τσίπρας θα σώσει, τουλάχιστον, τα προσχήματα.

Αν όχι, θα οδηγηθούμε όλοι μαζί σε μια παταγώδη αποτυχία. Η ταύτιση αυτή, της προσωπικής του επιτυχίας με τη μοίρα ενός λαού, ενέχει κάτι το τραγικό. Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, η μοίρα στάθηκε σκληρή για τον πολιτικό ηγέτη.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η υπόθεση της Volkswagen έχει άμεση σχέση με το ελληνικό πρόβλημα. Η πολιτική εκτίμηση είναι πως η αποκάλυψή της έχει να κάνει με τις αμερικανογερμανικές σχέσεις και την πορεία αυτονόμησης του Βερολίνου από την Ουάσινγκτον. Η ανάδειξη του σκανδάλου υπονομεύει τη γερμανική οικονομία, κυρίως τον κλάδο των εξαγωγών της, που συμβάλλει κατά 45% στο γερμανικό ΑΕΠ. Το μεγάλο πλεόνασμα της Γερμανίας προέρχεται από τις εξαγωγές της και είναι αυτό που της δίνει την ισχύ που διαθέτει. Και οι εξαγωγές αυτές γίνονται, κυρίως, σε χώρες εκτός Ευρώπης. Η Γερμανία, αφού αποστράγγισε τις χώρες της Ένωσης και αφού διαπίστωσε πως τα περιθώρια να συνεχίσει να κερδίζει από την εσωτερική αγορά έχουν στενέψει, στράφηκε στη διεθνή αγορά εκμεταλλευόμενη ότι ηγείται μιας Ένωσης 400 εκατ. ανθρώπων.

Το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς το Βερολίνο είναι σαφές: Δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης με ένα κόστος που θα πρέπει να καταβληθεί. Το κόστος αυτό ίσως να είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ίσως κάτι άλλο το οποίο –όχι μόνο στην ελληνική περίπτωση αλλά σε όλες τις χώρες που περνούν κρίση– θα το επιβαρυνθεί η Γερμανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να συναντήσει τον κ. Τσίπρα στην Ουάσινγκτον στην οποία μετέβη ο Έλληνας πρωθυπουργός. Πιθανόν να υπάρξει άτυπη συνάντηση και με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Γιατί να τα κάνουν όλα αυτά οι ΗΠΑ; Διότι έχουν ένα σαφές σχέδιο γεωπολιτικού και γεωοικονομικού επαναπροσδιορισμού στο οποίο, προφανώς, αποδίδουν κάποιο ρόλο και στην Ελλάδα. Βεβαίως, η οικονομία δεν είναι το μόνο θέμα που τους απασχολεί. Αλλά όλα θα τεθούν επί τάπητος. Ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί να μπορεί να τις εκμεταλλευτεί κανείς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τρέλα γενική [Διάβολος με αγγελικό πρόσωπο]. Γκόγια υ Λουθιέντες Φρανθίσκο [1864], οξυγραφία και ακουατίντα σε χαρτί (φωτ.: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος B’)

29/07/2025 - 10:10πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο κλοιός στενεύει

26/07/2025 - 9:38πμ
Ο Ιησούς εξορκίζει δαιμονισμένο Γερασηνό. Έργο του Spencer Alexander McDaniel, 2020 (πηγή: Katolophyromai / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Α’)

22/07/2025 - 9:23πμ
Τούρκοι διαδηλωτές κρατούν τη σημαία της χώρας τους (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοινοπολιτεία Μουσουλμάνων η Τουρκία;

20/07/2025 - 3:42μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και του Ισραήλ (πηγή: Canva)
ΓΝΩΜΕΣ

Άρχισε ο ψυχρός πόλεμος Ισραήλ-Τουρκίας

19/07/2025 - 9:10πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)
ΓΝΩΜΕΣ

Μετά τους Δρούζους, τι;

18/07/2025 - 4:49μμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί «καταθέτουν» οι Κούρδοι όπλα;

13/07/2025 - 3:40μμ
(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης» σε μία από τις εμφανίσεις του όπου παρουσιάζει το έθιμο του ποντιακού γάμου. Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο, την Κυριακή του Θωμά (φωτ.: facebook.com/ pontiakossyllogoszygoy)

2ο Αντάμωμα Απανταχού Ζυγοσιανών: Διήμερες εκδηλώσεις με ποντιακή και παραδοσιακή βραδιά

17 λεπτά πριν
Μάχη με το νερό και τη λάσπη στον θεσσαλικό κάμπο, μετά το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας «Daniel» (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

ΕΛΓΑ: 6,2 εκατ. ευρώ καταβάλλονται σε παραγωγούς για τα έτη 2023 και 2024

46 λεπτά πριν
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι κουβαλούν σακιά με αλεύρι τα οποία διανεμήθηκαν στο Ζικίμ, στη βόρεια Γάζα (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)

Γάζα: Ξεπερνούν τις 60.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιχειρήσεις – Οι περισσότεροι ήταν άμαχοι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Ομόφωνα ένοχος ο 40χρονος δράστης – Ισόβια κάθειρξη η ποινή του

2 ώρες πριν
Υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης ο Λεωνίδας Ιασονίδης πέθανε φτωχός και σε όλη του τη ζωή στην Ελλάδα υπήρξε πάντα ταπεινός

Λεωνίδας Ιασονίδης: Η προσευχή μου προς τον Πόντον – Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ…

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής)

Κορωπί: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο Κίτσι – Στη μάχη επίγεια και εναέρια μέσα – Μήνυμα από το 112

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign