pontosnews.gr
Σάββατο, 11/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι ακριβώς θα γίνει σήμερα στο Σύνταγμα – Το τελετουργικό της εκδήλωσης

19/05/2015 - 4:39μμ
Τι ακριβώς θα γίνει σήμερα στο Σύνταγμα – Το τελετουργικό της εκδήλωσης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όλος ο ελληνισμός ενωμένος καλείται σήμερα να παραστεί στην κεντρική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, που θα ξεκινήσει το απόγευμα λίγο μετά τις 18:30 στο Σύνταγμα, μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Το εναρκτήριο λάκτισμα στο τελετουργικό της εκδήλωσης θα δώσει η Αλλαγή Φρουράς με την παρουσία των Ευζώνων ενδεδυμένων με την ποντιακή στολή. Η ποντιακή φορεσιά θα δηλώνει με την παρουσία της την ποντιακή ταυτότητα σε όλο το χώρο μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων.

Αμέσως μετά την Αλλαγή, ο Ηλίας Υφαντίδης θα τραγουδήσει με τη λύρα του το παραδοσιακό εμβληματικό τραγούδι «Αητέντς επαραπέτανεν», πριν τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου, διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του.

Η χοροδιδάσκαλος Σουλτάνα Βαρυτιμιάδου θα καλωσορίσει τον κόσμο πριν δώσει το λόγο για τους χαιρετισμούς στον πρόεδρο του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ Γιώργο Βαρυθυμιάδη και στην αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, η οποία εκπροσωπεί την Περιφέρεια, συνδιοργανώτρια των εκδηλώσεων. Παρούσα θα είναι, όπως ενημερώθηκε η ΠΟΕ από το ελληνικό κοινοβούλιο, και η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι φέτος η παρουσία διπλωματών ξένων πρεσβειών. Έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παρευρεθούν οι πρεσβείες της Αρμενίας, του Βιετνάμ, της Τσεχίας, της Κύπρου, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Ουγγαρίας.

Την κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει ο αντιπρόεδρος της αρμενικής Βουλής, Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, έξι από τα οποία θα σχηματίσουν τον αριθμό των θυμάτων: 353.000

Συνοδεία της χορωδίας από την Ένωση Ποντίων Δροσιάς και λυράρηδων της Σχολής Λύρας Υφαντίδη από το Σύλλογο Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος» και το Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα», θα ακουστεί το τραγούδι «Πάρθεν η Ρωμανία».

Στην κορύφωση της εκδήλωσης, για πρώτη φορά μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, χορευτές συλλόγων-μελών του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων θα χορέψουν τον πυρρίχιο χορό.  

Όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνέχεια θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, πριν επέλθει η στιγμή της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση θα αναγνωστεί επίσης το ψήφισμα που οι ποντιακοί σύλλογοι θα επιχειρήσουν να παραδώσουν ή να θυροκολλήσουν στην πρεσβεία της Τουρκίας. Προς το κτήριο της τουρκικής διπλωματίας, Βασ. Γεωργίου Β΄ 11, και όλος ο κόσμος θα πορευτεί μαζί ξεκινώντας από το Σύνταγμα, μόλις ολοκληρωθεί η εκδήλωση μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η πορεία, όπως κάθε χρόνο, θα είναι παλλαϊκή. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από το χωριό Κρηνίτα του Όφεως διά χειρός Αϊσέ Τουρσούν, το 2017 (φωτ.: facebook.com/Epoulim)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το Πάσχα στο χωριό Κρηνίτα του Όφεως είχαν την τιμητική τους οι τονανμάδες

11/04/2026 - 10:31μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσία του δραστήριου ποντιακού συλλόγου στην περιφορά του Επιταφίου στον Ασπρόπυργο (φωτ.: facebook.com/AkritesAspropirgou1979?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παναγία Σουμελά Ασπροπύργου: Εξήντα «Ακρίτες» με παραδοσιακές φορεσιές στην περιφορά του Επιταφίου

11/04/2026 - 8:29μμ
Ζιπκαλήδες με την εικόνα της Αναστάσεως στην υποδοχή του 
Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μεγάλο Σάββατο 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφτασε το Άγιο Φως – Και Πόντιοι ζιπκαλήδες στην υποδοχή

11/04/2026 - 8:00μμ
(Πηγή: facebook.com/syllogos.kamiankenargos?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βερολίνο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη οι Πόντιοι στην περιφορά του Επιταφίου

11/04/2026 - 6:13μμ
Άποψη της Τραπεζούντας το 1887. Η Μούντα ήταν σιμοχώρι της (πηγή: Henry Binder, Au Kurdistan, en Mésopotamie et en Perse, Paris, 1887/ houshamadyan.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Ποπα-Πάνον και ο κρυπτοχριστιανός Χότζας: Μια συγκλονιστική Ανάσταση στην Τραπεζούντα

11/04/2026 - 5:49μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Αναστάσιμες ευχές με ένα ποντιακό ανέκδοτο από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

11/04/2026 - 3:43μμ
Από τα γυρίσματα του επεισοδίου (φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάσχα στην Παναγία Σουμελά Ημαθίας – Ένα αφιέρωμα της ΕΡΤ1 στην ψυχή του ποντιακού ελληνισμού

11/04/2026 - 9:06πμ
Άποψη της Λαραχανής από τα γύρω βουνά χρόνια μετά τον ξεριζωμό (φωτ.: koylerim.com/macka-akarsu-koyu)
ΠΟΝΤΟΣ

Λαμπρή στην Λαραχανή: Παιδικές μνήμες, «κουκαράδες» και ο μυστικός κώδικας των Ποντίων – Τι πίστευαν οι Τούρκοι

11/04/2026 - 8:38πμ
Περιφορά Επιταφίων στην Κέρκυρα, Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

«Μάνα μου, μάνα»: Ο απόλυτος θρήνος της Σταύρωσης από τους αδελφούς Τσαχουρίδη

10/04/2026 - 10:05μμ
Αγιογραφίες στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, πριν από τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Τρίτη 14 Αυγούστου 2007 (φωτ.: MEGAPRESS / Παύλος Μακρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυπτοχριστιανοί στον Πόντο: Η πίστη που έμεινε ζωντανή στο σκοτάδι των διωγμών

10/04/2026 - 7:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άφιξη του Αγίου Φωτός στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στο ναό των Αγίων Αναργύρων στην Πλάκα (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Ανάσταση: Live η ακολουθία – Το Φως περνά από λαμπάδα σε λαμπάδα

12 λεπτά πριν
Εικόνα από το χωριό Κρηνίτα του Όφεως διά χειρός Αϊσέ Τουρσούν, το 2017 (φωτ.: facebook.com/Epoulim)

Το Πάσχα στο χωριό Κρηνίτα του Όφεως είχαν την τιμητική τους οι τονανμάδες

42 λεπτά πριν
Το Άγιο Φως στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό, 11 Απριλίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)

Βηρυτός: Το Άγιο Φως έφτασε στην καρδιά της πόλης – Μήνυμα ελπίδας μέσα στον πόλεμο

1 ώρα πριν
Πινακίδα κοντά στο κέντρο Τύπου στο Ισλαμαμπάντ, όπου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν. 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)

ΗΠΑ-Ιράν: Στο «στάδιο των εμπειρογνωμόνων» οι συνομιλίες στο Πακιστάν – Ανταλλαγή κειμένων και τεχνικές διαπραγματεύσεις

2 ώρες πριν
Η τετραμελής οικογένεια επέβαινε στο κόκκινο αυτοκίνητο (φωτ.: proininews.gr)

Καβάλα: Νεκρή 3χρονη σε τροχαίο – Στο μπροστινό κάθισμα, στην αγκαλιά της μητέρας του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ: «Στόλος δεξαμενόπλοιων κατευθύνεται στις ΗΠΑ» – Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ και η ενεργειακή σκακιέρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign