Με σκοπό η ποντιακή διάλεκτος να ακουστεί σε δημόσιο χώρο, οι μαθητές ποντιακής διαλέκτου του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Αγρινίου ανέβηκαν στη σκηνή παρουσιάζοντας δύο θεατρικά έργα: το Σάια-Νέμο και τα νυφαδόπατ’ς και Το καφενείο τη γουλούτσονος. Οι μαθητές, με τις εξαιρετικές τους ερμηνείες και το πάθος τους για τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, κατάφεραν να μεταδώσουν στους θεατές την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα, καθώς και τον σπουδαίο ποντιακό πολιτισμό. Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος και τα παιδιά από το μικρό χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτριος Ψαθάς».
Η πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στο Αγρίνιο γέμισε ασφυκτικά, με τους θεατές να διψούν να μάθουν περισσότερα για έναν λαό που βίωσε τρομερές βιαιότητες αλλά κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια του μεταδίδοντας και μεταλαμπαδεύοντας τον πολιτισμό του στις νεότερες γενιές.
Τα παιδιά του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτριος Ψαθάς»
Εμπνευστής αλλά και ψυχή των θεατρικών παραστάσεων ήταν ο δάσκαλος ποντιακής διαλέκτου Χάρης Σανδαλίδης. «Σκοπός των δύο θεατρικών έργων είναι να ακουστεί η ποντιακή διάλεκτος σε δημόσιο χώρο. Όλοι σχεδόν οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν στα θεατρικά πονήματα. Έχουν δώσει και καταθέσει πάρα πολλά. Μεράκι, ψυχή, προσπάθεια στις πολυήμερες πρόβες…» τόνισε ο Χ. Σανδαλίδης στο λόγο του.
Η ομιλία του Χάρη Σανδαλίδη
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νικόλαος Γκρίζης, αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αγρινίου, ο οποίος τόνισε πως ήταν καθήκον του δήμου να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση του Αντώνη Παυλίδη, προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, για τη δημιουργία του τμήματος της ποντιακής διαλέκτου στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Αγρινίου.