Καθησυχαστικός εμφανίστηκε την Τετάρτη το βράδυ στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, διευκρινίζοντας πως το «όχι» της κυβέρνησης είναι «ναι» στο ευρώ και την Ευρώπη, ενώ αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί υπέρ της Ελλάδας.
Μιλώντας στο δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, ο υπουργός είπε το Eurogroup είναι μία εξελισσόμενη διαδικασία συζήτησης και συνεχούς διαπραγμάτευσης υπενθυμίζοντα πως και η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν μετά το δημοψήφισμα, γραμμή στην οποία τάχθηκαν και οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Αναφερόμενος στον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν σημείωσε ότι η Γαλλία κράτησε διαφορετική στάση ενώ τόνισε ότι και τα τρία τελευταία Eurogroup εξέτασαν το ζήτημα του δημοψηφίσματος.
Ερωτηθείς για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι, όντας μόλις 5-6 μήνες πολιτικός, τον εντυπωσιάζει η γενικότερη αναντιστοιχία λόγου ανάμεσα στις προσωπικές επικοινωνίες και τις συνεντεύξεις Τύπου!
«Kαταθέσαμε νέες προτάσεις πάνω στις δικές τους προτάσεις» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λέει «όχι» στο μεταρρυθμιστικό πακέτο επειδή δεν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο γενικότερης χρηματοδότησης και δεν είναι βιώσιμο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι σημαντικό να υπάρξει συζήτηση επί της βιωσιμότητας της λύσης. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υπογράφει μία συμφωνία η οποία προσποιείται ότι λύνει το πρόβλημα.
«Δεν είχαμε εντολή ούτε για μια μη βιώσιμη λύση, ούτε για ρήξη, γι’ αυτό πάμε σε δημοψήφισμα» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης και σημείωσε ότι πρόταση των θεσμών υπάρχει ακόμη στο τραπέζι. Επιπλέον τόνισε ότι το δημοψήφισμα έχει ενεργοποιήσει την Ευρώπη για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση και σημείωσε ότι δεν είναι άκαιρο. «Οι δανειστές είναι έτοιμοι για τη λύση» εκτίμησε και συμπλήρωσε ότι περιμένουν το μήνυμα από τον λαό.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν χρήματα στα ΑΤΜ και ότι οι τράπεζες έκλεισαν για να υπάρξει εκβιασμός υπέρ του «ναι», σε μία μη βιώσιμη λύση.
Συνεχίζοντας, παραδέχτηκε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε θετική συνεισφορά, καθώς απέρριψε την εισήγηση για «κούρεμα» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών.
«Η Ελλάδα είναι και θα είναι στο ευρώ», υπογράμμισε και εκτίμησε ότι αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας η αγορά θα ομαλοποιηθεί.
Επιπλέον, διαχώρισε το ελληνικό ζήτημα από αυτό της Κύπρου, τονίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές.
Αναφερόμενος στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης της Ελλάδας, τόνισε ότι είναι ενωμένη παρά τις όποιες διαφωνίες ενώ εκτίμησε ότι τη Δευτέρα το πρωί θα πρέπει να βρεθεί λύση.