Η Wall Street Journal σε σημερινό δημοσίευμά της παρουσιάζει μια ανάλυση για τα πέντε πιθανά σενάρια που μπορεί να ακολουθηθούν στην ελληνική περίπτωση.
Σύμφωνα με αυτά:
- Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη. Η συγκεκριμένη επιλογή, σύμφωνα με τη WSJ, θα έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες καθώς το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θα επανέλθει σε ομαλή πορεία μέσα από τη ρευστότητα που θα παρέχουν οι μηχανισμοί της ΕΚΤ.
- Η Ελλάδα διατηρεί το ευρώ, αλλά βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης. Ο Γιάκομπ Φουνκ Κίρκεγκαρντ, του Peterson Institute for International Economics της Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη επιλογή ως «επιλογή Μαυροβουνίου» και τονίζει πως το συγκεκριμένο σενάριο είναι η πιο πιθανή εκδοχή, σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από τη νομισματική ένωση. Η συγκεκριμένη επιλογή μετατρέπει την Ελλάδα σε μια ακόμη φτωχοποιημένη βαλκανική οικονομία, και παράλληλα οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά μεγάλες και για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης καθώς η Ελλάδα θα αδυνατεί να αναχρηματοδοτήσει τις ανάγκες της σε οποιοδήποτε νόμισμα και το «ντόμινο» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
- Νέο νόμισμα με ισοτιμία σε ευρώ. Στο συγκεκριμένο σενάριο η Ελλάδα ναι μεν δημιουργεί νέο νόμισμα, αλλά κλειδώνει την ισοτιμία του στο ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα τυπώσει νόμισμα (δραχμή) αναλογικά με το μέγεθος του αποθεματικού της χώρας (5,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση).
- Σενάριο διπλού νομίσματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ευρώ και δραχμή κυκλοφορούν παράλληλα στην αγορά. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει πολλά ιστορικά προηγούμενα. Ο ελληνικός λαός θα έχει στην κατοχή του ευρώ, τα οποία όμως δεν θα χρησιμοποιεί και δεν θα τα διαθέτει στην αγορά. Μοιραία το ευρωνόμισμα θα εξαφανιστεί και στην αγορά θα κυκλοφορεί μόνο δραχμή.
- Η νέα δραχμή. Η μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα είναι βέβαιο πως δεν είναι δυνατό να γίνει άμεσα, ειδικά στην περίπτωση μιας χώρας-μέλους. Αρχικά λοιπόν είναι βέβαιο πως θα ακολουθηθεί ένα από τα παραπάνω σενάρια. Πρακτικά η έκδοση και κυκλοφορία νέου νομίσματος θα έχει βραχυπρόθεσμα μεγάλες συνέπειες για τη χώρα. Τα τραπεζικά ιδρύματα, ειδικά για το πρώτο διάστημα, θα έχουν σημαντικά ζητήματα ρευστότητας ενώ οι τιμές σε βασικά προϊόντα θα βρίσκονται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Το νέο νόμισμα θα υποστεί άμεσα υποτίμηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για ρευστότητα, και αυτό θα οδηγήσει σε καλπασμό του πληθωρισμού. Μακροπρόθεσμα βέβαια η λύση της δραχμής θα δώσει στην ελληνική οικονομία σημαντικό εξαγωγικό πλεονέκτημα.