Διπλάσια αποτελεσματικότητα κατά 86% στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών εμφανίζει νέα διαγνωστική μέθοδος που βασίζεται σε διαδοχικά τεστ αίματος. Η μέθοδος αναλύει διαχρονικά στο αίμα το επίπεδο μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης-βιοδείκτη (CA125), εφόσον η κάθε γυναίκα κάνει το σχετικό τεστ αίματος κάθε χρόνο.
Όπως αναφέρει το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια κλινική δοκιμή σχετικά με τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών. Η νόσος προκαλεί μέχρι σήμερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας ακριβώς επειδή συνήθως καθυστερεί η διάγνωσή της.
Η καθηγήτρια Ούσα Μενόν
Πώς όμως γίνεται η διάγνωση; Ένα πρόγραμμα λογισμικού σε υπολογιστή «διαβάζει» τα ετήσια αποτελέσματα του τεστ και με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου μπορεί να προβλέψει με αξιοσημείωτη ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών μελλοντικά. Η εκτίμηση βασίζεται στο συνυπολογισμό διαφόρων παραγόντων, όπως η ηλικία της γυναίκας, το αρχικό επίπεδο της πρωτεϊνης κατά την πρώτη εξέταση αίματος, όπως επίσης και το πώς και πόσο το επίπεδο της πρωτεϊνης μεταβάλλεται από χρόνο σε χρόνο.
Αριστερά απεικονίζεται η υγιής ωοθήκη και δεξιά όταν εκδηλώνεται καρκίνος
Σήμερα, η διάγνωση της νόσου γίνεται είτε μέσω ενός τεστ αίματος που ελέγχει τυχόν υψηλά επίπεδα της πρωτεϊνης CA125, είτε μέσω εξέτασης υπερήχων.
Η επικεφαλής της έρευνας έκανε λόγο για «πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, μένει όμως να αποδειχθεί το κατά πόσο η σημαντική αυτή βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της διάγνωσης είναι όντως αρκετά έγκαιρη ώστε να ισοδυναμεί με το να σώζονται στην πράξη οι ζωές περισσότερων γυναικών».
Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας Journal of Clinical Oncology.