Μέχρι τώρα απέφευγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψει τη σφαγή έως και 1,5 εκατ. Αρμενίων, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, την Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού ωστόσο, υποκύπτοντας στις πιέσεις βουλευτών, αποφάσισε να στηρίξει επερχόμενο ψήφισμα στο Κοινοβούλιο.
«Η κυβέρνηση στηρίζει το προσχέδιο ψηφίσματος στο οποίο η τύχη των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμεύει ως παράδειγμα στην ιστορία μαζικών δολοφονιών, εθνοκαθάρσεων, εκτοπίσεων και, ναι, των γενοκτονιών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα», ανάφερε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.
Απορρίπτοντας κάθε υπόνοια πως η λέξη «γενοκτονία» αποφεύγεται για να μην ενοχληθεί η Τουρκία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, που το παρελθόν είχε αρνηθεί να την χρησιμοποιήσει, είπε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «η ευθύνη δεν μπορεί να ελαχιστοποιηθεί σε έναν μόνο όρο». Όμως, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι ακόμα αγωνίζεται να συμβιβαστεί με το Ολοκαύτωμα για το οποίο είναι υπεύθυνη.
«Η γερμανική κυβέρνηση δεν ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει τη λέξη λόγω ανησυχιών για τις σφαγές των Χερέρο που διέπραξαν το 1904 και το 1905 γερμανικά στρατεύματα στη σημερινή Ναμίμπια και θα μπορούσε επίσης να αποκληθεί γενοκτονία οδηγώντας σε αιτήματα για επανορθώσεις», λένε χαρακτηριστικά.