Μια γροθιά έγιναν τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία –ίσως από τις σπάνιες φορές που συμβαίνει κάτι τέτοιο–, δυστυχώς όμως μόνο για να στηρίξουν το άδικο και να καταδικάσουν το αυτονόητο: την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωκοινοβούλιο.
Υιοθετώντας κοινή στάση κατά του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, η πλειοψηφία των βουλευτών που ανήκουν στο κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) υπέγραψαν ψήφισμα-απάντηση.
Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική Εθνοσυνέλευση χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό ψήφισμα ατυχές και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε για ακόμα μία φορά μονόπλευρη και επιλεκτική στάση αναφορικά με μια τραγική περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, που αναδεικνύει μόνο τα βάσανα των Αρμενίων, επιδεικνύοντας αναλγησία για τα βάσανα των άλλων λαών της Ανατολίας υπό τις συνθήκες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, θεωρείται μη ληφθείσα».
Τα τουρκικά κόμματα κατηγορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι υποκαθιστά τους ιστορικούς και τα διεθνή δικαστήρια, αγνοώντας έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ιστορία και το νόμο.
Την ίδια ώρα πηγές από το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο άφηναν να διαρρεύσει ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τηλεφώνησε στον Αχμέτ Νταβούτογλου για να του πει ότι το ψήφισμα έγινε δεκτό σε μια συνεδρία όπου ο ίδιος δεν ήταν παρών, και πως προσωπικά γνωρίζει τη στάση της Τουρκίας και κατανοεί την αντίδραση που έχει υπάρξει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε στον Μάρτιν Σουλτς ότι «αυτή η πρωτοβουλία κύκλων, οι οποίοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία με πολιτικούς σκοπούς, μπορεί να βλάψει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και να επηρεάσει αρνητικά και τις προσπάθειες για συμβιβασμό μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας».
Ο Λευκός Οίκος
Στο θέμα της Γενοκτονίας επανήλθε μετά από ερώτηση και ο Λευκός Οίκος. Ο εκπρόσωπός του Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης «έχουν επανειλημμένως αναγνωρίσει ως ιστορικό το γεγονός ότι 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες θανάτου τις τελευταίες μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Για μια ακόμα φορά δεν χρησιμοποιήθηκε ο όρος γενοκτονία.