Νέο τεστ που μπορεί να προβλέψει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια ακόμη και δεκατρία χρόνια νωρίτερα αν ένα άτομο πρόκειται να αναπτύξει μελλοντικά καρκίνο, παρουσίασε πρόσφατα ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Νορθγουέστερν.
Για τους σκοπούς της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ΕBioMedicine, συγκεντρώθηκαν πολλαπλές μετρήσεις των τελομερών 792 ατόμων για μια περίοδο δεκατριών ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, 135 διαγνώστηκαν τελικά με διαφορετικές μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του δέρματος, του πνεύμονα, ακόμη και με λευχαιμία.
Τα τελομερή είναι τα προστατευτικά καλύμματα στα άκρα των χρωμοσωμάτων του ανθρώπινου οργανισμού που προλαμβάνουν την καταστροφή του DNA. Στα άτομα που αργότερα ανέπτυξαν καρκίνο, τα τελομερή εμφάνισαν πολύ σημαντικότερες φθορές, έδιναν μάλιστα την εντύπωση ότι το άτομο ήταν δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερο από την κανονική του ηλικία.
Τα τελομερή στο μικροσκόπιο
Άλλο αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ότι τα τελομερή στα άτομα που αργότερα ανέπτυξαν καρκίνο ήταν κοντύτερα και συνέχισαν να κονταίνουν μέχρι και τέσσερα χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.
Όσο για το τεστ, μολονότι ως γνώση μπορεί να ενθαρρύνει έναν άνθρωπο να αλλάξει τρόπο ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, θέτει μείζονα ηθικά ζητήματα. Τι θα γίνει π.χ. αν μια ασφαλιστική εταιρία είναι σε θέση να ξέρει ότι κάποιος θα εκδηλώσει καρκίνο μετά από κάποια χρόνια;