Δεν υιοθετεί τον όρο «γενοκτονία» για τους Αρμένιους ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, διαχωρίζοντας τη θέση του από τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, που τόλμησε και αναφέρθηκε στην «πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα», μιλώντας για τις σφαγές των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια. Σε τοποθέτησή του ο γ.γ. του ΟΗΕ χρησιμοποίησε τον όρο «αγριότητες» (atrocity crimes) για τις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπαν Κι-μουν σημείωσε τις παρατηρήσεις του Πάπα και έχει πλήρη επίγνωση των «ευαισθησιών του για το θέμα που σχετίζεται με τα τραγικά γεγονότα στην Αρμενία το 1915». Όμως σε πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε σχετικά με το αν ο Μπαν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Πάπα περί γενοκτονίας, και με το αν ο Φραγκίσκος ορθά έθεσε το θέμα, ο Ντιζαρίτς απέφυγε να απαντήσει.
«Έχουν υπάρξει συζητήσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες και νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν», αρκέστηκε να πει. Πάντως μετά τις θέσεις ενός τόσο υψηλόβαθμου στελέχους, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά σχετικά με το θέμα. Πόσο μάλλον όσο προσεγγίζουμε την 24η Απριλίου και την επέτειο των 100 χρόνων.
Η φωτογραφία είναι από το armeniangenocide100.gr
Η θέση της Αρμενίας για τη γενοκτονία παραμένει ξεκάθαρη: Πως σκοτώθηκαν σκοπίμως μέχρι 1,5 εκατ. Αρμένιοι από το 1915 και για όσα χρόνια κράτησαν οι μαζικές απελάσεις. Η Τουρκία από την πλευρά της αρνείται ότι οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα γενοκτονίας, λέγοντας ότι οι Αρμένιοι που σκοτώθηκαν το 1915 και το 1916 ήταν θύματα της γενικής αναταραχής κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και αποτέλεσμα των εκτοπίσεων και των εμφύλιων συγκρούσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει Τουρκία και Αρμενία για εξομάλυνση των σχέσεων και σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Επίσης, χθες, με το θέμα καταπιάστηκε και η γερμανική Βουλή. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα παρέμβει στη συζήτηση γύρω από τα γεγονότα του 1915. «Είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ιστορικούς και εμπειρογνώμονες», ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν επρόκειτο για γενοκτονία ή όχι.