Το δικαίωμα για πλήρη πρόσβαση στη ζωή αποτελεί το σύνθημα μιας ομάδας τεσσάρων νέων παιδιών που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του Prosvasis.co, μιας πρωτοποριακής διαδικτυακής πλατφόρμας οργανωμένου δικτύου προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).
Η Έλενα Καζία-Μπατμά, η Έφη Δασκαλοπούλου, ο Βασίλης Καπογιαννόπουλος και ο Νίκος Φαζάκης –όλοι τους μεταπτυχιακοί φοιτητές τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών– είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του πρώτου online συστήματος υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία.
Το δίκτυο περιλαμβάνει διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, θέατρα, μουσεία, καφετέριες, θέσεις παρκαρίσματος, ξενοδοχεία και άλλα σημεία ψυχαγωγίας και πολιτισμού, προσβάσιμους συνεδριακούς χώρους, πεζόδρομους «περιπάτου» καθώς και σημεία πρόσβασης σε θάλασσες μέσω του συστήματος SEATRAC (παγκόσμιας πρωτοτυπίας συσκευή εξ ολοκλήρου σχεδιασμένη από το εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών).
Η ομάδα των τεσσάρων εμπνευστών του Prosvasis.co
Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, με διάχυτο στη φωνή τους το μεράκι και την επιθυμία να συνεχίσουν την πολύτιμη προσπάθειά τους, «η ιδέα προέκυψε το 2012 με αφορμή την απόφασή μας να λάβουμε μέρος σε έναν φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, όπου ο σκοπός μας ήταν να εφαρμόσουμε τη γνώση μας και παράλληλα να λύσουμε και ένα κοινωνικό πρόβλημα. Πιαστήκαμε λοιπόν από μια ιδέα που μας έδωσε ένας φίλος που επισκέφτηκε την Ολλανδία κι έτσι το δημιουργήσαμε».
Συμπληρώνουν επίσης ότι «σκοπός μας ήταν επίσης να αλληλεπιδράσουν με το δίκτυο οι ίδιοι οι χρήστες, δίνοντάς μας την κατάλληλη ανατροφοδότηση για την περαιτέρω βελτίωσή του».
Λεπτομέρεια από την αρχική σελίδα της διαδικτυακής πλατφόρμας Prosvasis.co
Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της πρωτοπόρας αυτής πλατφόρμας τα παιδιά έλαβαν υπόψη τους τόσο την εν γένει αδράνεια του κράτους στο ευαίσθητο θέμα των ατόμων με κινητικά προβλήματα και την έλλειψη οργανωμένης, έτοιμης και αξιόπιστης βάσης δεδομένων (π.χ. λίστα με υποδομές, σημεία πρόσβασης κτλ.) όσο και το ότι τα άτομα αυτά στην Ελλάδα αποφεύγουν να κυκλοφορούν και δύσκολα παρακινούνται, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς.
Ωστόσο, αυτό τείνει να αλλάξει αφού ήδη το prosvasis έχει καταφέρει να κινητοποιήσει αρκετούς κρατικούς και κοινωνικούς φορείς, και η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον!