Το βιολογικό (οργανικό) γάλα και το γάλα μακράς διαρκείας είναι λιγότερο υγιεινό για την έγκυο και το παιδί της σε σχέση από το κανονικό επειδή περιέχει κατά 30% λιγότερο ιώδιο. «Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού», υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ και βασίστηκε σε δειγματοληψία από βρετανικά βιολογικά αγροκτήματα.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Ίαν Γκίβενς «η αυξητική τάση για την αγορά βιολογικού γάλατος και γάλακτος μακράς διάρκειας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία καθώς όσο μειώνεται η κατανάλωση κανονικού γάλακτος, τόσο μπορεί να επιδεινωθεί η έλλειψη του ιωδίου που αποτελεί βασικό συστατικό της θυροξίνης, της ζωτικής ορμόνης που ελέγχει τις διαδικασίες του μεταβολισμού στον οργανισμό».
Η έλλειψη ιωδίου στο βιολογικό γάλα μπορεί να συμπληρωθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, με πολυβιταμίνες ή πρόσθετες δόσεις ιωδίου από άλλες πηγές, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι αυτό ισχύει στον ίδιο βαθμό σε όλες τις χώρες καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο.
Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό χημείας τροφίμων Food Chemistry.