Η εβριστέ (και ευριστόν / υβριστόν) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ζυμαρικά της ποντιακής κουζίνας. Οι γυναίκες τα παρασκευάζουν τους φθινοπωρινούς μήνες με φρέσκο αλεύρι νέας εσοδείας για να έχουν αποθέματα τους χειμερινούς μήνες και το υπόλοιπο του χρόνου, για την οικονομία του σπιτιού.
Ορισμένες φορές γειτόνισσες έκαναν μικρές ομάδες και παρασκεύαζαν μαζί τα ποντιακά αυτά μακαρόνια, που αποτελούσαν ένα από τα βασικά φαγητά για κάθε σπίτι.
Αυτή η διαδικασία που γινόταν τους φθινοπωρινούς μήνες στον Πόντο αλλά και στην Ελλάδα –μετά την Ανταλλαγή–, στο Καρς και το Αρνταχάν γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως τον Αύγουστο, αφού εκεί, στον Αντικαύκασο, ο χειμώνας ενσκήπτει από τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.
Τα μακαρόνια τύπου εβριστέ, αφού ζυμωθούν και κοπούν, απλώνονται στον ήλιο για να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, αφού στεγνώσουν, μπαίνουν στο φούρνο για να ψηθούν ελαφρώς, ώστε να αποθηκευτούν μετά για το χειμώνα και το υπόλοιπο του έτους.
Πολλές μητέρες στέλνουν στα παιδιά τους, που διατηρούν οικογένειες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, ποσότητες εβριστέ για να μην ξεχνούν τις γεύσεις της ιδιαίτερης πατρίδας.