pontosnews.gr
Τρίτη, 29/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ισλαμικό Κράτος: Η τρομοκρατική οργάνωση που άλλαξε τον κόσμο

21/09/2015 - 10:31πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για τους ακραίους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) δεν πρέπει να υπάρχουν κυρίαρχα κράτη κατά το Δυτικό πρότυπο, καθώς κυρίαρχος είναι μόνο ο θεός.

Εφορμώντας από αυτό το ακραίο ιδεολόγημα, οι φονταμενταλιστές του ΙΚ θεωρούν ότι είναι εντεταλμένοι να διεξάγουν ιερό πόλεμο (τζιχάντ) για να καταστρέψουν τις διεφθαρμένες δομές του συριακού καθεστώτος, αλλά και του σιιτικού Ιράκ. Και σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει, αφού ο Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία ελέγχει μόνο το 1/5 της χώρας, ενώ το Ιράκ έχει απωλέσει τον έλεγχο μεγάλου ποσοστού εδάφους όπου εκτείνεται το Ισλαμικό Χαλιφάτο των τζιχαντιστών. Η δράση του ΙΚ έχει αναγκάσει τις Μεγάλες Δυνάμεις να στρέψουν εκεί την προσοχή τους και να ιεραρχήσουν την τρομοκρατική οργάνωση ως την πιο μεγάλη απειλή για τη Δύση.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι πλέον η συντριβή του ΙΚ και όχι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Ωστόσο, οι αεροπορικές επιδρομές τού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες συνασπισμού έχουν επιφέρει μειωμένα κέρδη, καθώς οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να ελέγχουν μεγάλες πόλεις στο Ιράκ όπως η Μοσούλη και το Ραμαντί. Στη δε Συρία –όπου η συμμαχία δεν διενήργησε τόσο πολλές επιδρομές όπως στο Ιράκ– δεν έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος.

Από μια στρατηγική-επιχειρησιακή οπτική γωνία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι επιδρομές εξανάγκασαν τον εχθρό να απωλέσει μικρές περιοχές οι οποίες δεν εμφανίζουν εδαφική συνέχεια, και συνεπώς δεν υπονομεύουν την οργάνωση και τη συνοχή του. Αμφιβάλλουμε κατά πόσο ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων του για ολική εξουδετέρωση του ΙΚ θα επιτευχθεί στο κοντινό μέλλον.

Οι τζιχαντιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλο ποσοστό εδάφους σε Ιράκ και Συρία, ακρωτηριάζοντας πλέον την κυριαρχία των κρατών αυτών. Η επεκτατική ατζέντα τους δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα κράτη, αφού επιδιώκουν την ανατροπή της μοναρχίας στη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, αρκετά σαλαφιστικά κινήματα έχουν δηλώσει υποταγή στο ΙΚ, διευρύνοντας έτσι την παρουσία των τρομοκρατών στη χερσόνησο του Σινά, στην Υεμένη, σε περιοχές στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν και στη βόρεια Αφρική (Λιβύη).

Όσον αφορά τη Συρία και το Ιράκ, πρόκειται για κράτη με τεχνητά σύνορα που είχαν χαραχθεί αυθαίρετα από τους Αγγλογάλλους κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου (Συμφωνία Σάικς-Πικό), με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων γεωπολιτικών επιδιώξεων αγνοώντας τη βούληση των τοπικών Αρχών και τη διεθνώς παραδεδεγμένη αρχή της πλειοψηφίας. Ποιος να το φανταζόταν άραγε πως έναν αιώνα αργότερα τα τεχνητά αυτά κράτη θα υπόκεινταν σε έναν νέο εδαφικό ακρωτηριασμό από έναν μη κρατικό δρώντα –με κρατικά όμως χαρακτηριστικά– ο οποίος με τη δράση του επαναφέρει στο προσκήνιο μνησικακίες και εθνοτικά μίση δεκαετιών;

Αν η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τον τρόπο που οι ΗΠΑ βλέπουν την τρομοκρατία, η εμφάνιση του ΙΚ στη Μέση Ανατολή άλλαξε τον τρόπο που σύσσωμη η ανθρωπότητα βλέπει με ανασφάλεια την τρομοκρατία να βρίσκεται δίπλα της.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τρέλα γενική [Διάβολος με αγγελικό πρόσωπο]. Γκόγια υ Λουθιέντες Φρανθίσκο [1864], οξυγραφία και ακουατίντα σε χαρτί (φωτ.: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος B’)

29/07/2025 - 10:10πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο κλοιός στενεύει

26/07/2025 - 9:38πμ
Ο Ιησούς εξορκίζει δαιμονισμένο Γερασηνό. Έργο του Spencer Alexander McDaniel, 2020 (πηγή: Katolophyromai / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Α’)

22/07/2025 - 9:23πμ
Τούρκοι διαδηλωτές κρατούν τη σημαία της χώρας τους (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοινοπολιτεία Μουσουλμάνων η Τουρκία;

20/07/2025 - 3:42μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και του Ισραήλ (πηγή: Canva)
ΓΝΩΜΕΣ

Άρχισε ο ψυχρός πόλεμος Ισραήλ-Τουρκίας

19/07/2025 - 9:10πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)
ΓΝΩΜΕΣ

Μετά τους Δρούζους, τι;

18/07/2025 - 4:49μμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί «καταθέτουν» οι Κούρδοι όπλα;

13/07/2025 - 3:40μμ
(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης» σε μία από τις εμφανίσεις του όπου παρουσιάζει το έθιμο του ποντιακού γάμου. Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο, την Κυριακή του Θωμά (φωτ.: facebook.com/ pontiakossyllogoszygoy)

2ο Αντάμωμα Απανταχού Ζυγοσιανών: Διήμερες εκδηλώσεις με ποντιακή και παραδοσιακή βραδιά

20 λεπτά πριν
Μάχη με το νερό και τη λάσπη στον θεσσαλικό κάμπο, μετά το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας «Daniel» (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

ΕΛΓΑ: 6,2 εκατ. ευρώ καταβάλλονται σε παραγωγούς για τα έτη 2023 και 2024

49 λεπτά πριν
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι κουβαλούν σακιά με αλεύρι τα οποία διανεμήθηκαν στο Ζικίμ, στη βόρεια Γάζα (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)

Γάζα: Ξεπερνούν τις 60.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιχειρήσεις – Οι περισσότεροι ήταν άμαχοι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Ομόφωνα ένοχος ο 40χρονος δράστης – Ισόβια κάθειρξη η ποινή του

2 ώρες πριν
Υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης ο Λεωνίδας Ιασονίδης πέθανε φτωχός και σε όλη του τη ζωή στην Ελλάδα υπήρξε πάντα ταπεινός

Λεωνίδας Ιασονίδης: Η προσευχή μου προς τον Πόντον – Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ…

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής)

Κορωπί: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο Κίτσι – Στη μάχη επίγεια και εναέρια μέσα – Μήνυμα από το 112

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign