pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με μια αγκαλιά αρμένικα τραγούδια παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Ελλάδα (φώτο-βίντεο)

21/08/2015 - 8:42μμ
Με μια αγκαλιά αρμένικα τραγούδια παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Ελλάδα (φώτο-βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 17 Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο από το 1995, έφτασε στην Ελλάδα μια ομάδα Αρμενοπαίδων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Για να τους συναντήσω επισκέφτηκα το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη της υποδοχής της αρμενικής αποστολής την πρώτη μέρα της παραμονής τους στην ελληνική γη.

Στο χώρο φιλοξενίας του ιδρύματος με βρήκε ο Έλληνας-Αρμένιος Χατσίκ Χατσατουριάν, θερμός συμπαραστάτης των συμπατριωτών του στον μακρινό Καύκασο.

Ως μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, ο Χατσίκ πριν από 20 χρόνια, σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο της Άνω Σύρου (πλέον Σύρου-Ερμουπόλεως) Γιώργο Πάπιτση επιχείρησε να δημιουργήσει μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην ακριτική δοκιμαζόμενη γη του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την προσφυγομάνα Ελλάδα. Από τη μεριά του Αρτσάχ, όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεργάστηκαν το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Παιδείας.

Οι πρόγονοι του Χατσίκ έζησαν τη φιλοξενία των Ελλήνων το 1922, όταν οι διωγμένοι Αρμένιοι μαζί με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα.


Χατσίκ Χατσατουριάν

Ξεκινώντας την εξιστόρηση ο Χατσίκ ανέφερε το γεγονός που εξηγούσε πολλά: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σύρος ασχολείται με τα ορφανά. Το 1922, 2.000 ορφανά Αρμενάκια, αγόρια και κορίτσια, πήγαν στην Ερμούπολη. Η αμερικανική εταιρεία Near East έκτισε εκεί το ορφανοτροφείο, το οποίο αποτελούνταν από τρία κτήρια. Τώρα εκεί είναι ένα στρατόπεδο.


Το ορφανοτροφείο της Near East

»Οι στρατιώτες βρήκαν κάποια αντικείμενα από τη ζωή των Αρμενίων στο χώρο του στρατοπέδου και δημιούργησαν ένα μικρό μουσείο. Μαζί με τον σύλλογο Ποντίων της Σύρου θα καταθέσουμε στεφάνι στο ηρώο του στρατοπέδου. Η πρόεδρος του συλλόγου εκεί είναι η Ουρανία Πανταζίδου».


Τα εκθέματα του μουσείου του ορφανοτροφείου της Near East

»Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα συνήθως μας φιλοξενεί σε πρώτη φάση. Για τα παιδιά οργανώνονται εκδρομές στην πόλη των Αθηνών, στην Ακρόπολη και αλλού. Στη Σύρο χώρο φιλοξενίας παραχωρεί στα παιδιά η Καθολική Εκκλησία. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στο παραθαλάσσιο χωριό Κίνι.

»Φέτος τα Παιδιά θα πάρουν μέρος στο “Διεθνές Φεστιβάλ Σύρου – Ερμούπολης”. Μία ημέρα θα είναι αφιερωμένη στα παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μετά την επιστροφή στην Αθήνα, στις 29 Αυγούστου, θα δοθεί μια συναυλία από τους νέους καλλιτέχνες της ομάδας στις Ιωνικές Γιορτές στη Νέα Σμύρνη. Εκτός από τους αρμενικούς χορούς, τα παιδιά θα χορέψουν και τέσσερις ελληνικούς».

Εκτός από τον Χατσίκ Χατσατουριάν, δίπλα στα παιδιά που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι και η βουλευτής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Λιουντμίλα Μπαρσεγκιάν. Η σιγουριά της και η αγάπη προς την πατρίδα δεν έδειχνε πως η ίδια προέρχεται από μια μικρή ορεινή χώρα με 150.000 κατοίκους.


Λουντμίλα Μπαρσεγιάν

Σε πρώτη φάση, πριν από δύο δεκαετίες, η μικρή περιοχή που βρισκόταν σε εμπόλεμη ζώνη έστελνε για διακοπές στη Ελλάδα ορφανά παιδιά, γιους και κόρες πολεμιστών που έπεσαν στις μάχες. Αργότερα, όπως είπε η Λουντμίλα, όταν σταμάτησαν οι ζωηρές εχθροπραξίες, στην Ελλάδα άρχισαν να έρχονται παιδιά από πολύτεκνες και φτωχές οικογένειες.

«Φέτος η ομάδα των παιδιών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελείται από ταλαντούχα αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών που θα παρουσιάσουν ένα παραδοσιακό αρμενικό μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα», είπε η κ. Μπαρσεγκιάν.

«Εμείς στον τόπο μας προσέχουμε πολύ τα παιδιά και τις οικογένειες. Τα παιδιά που ήρθαν φέτος στην Ελλάδα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια της όμορφης αυτής σχέσης ανάμεσα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Ελλάδα ανήκουν στο Κέντρο Παιδικής και Νεανικής Δημιουργικότητας της πόλης Στεπανακέρτ. Τους χορούς θα παρουσιάσει η ομάδα που έχει κατακτήσει πρώτες θέσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Τα αγόρια θα παίξουν παραδοσιακά αρμενικά μουσικά όργανα και θα τραγουδήσουν τραγούδια που αγαπούν και νοσταλγούν οι Αρμένιοι της Ελλάδας».


Οι νεαροί Αρμένιοι παίζουν και τραγουδούν για το pontos-news.gr

Τελειώνοντας τη συζήτηση η βουλευτής από το μακρινό Ναγκόρνο Καραμπάχ, Λουντμίλα Μπαρσεγκιάν, με λύπη ανέφερε πως ό,τι όμορφο γίνεται, όπως και τα 20 χρόνια της σχέσης της με το νησί της Σύρου και όλη την Ελλάδα, σκιάζεται από την Γενοκτονία που είχε συμβεί πριν από 100 χρόνια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Στις 24 Απριλίου ήταν η επέτειος της Γενοκτονίας. Αυτό το γεγονός έφερε στις μνήμες μας την τραγική ιστορία των Αρμενίων. Είναι σπουδαίο να υπάρχουν άνθρωποι και λαοί που δεν μας αφήνουν στη δύσκολη μοίρα μας».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Σύρο και την Αθήνα θα καλύψει η κρατική τηλεόραση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ήταν ευχάριστη έκπληξη ότι την ομάδα παιδιών στην επίσκεψή τους στην Ελλάδα συνοδεύει η Σοφία Ιβανίδη, δημοσιογράφος με ελληνικές ρίζες από το ποντιακό χωριό Μεχμανά του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

13/08/2026 - 7:09μμ
Μέλη ποντιακών σωματείων δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά 2026: Τρεις ημέρες μνήμης στο Βέρμιο

13/08/2026 - 3:44μμ
Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»
ΠΟΝΤΟΣ

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

13/08/2026 - 9:56πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

12/08/2026 - 11:04πμ
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

12/08/2026 - 10:14πμ
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

11/08/2026 - 2:48μμ
Η είσοδος του «Μελισσανιδείου Μέλαθρου», που βρίσκεται κοντά στο Ηγουμενείο της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Το 7ώροφο κτήριο αρχιτεκτονικά θυμίζει τη Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμώντας τις ρίζες, ευεργετώντας τον τόπο – Ένα έργο ζωής στο Βέρμιο

11/08/2026 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

32 λεπτά πριν
Μεγάλες καταστροφές από τη φωτιά στη Σίβηρη της Χαλκιδικής (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Φωτιά στη Χαλκιδική: Βελτιωμένη η εικόνα στη Σίβηρη – Σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης οι απεγκλωβισθέντες

60 λεπτά πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ίμβρος: Συγκίνηση στο συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.:  «Εθνικός Κήρυξ» / Δημήτρης Βοχαΐτης)

Χαμός στο Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων του Ντάνφορθ στο Τορόντο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά, νωρίτερα, στις Αχαρνές (φωτ.: exchange.glomex.com)

Φωτιά στις Αχαρνές: Άμεση η κατάσβεση κοντά στο στρατόπεδο Καποτά– Αποκατάσταση της κυκλοφορίας

3 ώρες πριν
Εικόνα από πρόσφατο ποντιακό γλέντι στα Κομνηνά (πηγή: facebook.com/ppskomninon?locale=el_GR)

Μεγάλο ποντιακό γλέντι στα Κομνηνά Εορδαίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV