pontosnews.gr
Σάββατο, 10/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σοφία Ιβανίδης: Μια Αρμένισσα με ελληνικές ρίζες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

5/09/2015 - 6:56μμ
Σοφία Ιβανίδης: Μια Αρμένισσα με ελληνικές ρίζες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σοφία Ιβανίδης. Ακριβώς έτσι μου ανέφερε το όνομά της η παρουσιάστρια της Κρατικής Τηλεόρασης του Ναγκόρνο Καραμπάχ (ή Αρτσάχ στα αρμενικά) στην πρώτη συνάντησή μας στην Αθήνα. Η ασυνήθιστη ανδρική κατάληξη στο όνομά της περισσότερο αγγλόφερνε παρά θύμιζε τις προφορές του Καυκάσου. Όπως και να είναι, το ασυνήθιστο έλκει και βοηθά τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τηλεοπτικές εκπομπές…

Η Σοφία Ιβανίδης λοιπόν συνόδευσε την αποστολή παιδιών της Αρμενίας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ για να παρουσιάσει στην εκπομπή της ένα αφιέρωμα σε αυτήν την επίσκεψη που έφερε τα παιδιά στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα στο Πειραιά αλλά και στη Σύρο.

Είκοσι χρόνια κάνουν αυτό το ταξίδι αρμενόπαιδα από το Αρτσάχ.

Με τη Σοφία βρεθήκαμε την πρώτη μέρα της πρώτης επίσκεψής της στην Ελλάδα. Ευχάριστος χαρακτήρας, μας μίλησε με θέρμη για τις ελληνικές της ρίζες, την εθνική της συνείδηση και το ελληνικό ποντιακό χωριό Μεχμανά του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Γεννήθηκα στην πόλη Γκιουμρί, στην Αρμενία. Εκεί σπούδασε, παντρεύτηκε και έζησε κάποια χρόνια ο πατέρας μου Κωνσταντίνος Ιβανίδης. Είχε γεννηθεί σε μικτή ελληνοαρμενική οικογένεια. Από την άλλη, “καθαρός” Έλληνας στην οικογένειά μας είναι ο παππούς Κόλιας (Νίκος).

»Ο παππούς ζει στο ιστορικό ελληνικό χωριό Μεχμανά. Είναι 91 χρόνων. Στα 80 του επιχείρησε να φύγει στην Ελλάδα. Έζησε για λίγο στη Θεσσαλονίκη, όμως δεν άντεξε τη νοσταλγία και γύρισε πίσω. “Πάντα σκεφτόμουν το χωριό και ήθελα να γυρίσω”, λέει. Μόνο στο Μεχμανά νιώθει καλά και όλο μας επαναλαμβάνει να μην ξεχάσουμε να τον επισκεφτούμε στα 100ά γενέθλιά του!».

Το χωριό δεν είναι σήμερα όπως παλιά. «Το 1993 οι περισσότεροι Πόντιοι του χωριού έφυγαν για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα», λέει η Σοφία. «Σήμερα κατοικούν αρμενικές και μικτές ελληνοαρμενικές οικογένειες.»

Σε ό,τι την αφορά… «Γνωρίζω και είμαι περήφανη για τις ελληνικές μου ρίζες, όμως νιώθω Αρμένισσα. Ακόμα και τώρα που πάτησα την ελληνική γη, καταλαβαίνω πως σκέπτομαι, ονειρεύομαι και ζω σαν Αρμένισσα του Καραμπάχ.»

Τι σημαίνει να ονειρεύεσαι σαν τους Αρμένιους του Καραμπάχ και ποιοι είναι οι Αρμένιοι του Καραμπάχ;

«Οι κάτοικοι του Καραμπάχ έχουν ένα όνειρο: να ζουν ελεύθεροι. Οι Αρμένιοι αυτής της περιοχής κατάφεραν να κατακτήσουν την ελευθερία και είναι έτοιμοι να την υπερασπιστούν. Πριν μετακομίσουμε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, άκουγα συχνά για τους σοφούς, ανοιχτόκαρδους και ντόμπρους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν την περιοχή.

»Μένω στην πρωτεύουσα, την πόλη Στεπανακέρτ. Εργάζομαι στην Κρατική Τηλεόραση του Αρτσάχ. Ασχολούμαι με την επιμέλεια και την παρουσίαση των εκπομπών στην αρμενική γλώσσα. Με την ελληνική πλευρά της καταγωγής μας έχει περισσότερη σχέση ο πατέρας μου. Είναι πρόεδρος του Κέντρου Ελληνοαρμενικής Φιλίας».

Στην κουβέντα μας, ως Πόντιο και ιστορικό με ενδιέφερε να μάθω εάν σε όλη τη ιστορική διαδρομή της οικογένειας «Ιβανίδης» είχαν διατηρηθεί  αναφορές από το ελληνικό παρελθόν. Δεν μπορούσε να χαθεί ο πλούτος του ελληνικού πολιτισμού χωρίς να αφήσει βαθιά ίχνη.

«Έμαθα τις βασικές ελληνικές λέξεις από τον παππού μου και θυμάμαι πως παιδί ακόμα έτρωγα και φαγητά από την παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα»,  μας λέει η Σοφία. «Μου αρέσουν οι ελιές και τα ψάρια. Και το ένα και το άλλο δεν συνηθίζονται  στην Αρμενία. Αυτό σημαίνει πως η συνήθεια αυτή είναι ριζωμένη γονιδιακά μέσα μου. Και ακόμα ένα πράγμα…  

»Θυμάμαι πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο παππούς έβαζε έναν κουβά με νερό έξω από το σπίτι και μετά τα μεσάνυχτα μας έστελνε να φέρουμε το “νέο” νερό στο σπίτι!».

Η Σοφία σταματά τη διήγησή της για να σιγουρευτεί ότι το έθιμο είναι ελληνικό, και χαίρεται όταν μαθαίνει ότι το νερό που έφερνε στο σπίτι του παππού, στα ποντιακά λέγεται «καλαντόνερον»!

Με τη Σοφία Ιβανίδης βρεθήκαμε για δεύτερη φορά μετά την επιστροφή της αρμενικής αποστολής από τη Σύρο. Οι κινήσεις της ήταν πια πιο σίγουρες και ήταν εμφανής η εξοικείωση στο ελληνικό περιβάλλον. Δεν ξέρω αν δυνάμωσε η ελληνική της συνείδηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αρμένισσα με τις ελληνικές ρίζες θα μεταφέρει στον Καύκασο την αλήθεια για τους Αρμένιους της διασποράς, για την ελληνική φιλοξενία και τη χώρα μητέρα-πατρίδα του ηλικιωμένου παππού της, φύλακα της ελληνικής παράδοσης στα ψηλά βουνά της Υπερκαυκασίας. 

Κείμενο-φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνίδες πολιτικές πρόσφυγες σε χώρο εστίασης στην Τασκένδη, τη δεκαετία του 1950. Στο φόντο διακρίνονται σοβιετικά πολιτικά συνθήματα (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο Κώστα Πολίτη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη, εκεί όπου ο ελληνισμός έστησε δεύτερη πατρίδα

9/01/2026 - 4:04μμ
(Φωτ.: 7News)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Στάχτη» η ιστορική επιχείρηση του Έλληνα ομογενή Κον Πετράκου στην Αδελαΐδα

8/01/2026 - 10:59πμ
Οι «Ακρίτες του Πόντου» ακοίμητοι φρουροί και μιας... Πόρσε (φωτ.: facebook/Yitonia/709.este)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Οι Ακρίτες του Πόντου και των… Πόρσε – Το εντυπωσιακό project της ομάδας «yitonia»

7/01/2026 - 10:22πμ
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντοξενιτέας: 25” για το 2025

6/01/2026 - 8:40μμ
Εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Ρόουζμπαντ, κατά μήκος της ακτογραμμής της χερσονήσου Μόρνινγκτον (φωτ.: facebook/Glik Andriotis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ηλιόλουστα Θεοφάνια στη Βικτόρια

6/01/2026 - 7:40μμ
Ο 18χρονος Κώστας Κοψάφτης έπιασε τον σταυρό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (φωτ.:  facebook/Imagine Frankston)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο Φράγκστον της Μελβούρνης

6/01/2026 - 4:44μμ
(Φωτ.: Facebook/Παναγία Σουμελά Σίδνεϊ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κρητικοί και Πόντιοι μαζί στη μακρινή Αυστραλία – Γιορτή ενότητας και παράδοσης στο Σίδνεϊ

6/01/2026 - 11:08πμ
O Γιώργος Μίγλης με τη σύζυγό του, Χρυστάλλα και τα εγγόνια τους στο «Νέο Μπακάλικο» (φωτ.: facebook/New Bakaliko)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Πωλητήριο στο «Νέο Μπακάλικο» του Λονγκ Άιλαντ που έθρεψε γενιές ομογενών – «Η γιαγιά μου τα μαγείρευε όλα αυτά»

5/01/2026 - 6:46μμ
(Φωτ.: Συνεργάτης Eurokinissi)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σουηδία: Η ελληνική ομογένεια έκοψε βασιλόπιτα παρουσία του μητροπολίτη Κλεόπα

5/01/2026 - 2:41μμ
(Φωτ.: realestate.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ζαχ Χριστοδουλόπουλος: Ο Ελληνοαυστραλός ομογενής που απέκτησε ακίνητα αξίας 5 εκατ. δολαρίων, πριν καν κλείσει τα 30

4/01/2026 - 12:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Απαγορευτικά, ματαιώσεις και ταλαιπωρία σε βασικές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω ισχυρών ανέμων

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

FlyOver: Κατεδαφίζεται η γέφυρα Πανοράματος – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

30 λεπτά πριν
(Από το κόμικ του Γ.Μ. Κωνσταντινίδη)

Η μοναχή Μαγδαληνή και ο Ανέστης ο πορτάρτ’ς – Ένα ανέκδοτο στα ποντιακά, από τον Γ.Μ. Κωνσταντινίδη

58 λεπτά πριν
Το πορτρέτο του στρατηγού Γεωργίου Βλαστού φιλοτέχνησε ο Άγγλος Τζορτζ Ντόου, ο οποίος ήταν γνωστός για τη σειρά 329 πορτρέτων Ρώσων στρατηγών της εποχής των Ναπολεόντειων πολέμων. Λάδι σε καμβά. Ο πίνακας φυλάσσεται στη Στρατιωτική Πινακοθήκη του Χειμερινού Ανακτόρου στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: Wikipedia)

Γεώργιος Βλαστός: Ένα ορφανό από την Πόλη στην υπηρεσία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας

1 ώρα πριν
Πρόσφυγας περπατά μπροστά από πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ναΐμ Κάσεμ και του εκλιπόντος Χασάν Νασράλα στο συγκρότημα Ιμάμ Αλί, στο Χερμέλ της κοιλάδας Μπεκάα στην Υεμένη. 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Ιράν: Πόσο κινδυνεύει το καθεστώς;

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντων σοκολάτας Milka – Ποιοι δεν πρέπει να τα καταναλώσουν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign