Πρόκειται για το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο. Βρίσκεται στην Πολυνησία, στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους.
Η ονομασία του παραπέμπει στην εορτή που βιώνουμε αυτές τις ημέρες και δεν είναι άλλο από το Νησί του Πάσχα ή αλλιώς Ράπα Νούι (όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο), το οποίο αποτελεί επαρχία της Χιλής.
Υπάρχει όμως όντως κάποια σχέση μεταξύ της χριστιανικής γιορτής και του νησιού που είναι γνωστό για τα εκατοντάδες τεράστια μονολιθικά αγάλματα (moai) –τα οποία είναι παραταγμένα κατά μήκος της επιφάνειάς του και φανερώνουν την πλούσια πολιτιστική ιστορία των κατοίκων του– ή πρόκειται για απλή σύμπτωση;
Κάποια από τα εκατοντάδες τεράστια μονολιθικά αγάλματα (moai)
Τα αγάλματα αυτά, ύψους μέχρι και 10 μ., προκαλούν θαυμασμό και έκπληξη σε όποιον τα αντικρίσει και πολλές από αυτά απεικονίζουν θεούς των αρχαίων κατοίκων του νησιού. Τα αρχαιότερα μάλιστα χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π.Χ.
Διαμορφωμένο από μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων, για εκατομμύρια χρόνια οι μόνοι κάτοικοί του ήταν πουλιά και λιβελλούλες της θάλασσας. Η ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας στο έδαφός του άρχισε περίπου το 500, όταν κατέφθασαν σε αυτό οι πρώτοι άποικοι από νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν ορισμένες θεωρίες, οι πρώτοι άποικοι έφθασαν εκεί από την Ούρου (Uru), που βρίσκεται στα σύνορα Βολιβίας, Περού και Χιλής.
Στα πιο ξεχωριστά σημεία του νησιού ανήκει και η λίμνη Rano Kau, μέσα σε κρατήρα ηφαιστείου, η οποία μοιάζει με ένα τεράστιο καζάνι μάγισσας, καθώς επίσης και το τελετουργικό χωριό Orongo με τα πέτρινα σπίτια που αναστηλώθηκαν το 1974 από τον αρχαιολόγο William Mulloy.
Η λίμνη Rano Kau, μέσα σε κρατήρα ηφαιστείου, η οποία μοιάζει με ένα τεράστιο καζάνι μάγισσας
Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε επίσημα την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.