pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όταν η Ευρώπη σείστηκε από τους ποντιακούς χορούς

16/06/2015 - 11:45πμ
Όταν η Ευρώπη σείστηκε από τους ποντιακούς χορούς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 34ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), αφιερωμένο στη μνήμη του Χρύσανθου Θεοδωρίδη, που συνδιοργανώθηκε με τους συλλόγους του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης στις 6 Ιουνίου στο Γκέπινγκεν της Γερμανίας, έχει λάβει πλέον τη θέση του στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας της ΟΣΕΠΕ. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας εξέδωσε ανακοίνωση-απολογισμό εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το φετινό φεστιβάλ.

Στο μεγαλύτερο πολιτιστικό αντάμωμα της Διασποράς βρέθηκαν για ακόμη μια χρονιά Πόντιοι και φίλοι από όλες τις γωνιές της Γερμανίας, γεμίζοντας ασφυκτικά το κλειστό αλλά και τους υπαίθριους χώρους της EWS-Arena.

Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετείχαν 40 Σύλλογοι με δεκάδες μουσικούς και 1.400 χορευτές, παρουσιάζοντας χορούς από όλη την επικράτεια του Πόντου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ηλίας Μαυρίδης, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ο προϊστάμενος της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Γερμανίας αρχιμανδρίτης Σωσίπατρος Σαββίδης, ο δήμαρχος της πόλης του Γκέπινγκεν Γκούιντο Τιλ, ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γεώργιος Παρχαρίδης, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος της ΟΠΣΑ Παναγιώτης Στεφανίδης, ο εκπρόσωπος του Ιβάν Σαββίδη Αναστάσιος Οσιπίδης, ο εκπρόσωπος των συλλόγων του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης Ελευθέριος Εκουτσίδης, ο γ.γ. της ΔΙΣΥΠΕ και βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, και ο συντονιστής νεολαίας της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Σαββίδης.  

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε ο Τάκης Βαμβακίδης απαγγέλλοντας ποίημα του Κ. Διαμαντίδη για το αηδόνι του Πόντου, Χρύσανθο Θεοδωρίδη. Στο μουσικοθεατρικό δρώμενο συμμετείχαν επίσης ο Θεόδωρος Ελευθερίου (Βεροιώτης), η Φανή Αδαμίδου και ο Γιώργος Δημαρίδης, ενώ την επιμέλεια της παρουσίασης των χορευτικών είχαν ο Αχιλλέας Βασιλειάδης και ο Λάζος Τερζάς.

Η αυλαία των παρουσιάσεων έκλεισε με τον πυρρίχιο χορό σέρρα. Ακολούθησε χορός για όλους μέχρι το ξημέρωμα, με τραγούδια που ερμήνευσε ο Γιώργος Δημαρίδης υπό τους ήχους της λύρας του Παναγιώτη Κογκαλίδη.

Το Φεστιβάλ έδωσε ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους που το έχουν ανάγκη μέσω της τυποποίησης δοτών μυελού των οστών.

Με το σύνθημα «Χορεύοντας αγκαλιάζουμε τη ζωή» η ΟΣΕΠΕ συνεργάστηκε στο φετινό Φεστιβάλ με το Γερμανικό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών (DKMS: Deutsche Knochenmarkspenderdatei) για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την ασθένεια της λευχαιμίας, τον καρκίνο του αίματος και τους τρόπους καταπολέμησης και θεραπείας αυτών. Μετά την πρώτη συνεργασία της ομοσπονδίας με την DKMS στην 17η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Νεολαίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τυποποίηση του απόδημου ελληνισμού σε επίσημο Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών. Τυποποιήθηκαν περίπου 400 Έλληνες στο αρχείο δημιουργώντας μια βάση για να σωθούν ζωές.

Οι διοργανωτές έδωσαν ραντεβού για τον Ιούνιο του 2016, οπότε προγραμματίζεται το 35ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Δροσιάς Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Η λύρα του Πόντου ψάλλει τον ‘’Γλυκύ Έαρ’’» σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και κατάνυξης

18/03/2026 - 2:20μμ
(Φωτ: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» ξεχώρισε στη γιορτή μελιού στον Πειραιά

18/03/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από την Κρήτη και τον «Σασμό», στον Πόντο και τον «Καθαρμό» – Το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα

18/03/2026 - 12:00μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Παρακάθ’» σου Ζωγράφου: Μια βραδιά παράδοσης, μουσικής και παρέας

17/03/2026 - 10:15μμ
Στιγμιότυπο από τον επετειακό χορό του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Καστοριάς, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καστοριά: Από την προετοιμασία στο γλέντι – Τα 25 χρόνια του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών σε μια βραδιά

17/03/2026 - 6:22μμ
Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

17/03/2026 - 10:31πμ
Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

16/03/2026 - 10:27μμ
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Παναγία Σουμελά» Θέρμης

16/03/2026 - 9:02μμ
Άγνωστος φωτογράφος έχει απαθανατίσει, το 1916,  τη Ρωσική Μεραρχία Τεθωρακισμένων Οχημάτων καθ' οδόν προς την Τουρκία πιθανώς στον δρόμο μεταξύ Βλαδικαυκάζ και Ερζερούμ (πηγή: iwm.org.uk/collections/item/object/205350294)
ΠΟΝΤΟΣ

16 Μαρτίου 1916: Η μέρα που οι Έλληνες των Σουρμένων πίστεψαν ότι θα τους έσωζαν τα ρωσικά στρατεύματα

16/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής

16/03/2026 - 4:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Στη δίκη πρώην στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού, Ευάγγελος Σημανδράκος

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Δροσιάς Αττικής)

«Η λύρα του Πόντου ψάλλει τον ‘’Γλυκύ Έαρ’’» σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και κατάνυξης

1 ώρα πριν
(Φωτ: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» ξεχώρισε στη γιορτή μελιού στον Πειραιά

2 ώρες πριν
Ο Ίλια και ο Γιασάρ απολαμβάνουν να μαθαίνουν ελληνικά. Όλες οι φωτογραφίες είναι της Άτιε Μοχεμπαλί (φωτ.: The Greek Herald)

Γεννήθηκαν Ιρανοί, ζουν στην Αυστραλία και μιλούν ελληνικά! Δύο αδέλφια χτίζουν γέφυρες πολιτισμών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/WAEL HAMZEH)

Η κηδεία του Λαριτζανί – Νεκρός ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign