Με κύριο μέλημα τη διατήρηση και τη διάδοση της ποντιακής παράδοσης στις νεότερες γενιές πορεύονται οι ποντιακοί σύλλογοι στο χρόνο. Χοροί, γεύσεις, ήθη και έθιμα προβάλλονται από τους συλλόγους, με τα μέλη τους να προσπαθούν να έρθουν όσο γίνεται πιο κοντά στις ποντιακές τους ρίζες.
Σε αυτό το πνεύμα, ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» διοργάνωσε πρόσφατα ένα σεμινάριο για επίδοξες μαγείρισσες, με θέμα τον τρόπο παρασκευής των ψαθυριών. Το ψαθύριν είναι ένα είδος πίτας που έφτιαχναν στον Πόντο με σταρένιο αλεύρι και βούτυρο, και ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το γάμο, καθώς το ετοίμαζαν μια μέρα πριν από το μεγάλο γεγονός.
Έμπειρες Πόντιες νοικοκυρές του συλλόγου έδειξαν την τέχνη τους στις νεότερες παρασκευάζοντας πίτες τις οποίες γεύτηκαν όλες μαζί μετά το ψήσιμό τους.