Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητές (ανεξάρτητα από το αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι), οδηγεί σε αυτόματο μηδενισμό του γραπτού.
Η υπόθεση που έφτασε ενώπιον του ΣτΕ αφορά τη δικαίωση δύο μαθητών από τα Διοικητικά Εφετεία Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Παιδείας και η Γενική Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων άσκησαν έφεση, έστω και αν η απόφαση δεν αλλάζει για τους δύο μαθητές. Όμως, η απόφαση του ΣτΕ επί του νόμου αποτελεί «κατευθυντήρια οδηγία» για τα Διοικητικά Εφετεία στο μέλλον.
Έτσι, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ακόμα και αν δεν αποδεικνύεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου, όπως συνέβη στην περίπτωση του ενός μαθητή που προσέφυγε στη δικαιοσύνη, το γραπτό μηδενίζεται. Και αυτό διότι το τηλέφωνο αποτελεί και μέσο αποθήκευσης δεδομένων.
Οι δύο μαθητές κατηγορούνται ότι είχαν μαζί τους κινητά τηλέφωνα την ώρα που ζήτησαν από τους επιτηρητές να πάνε στην τουαλέτα εν μέσω των εξετάσεων. Με αφορμή αυτή την παράμετρο, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι «η απαγόρευση κατοχής ορισμένων αντικειμένων κατά την διάρκεια των εξετάσεων αφορά και το χρόνο προσωρινής απομάκρυνσής τους από την αίθουσα των εξετάσεων».