pontosnews.gr
Σάββατο, 13/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα – Τουλάχιστον 717 οι νεκροί

24/09/2015 - 5:01μμ
Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα – Τουλάχιστον 717 οι νεκροί
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όσο περνούν οι ώρες, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών που ποδοπατήθηκαν στη Μέκκα κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Άιντ αλ Άντχα, μιας από τις πιο σημαντικές γιορτές στο μουσουλμανικό ημερολόγιο. Η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 717 νεκροί και 863 τραυματίες, χωρίς κανείς να αποκλείει ότι ο αριθμός δεν πρόκειται να αυξηθεί. Τουλάχιστον 4.000 διασώστες βρίσκονται στο σημείο.

Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Χάλεντ αλ-Φάλιχ, υποσχέθηκε τη διενέργεια ταχύτατης και διαφανούς έρευνας για την τραγωδία που όπως όλα δείχνουν προκλήθηκε όταν ένα «ανθρώπινο κύμα» που έφευγε από τη μία από τις στήλες συγκρούστηκε με ένα άλλο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, κοντά στο σημείο του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά.


(Φωτ.: EPA/Ahmed Yosri)

Δύο μόλις εβδομάδες μετά τον τεράστιο γερανό που έπεσε πάνω στο Μεγάλο Τέμενος στην Μέκκα και στοίχισε τη ζωή σε 111 ανθρώπους τραυματίζοντας 394, το ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα του χατζ φαίνεται να είναι το δεύτερο πιο αιματηρό ατύχημα μετά το ποδοπάτημα του 1990· τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 1.426 άνθρωποι.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο η μεσαία τάξη στον μουσουλμανικό κόσμο αυξάνεται, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που κάνουν το (υποχρεωτικό έστω και για μια φορά) προσκύνημα στη Μέκκα.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και Ιρανοί πολίτες. Για τη σημερινή τραγωδία η Δαμασκός επιρρίπτει ευθύνες στο Ριάντ κάνοντας λόγο για λάθη στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας. «Για λόγους που αγνοούμε, ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά», δήλωσε ο Σαΐντ Οχάντι, επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του προσκυνήματος. Απαντώντας ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες των υπευθύνων του χατζ, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί. 


Τουλάχιστον 2 εκατ. μουσουλμάνοι έφτασαν φέτος στη Μέκκα για το χατζ

Δημοσιογράφοι των New York Times γράφουν ότι η εκατόμβη νεκρών επαναφέρει τους φόβους για την αδυναμία του βασιλείου να παρέχει ασφάλεια και κατάλληλες υποδομές για ένα γεγονός που θεωρείται το μεγαλύτερο προσκύνημα στον κόσμο. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων που κάνουν το ταξίδι στη Μέκκα δεν είναι από τη Σαουδική Αραβία που σημαίνει ότι μπορούν να ασκήσουν ελάχιστη πίεση για την καλυτέρευση των συνθηκών.

«Επιπλέον, οι υπεύθυνοι αποποιούνται των ευθυνών τους επικαλούμενοι ότι όποιος πεθάνει κατά τη διάρκεια του χατζ πηγαίνει στον παράδεισο», σημειώνει ο καθηγητής Ανθρωπολογίας στο London School of Economics Μαντάουι αλ-Ρασίντ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Λεωφορεία: Στάση εργασίας την Τετάρτη

13/12/2025 - 10:09πμ
Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες σε νέα φάση αποφάσεων στη Νίκαια: Πανελλαδική σύσκεψη, πρόσκληση Μητσοτάκη

13/12/2025 - 8:34πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές τα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα

13/12/2025 - 8:10πμ
Ουκρανοί κρατούν πανό που αναγράφει «Χρησιμοποιείστε ρωσικά κεφάλαια: Ένας νόμιμος και σωστός τρόποος να υπερασπιστείτε την Ουκρανία» έξω από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν επ’ αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη

12/12/2025 - 11:31μμ
Υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κρατούν φωτογραφίες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου – Αντιμετωπίζει ποινή… 2.352 ετών

12/12/2025 - 8:48μμ
Το τουρκικής ιδιοκτησίας «CENK T» στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, στις φλόγες έπειτα από τη ρωσική επίθεση (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική επίθεση σε λιμάνι της Οδησσού: Ζημιές σε τρία τουρκικά πλοία

12/12/2025 - 8:12μμ
Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / Presidency of the Republic of Türkiye)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Πούτιν: Εκεχειρία σε ενέργεια και λιμάνια ως πρώτο βήμα στην Ουκρανία

12/12/2025 - 7:00μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα Σάββατο γεμάτο στιλ, λάμψη και festive glam – Το Madwalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ σε περιμένει να λάμψεις

12/12/2025 - 2:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη: Κύκλωμα αγροτικών επιδοτήσεων με αρχηγό αγροτοσυνδικαλιστή – 15 συλλήψεις

12/12/2025 - 2:15μμ
Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελέας για τη Χρυσή Αυγή: Γνήσιο τέκνο του ναζισμού με πλήρη ιεραρχία και κεντρικό σχεδιασμό

12/12/2025 - 1:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/elveroias)

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας και τα άτακτα Μωμο’έρια της θα ξεσηκώσουν την πόλη

2 λεπτά πριν

ΕΠΟΝΑ: Δώρο γενεθλίων στο Δημοτικό Σχολείο της Τενέδου θα προσφέρει η Ένωση

28 λεπτά πριν
Τμήμα του εξώφυλλου του βιβλίου «Υπερασπιστές της Δημοκρατίας» (πηγή: Εκδ. Ινφογνώμων)

«Υπερασπιστές της δημοκρατίας: Η ιστορία και το μέλλον της δημοκρατίας» – Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Σταύρου Καλεντερίδη

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Λεωφορεία: Στάση εργασίας την Τετάρτη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Olivier Hoslet)

Πολιτισμικός πόλεμος Ευρώπης-Αμερικής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pexels / Nataliya Vaitkevich)

Νέος νόμος για τα χρέη: Τι αλλάζει για οφειλέτες και επιχειρήσεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign