Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκησε η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε με τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα αποδέχθηκε την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος (που λήγει στις 30 Ιουνίου), με σκοπό αυτό να βρίσκεται σε ισχύ για όσο θα συνεχίζεται η συζήτηση για λύση για το χρέος. Την Τετάρτη θα γίνει νέο κρίσιμο Eurogroup.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις δηλώσεις του είπε ότι «οι προτάσεις αν και με καθυστέρηση είναι ένα σημαντικό βήμα και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των θεσμών» ενώ συμπλήρωσε πως είναι πεπεισμένος ότι στο Eurogroup της Τετάρτης θα υπάρξουν αποτελέσματα: «Δεν είμαι σίγουρος ότι κάποιες από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία για τον απλούστατο λόγο ότι πλέον πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία. Όπως λένε και στο ποδόσφαιρο, δεν μπορούμε πια να πάμε στις καθυστερήσεις…». Επίσης είπε πως δεν έγινε συζήτηση για capital controls.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως «μετά τις ελληνικές προτάσεις πιστεύω ότι κάναμε ένα βήμα προς τα εμπρός» ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε: «Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Υπάρχει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις».
Όταν πήρε τον λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε: «Η ελληνική πρόταση αποτελεί πρόοδο. Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη. Απαιτείται όμως εντατική εργασία, ενόψει του Eurogroup της Τετάρτης».
Και συνέχισε: «Πρέπει η συμφωνία να γίνει πρώτα αποδεκτή από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν πάμε στα υπόλοιπα κοινοβούλια. Δεν μιλήσαμε για χρονικά σενάρια. Περιμένουμε τις θέσεις του Eurogroup για να πάρουμε τις όποιες αποφάσεις μας. Μέχρι αυτή την στιγμή το χρέος της Ελλάδας γνωρίζουμε ότι είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι είπε «δουλεύουμε πάνω στις ελληνικές προτάσεις» ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε: «Χρειάζεται να γίνει πολύ σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες».
Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε: ‘Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της και τις τελευταίες μέρες έγινε σημαντικό έργο. Η πρόταση έτυχε θετικής υποδοχής από τους θεσμούς. Η Γαλλία υποστηρίζει αυτό το βήμα».