Βοήθεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το νέο κύμα μεταναστευτικών ροών, ζητά η κυβέρνηση. Στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συμμετείχε και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ζήτησε μικρούς και λειτουργικούς χώρους φιλοξενίας, δυναμικότητας έως 100 ατόμων.
«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ζητάμε συγκεκριμένους χώρους και θα συζητήσουμε για τον τρόπο χρηματοδότησης», είπε ενώπιον των δημάρχων, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει γκέτο και ως εκ τούτου δεν ψάχνει μεγάλης δυναμικότητας υποδομές. Στόχος είναι οι μετανάστες να μένουν στους χώρους φιλοξενίας από έξι μήνες έως τρία χρόνια.
Η υπουργός χαρακτήρισε «άστοχες» τις δηλώσεις για παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όλους, καθώς δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη και έβαλαν εμπόδια στη διεκδίκηση πόρων. Από τη μεριά τους οι δήμαρχοι ζήτησαν κυρίως εγγυήσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή, έθεσαν το θέμα της παραβατικότητας των μεταναστών ενώ εξέφρασαν φόβους μήπως η κυβέρνηση στείλει με αυτό τον τρόπο «λάθος μήνυμα στους δουλέμπορους».
Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, μέσα στο 2015 θα φτάσουν στην Ελλάδα έως 100.000 πρόσφυγες. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ότι οι επίσημοι αριθμοί για το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν εισροή 19.488 μεταναστών. Την αντίστοιχη περίοδο του 2014 η επίσημη καταγραφή ήταν 8.256 άτομα.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με ορίζοντα τον Ιούνιο. Σκοπός είναι στα νησιά υποδοχής να δημιουργηθούν στρατόπεδα και καταυλισμοί για την καταγραφή των στοιχείων των μεταναστών. Στη συνέχεια θα φτιαχτούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας και θα καταρτιστεί σχέδιο για τις μεγάλες πόλεις.